4. Sınıf Birey ve Toplum Konu Anlatımı

Karatay

4. sınıf konu anlatımları. 4. sınıf Birey ve Toplum Konu Anlatımı. 4. sınıf sosyal Bilgiler, 4. sınıf sosyal Bilgiler konu anlatımı, 4. sınıf Birey ve Toplum Konu Anlatımı işte yazımızda.

Birey ve Toplum

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuzu gösteren ve çeşitli bilgilerimizi içeren doğduğumuzda devlet tarafından verilen belgeye nüfus cüzdanı denir.

Bireye ait bazı bilgileri gösteren belgelere kimlik belgesi denir. Yaşamış olduğumuz toplumda farklı alanlarda faaliyet gösteren birçok kuruluş vardır. Bu kuruluşlardan faydalanabilmek için buralara ait kimlik belgesine ihtiyaç duyarız. Örneğin spor kimlik kartı, kütüphane kartı vb. Kimliklerin içerisinde en önemli olanı nüfus cüzdanlarımızdır. Nüfus cüzdanımızda bireyin değişmeyen özellikleri bulunur. Yaşadığı ülke, hangi ülkenin vatandaşı olduğu, T.C. kimlik numarası, anne adı, baba adı, doğum tarihi, doğum yeri, kan grubu gibi bilgiler mevcuttur.

Nüfus cüzdanı bize İçişleri Bakanlığına bağlı bulunan Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından doğumdan sonra verilir.

Kimlikler, kişilere aitlik duygusu verir. Örneğin nüfus cüzdanımız, Türk toplumunun bir ferdi olduğumuzu belirten bir belgedir. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Türk vatandaşı olan her bireye doğduğu andan itibaren verilir. Mavi renkli nüfus cüzdanları erkek, pembe renkli olanlar ise bayanlar için düzenlenmektedir.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte hayatımızda çeşitli değişiklikler olmakta ve güvenlik ihtiyacı önem kazanmaktadır. Bu ihtiyaç günümüzde kimlik kartlarının da değişmesine neden olmuştur. Bundan dolayı yukarıda gösterilen önceki nüfus cüzdanlarından farklı olarak akıllı kart özelliği taşıyan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı geliştirilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’nın ön yüzünde şu bilgiler yer almaktadır.

– T. C. kimlik numarası
– Adı
– Soyadı
– Doğum tarihi
– Cinsiyeti
– Kartın geçerlilik tarihi
– Belge sıra no
– Uyruğu
– Kişinin imzası

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’nın arka yüzünde şu bilgiler yer almaktadır.

– Anne adı
– Baba adı
– Kişiye ait bir çok bilgiyi içeren yonga (çip) bulunur.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’nın içinde yer alan yongada (çip) kişiye ait fotoğraf bilgisi, kişinin nüfusa kayıtlı olduğu il, ilçe, mahalle, köy, cilt numarası, aile sıra numarası vb. ile kimlik kartının veriliş yeri, veriliş nedeni, kayıt numarası depolanır. Bunlara ek olarak yongada parmak izi ve bir parmağın damar izi kayıtlıdır.

Her insanın parmak izi farklıdır. Parmak izi kişiye özgüdür. Bu nedenle kişilerin kimliklerinin tespit edilmesinde nüfus cüzdanı ve diğer kimlik belgeleri gibi parmak izinden de faydalanılmaktadır.

Kimlik belgesi çeşitli olaylarda kanıt niteliği taşıyan bir belgedir. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’mız başta olmak üzere pasaport, ehliyet, personel kimlik kartı vb. kimlik kartlarımızın kaybolması veya çalınması durumunda hemen yetkililere başvurarak yardım istemeliyiz.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, İçişleri Bakanlığı’mıza bağlı olan Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri tarafından hazırlanır ve verilir.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları