4. Sınıf Etkin Vatandaşlık Konu Anlatımı

Karatay

4. sınıf konu anlatımları. 4. sınıf Etkin Vatandaşlık Konu Anlatımı. 4. sınıf sosyal Bilgiler, 4. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 4. sınıf Etkin Vatandaşlık Konu Anlatımı işte yazımızda.

Etkin Vatandaşlık

Hak ve Sorumluluklarımız

Başkalarının yaşama şekline müdahale etmeden kendi yaşamımıza yön verme özgürlüğüne hak denir.

Bütün insanlar doğduklarında eşit haklarla doğarlar. Beslenme, barınma, giyinme ve güvenlik tüm insanların temel
ihtiyaçları ve temel haklarıdır. Bu haklar çocuklar için de geçerlidir. Kimi büyükler ve bazı devletler çocukların hakları dikkate alınmadığından çocukların haklarını korumak ve güvence altına almak için Birleşmiş Milletler Kurulu tarafından Çocuk Hakları Sözleşmesini imzaladı.

Bu sözleşmede alınan bazı kararlar şunlardır:

Madde 1: Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir.

Madde 2: Bu sözleşmeyi imzalayan devletler çocukların haklarını korumak zorundadır.

Madde 6: Yaşama Hakkı: Her çocuğun yaşama hakkı vardır. Devletler çocuğun hayatta kalması için her türlü imkânlarını kullanmak zorundadır.

Madde 7: İsim ve Vatandaşlık Hakkı: Her çocuğa doğar doğmaz bir isim verilir ve devletin vatandaşlığına kayıt edilir. Kimlik kartı çıkarılan her çocuk vatandaşlık haklarından eşit olarak yararlanmaya başlar.

Madde 9: Ailesiyle Birlikte Yaşama Hakkı: Hiçbir çocuk anne ve babasından ayrı yaşamaya zorlanmaz. Eğer çocuk, anne ve babasından şiddet, ihmal ve istismar görürse devlet çocuğu korumak zorundadır. Mahkeme kararı olmadıkça hiçbir çocuğun anne ve babasını görmesi engellenemez.

Madde 12: Düşüncelerini Açıklama Hakkı: Çocuklar düşüncelerini her türlü ortamda sözlü ve yazılı olarak açıklayabilirler. Ancak açıklamalarında başkalarına hakaret ve saygısızlık yapamazlar.

Madde 14: Din ve Vicdan Özgürlüğü Hakkı: Çocuklar dini ibadetlerini yerine getirmede engellenemez. Anne ve babalar çocuklarına dinleri konusunda yol gösterirler.

Madde 16: Özel Hayatın Korunması Hakkı: Çocukların kendilerine özel yaşamlarına, eşyalarına, iletişimine, yaşam yerine, onuruna, itibarına karışılamaz.

Madde 17: Bilgi Edinme Hakkı: Çocuklar her türlü yazılı, görsel, sesli araçlarla bilgi edinme hakkına sahiptir. Ancak devlet ve anne babalar çocuğun ruhsal durumunu bozacak kaynaklardan korumak zorundadır.

Madde 20: Şiddetten Korunma Hakkı: Çocuklara anne-baba dâhil hiç kimse şiddet, istismar, ihmal, kötü muamele yapamaz. Böyle bir durumda çocuk şikâyet etme ve devletten korunma isteme hakkına sahiptir.

Madde 24: Sağlık Hakkı: Devletler çocukların sağlıklı yaşaması için her türlü tedbirleri almak zorundadır. Çocukların dengeli ve düzenli beslenmeleri, hastalıklardan ve zararlı alışkanlıklardan korunması için çalışmalar yapar.

Madde 28: Eğitim Hakkı: Çocukların eğitim hakkı engellenemez. Devlet çocukların en üst seviyeye kadar eğitim almaları sağlamalıdır.

Madde 31: Dinlenme ve Oyun Hakkı: Çocukların gelişmesi için yeterince serbest zaman tanınması ve bu serbest zamanlarda dinlenme ve oyun oynaması sağlanmalıdır.

Madde 32: Çalışmama Hakkı: Çocuklar para karşılığı olsun ya da olmasın herhangi bir işte ekonomik kazanç için çalıştırılamaz.

Kişinin kendi davranışlarının sonuçlarını üstlenmesine sorumluluk denir.

Gerek aile içerisinde gerekse okulda söylediklerimizin ve yaptıklarımızın sorumluluğunu üstlenmemiz gerekir. Görev ve sorumluluklarımızın bilincinde olmak hem bizi hem de çevremizdeki insanları mutlu eder.

– Evdeki bazı sorumluluklarımız
– Eve zamanında gelmek
– Çiçekleri sulamaya yardım etmek
– Basit ev işlerine yardım etmek
– Odamızı düzenli tutmak
– Huzurlu bir aile ortamına uygun davranışlar sergilemek
– Harçlığı bütçesine uygun kullanmak
– Sabahları alarmla kendi kendine uyanmak
– Komşuları rahatsız edici davranışlardan kaçınmak
– Okuldaki bazı sorumluluklarımız
– Okul kurallarına uymak
– Derse zamanında gelmek
– Ödevlerimizi yapmak
– Okulu ve sınıfı temiz tutmak
– Öğretmenlerimize, çalışanlara ve arkadaşlarımıza saygılı davranmak
– Okul araç gereçlerine zarar vermemek
– Derste öğretmenimizi dikkatlice dinlemek
– Teneffüste öğrenci zili çaldığında sınıfa girmek

Özgürlük ve Bağımsızlık

Özgürlük: Bir kişinin başkasının etkisi altında kalmadan karar vererek istediğini yapmaktır. Özgürlüğümüz başkasının özgürlüğünü engellememelidir.

Bağımsızlık: Bir milletin ya da devletin başka milletin etkisi ve yönetimi altında kalmadan kendisini yönetmesidir. Bir ülkede yaşayan insanların özgür olabilmesi için devletimizin ve milletimizin bağımsız olması gerekir.
Başka ülkelerin egemenliği altında olmamalıdır.

Bağımsızlığımızı Korumak İçin Yapmamız Gerekenler:

– Milli ve manevi değerlere bağlı olmalıyız.
– Çağa yön verecek bilgi ve beceriye sahip bireyler olmalıyız.
– Evrensel değerleri benimseyen bireyler olmalıyız.
– Üreten ve vatana faydalı işler yapan bireyler olmalıyız.

Milli Egemenlik: Bir ülkeyi yönetme, kural koyma hakkıdır. Atatürk “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” diyerek Türkiye Cumhuriyeti’ni milletin yöneteceğini söylemiştir. Ülkemizde egemenlik Türk milletinindir.

Türkiye Cumhuriyetinin bağımsız mücadelesi Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’ta Samsun’a çıkması ile başlamıştır.23 Nisan 1920’de yurdun her bölgesinden gelen millet temsilcileri ile Ankara’da Büyük Millet Meclisi açılmıştır. Türk milletinin iradesi, kararı ve sesi, onun tek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisi aracılığı ile bütün dünyaya duyurulmuştur.

20 Ocak 1921 tarihinde hazırlanan ilk anayasamızda da, hâkimiyetin kayıtsız şartsız milletin olduğu kabul edilmiştir.
29 Ekim 1923 tarihinde tam olarak bağımsızlığına kavuşmuştur.

Ulusal egemenlik; “Egemenliğin tam yasal kaynağı ve sahibi millettir” ilkesine sahiptir. Bir ülkenin bağımsızlığını koruyabilmesi devam ettirebilmesi için, o devletin vatandaşı olan halkın, devletine, milli değerlerine sahip çıkması, koruması ve kollaması gerekmektedir. Devletinin kalkınması için örnek bir vatandaş, bilim ışığında ülkesini kalkındıracak işler yapması için çabalamalıdır.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 1 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları