7. Sınıf İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar Konu Anlatımı

Karatay

7. sınıf konu anlatımları. 7. sınıf İslam Düşüncesinde Yorumlar Konu Anlatımı. 7. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 7. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konu anlatımı, 7. sınıf İslam Düşüncesinde Yorumlar Konu Anlatımı işte yazımızda.

İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar

Tasavvuf: İslam dininde yer alan ahlakî esasları hayata geçirmeyi amaçlayan, Peygamber Efendimizin sünnetine dayalı bir hayat tarzını yaşam biçimi haline getirmeyi ilke edinen ilim dalıdır.

Mutasavvıf: Tasavvufî hayat tarzını benimsemiş ve yaşam tarzı haline getirmiş kişi.

Yesevilik: Hoca Ahmet Yesevi’nin görüşleri ile şekillenmiştir. Ahmet Yesevi, Orta Asya Türklerinin İslam’ı kabul etmesinde çok etkili olmuştur. Divan-ı Hikmet isimli eserinde Türkçe olarak söylediği hikmetli sözleri bulunmaktadır. Orta Asya’dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada etkili olmuştur.

Kadirilik: Abdülkadir Geylani’nin görüşleri ile şekillenmiştir. Yoksullara yardımcı olmak, günahlardan sakınmak, günahlardan tövbe etmek önemli bir yere sahiptir. Asya’da, Balkanlarda, Orta Doğuda ve Afrika’da etkili olmuştur.

Mevlevilik: Mevlânâ Celaleddin Rumi’nin görüşleri ile şekillenmiştir. Mevlevilik, Mevlânâ’nın oğlu Sultan Veled tarafından sistemleştirilmiştir. İnsan ve Allah sevgisi ön plana çıkmaktadır. Mesnevi isimli eserinde, dürüstlük, cömertlik, tevazu gibi değerlere yer vermiştir. Musiki eşliğinde sağ el yukarıya, sol el aşağıya bakar bir şekilde dönülerek yapılan törene Sema denilir. Sema töreni, kulluk bilinci ile Allah’a yönelmeyi temsil eder.

Alevilik: Alevi, Hz. Ali’yi seven, onun taraftarı olan demektir. Alevilik ise Peygamber Efendimizin vefatından sonra Hz. Ali’nin halife olması gerektiğini savunan ve Hz. Ali’yi sahabelerin en faziletlisi olarak gören düşünce akımıdır. Bektaşilik: Bektaşilik, büyük Türk-İslam düşünürü Hacı Bektaş-ı Veli’nin görüş ve düşüncelerine dayanan tasavvuf ekolüdür. Bu iki düşünce akımı Hz. Ali, Ehl-i Beyt ve on iki imam sevgisini temel aldıkları için zamanla birlikte anılır olmuşlardır.

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 20 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları