7. Sınıf Yıldız Çeşitleri Konu Anlatımı

Karatay

7. sınıf konu anlatımları. 7. sınıf  Yıldız Çeşitleri  Konu Anlatımı. 7. sınıf Fen Bilimleri , 7. sınıf Fen Bilimleri konu anlatımı, 7. sınıf Yıldız Çeşitleri  Konu Anlatımı işte yazımızda.

Yıldız Çeşitleri

Gökyüzünde görülen ışık noktalarının çoğu kendiliğinden ısı ve ışık yayan büyük gaz kütleleridir. Bunlara yıldız denir. Yıldızlar gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla oluşur. Farklı renkte görünmeleri sıcaklık farklılıklarından kaynaklanır. En soğuk yıldızlar kırmızı, orta sıcaklıktaki yıldızlar sarı, en sıcak yıldızlarsa mavi renktedir. Güneş orta sıcaklıkta bir yıldız olduğundan sarı renktedir. Yıldızlar kütlelerinin büyüklüğüne göre farklı isimler alır. Bunlar küçükten büyüğe doğru Beyaz Cüce, Nötron Yıldızı, Kırmızı Dev ve Kırmızı Üstdev olarak sıralanır.

Takımyıldızlar

Dünya’dan bakıldığında gökyüzünde bir aradaymış gibi görünen yıldız kümelerine takımyıldız denir. Takımyıldızda bulunan yıldızlar bir aradaymış gibi görünmelerine rağmen birbirlerinden çok uzaktadırlar. Takımyıldızların görüntüleri bitkilere, hayvanlara ve günlük hayatta kullanılan bazı nesnelere benzetilmiştir. Takımyıldızlar isimlerini bu benzetmelerden almıştır. Büyükayı, Boğa, Büyük Köpek, Yılan, Küçükayı, Ejderha, Çoban, Kuzey Tacı, Orion (Avcı) takımyıldızlarına örnek verilebilir. Takımyıldızlar, gökyüzü gözlemlerini kolaylaştırır.

Günlük hayatta sıkça duyduğumuz burçlar da takımyıldızlarına örnek verilebilir. Koç, boğa, ikizler, yengeç, aslan, başak, terazi, akrep, yay, oğlak, kova, balık olarak adlandırılan burçlar birer takımyıldızıdır. Kutup yıldızı, Küçükayı takımyıldızının kuyruk ucundaki en büyük ve en parlak yıldızıdır. Daima kuzeyi gösterir ve yön bulmada kullanılır.

Galaksiler

Güneş, diğer yıldızlar, bulutsular, gezegenler, uydular bir araya gelerek galaksileri (dev sistemleri) oluştururlar. Galaksiler dönme hareketi yaparlar.

Galaksiler şekil bakımından 4 gruba ayrılır;
– Eliptik galaksiler
– Sarmal galaksiler
– Düzensiz galaksiler
– Çubuklu sarmal galaksiler

– Dünya Samanyolu Galaksisinin Avcı (Orion) kolu üzerinde bulunur.
– Samanyolu galaksisi sarmal galaksi görünümündedir
– Sarmal yapıda olan bir diğer galaksi ise Andromeda ga­laksisidir.
– Eliptik yapıda olan Sambrero galaksisidir.
– Galaksiler tek tek bulunabildiği gibi gruplar halindede bulunabilirler.

7.Sınıf Fen Bilimleri Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları