6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54-55-56-57-58-59

Karatay

Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Ünite 2 Sayfa 54, 55, 56, 57, 58 ve 59 soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir. aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 54 Soru ve Cevapları

Pazırık Halısı

Dünyanın en eski halılarından biri olan Pazırık Halısı, MÖ III. yüzyılda Asya Hun Türkleri tarafından dokunduğu kabul edilmektedir. Rus arkeolog C.I. Rudenko tarafından 1947-1949 yılları arasında Sibirya’da Altay Dağları eteklerinde, Türklere ait olan Pazırık kurganındaki oda şeklinde olan mezardan çıkarılmıştır. Oda mezarının içine su dolup buzullaşması sonucu bugüne kadar gelmiştir. Günümüzde ise Leningrad Ermitaj Müzesinde (Rusya) sergilenmektedir. Halı yaklaşık olarak 1.89×2 m ebatında olup, yün malzeme ve Türk düğüm tekniği ile (Gördes düğümü) dokunmuştur. Halıda hayvan figürleri ile bitkisel ve geometrik motifler kullanılmıştır. Günümüzde Niğde’de tekrar dokunan Pazırık Halısı, Niğde Valiliğinde sergilenmeye başlamıştır.

Bayat Kilimi

Türkiye’nin patentli ilk ve tek kilimi Bayat Kilimidir. Afyonkarahisar ’ın Bayat ilçesinde bitki köklerinden faydalanıp iplere renk vererek, çeşitli desenlerle en güzel kilim örneklerini dokumayı başarmışlar. İlçede açılan kilim atölyeleri ile genç kızlar ve ev hanımları hem kilim sanatını öğreniyorlar hem de dokuyarak para kazanıyorlar. Bayat kilimleri sayesinde unutulmaya yüz tutmuş kilimle – re yeniden canlılık kazandırılıyor. Bayat kilimleri koyun yününden dokunuyor.

1. Pazırık Halısı, Türk kültürünün hangi alanında bize bilgi vermektedir? Söyleyiniz.

Cevap:
Türk Kültürünün özellikle Dokumacılık alanında kilim örmedeki sanatta ne kadar ileride olduğu hakkında bize bilgi vermektedir.

2. Her iki dokuma görselini inceleyerek benzerlik ve farklılıkları nelerdir? Söyleyiniz.

Cevap:
İkisinde de kırmızı renkler kullanılmıştır. İkisi de el işçiliğinin önemli örnekleridir. İkisi de Türklere aittir. Motifleri ve örgü teknikleri ise farklıdır.

3. İki haberden yola çıkarak Türk kültürünün sürekliliği hakkında neler söyleyebilirsiniz? Tartışınız.

Cevap:
Türk kültürü geçmişten günümüze kesintiler halinde değil birikerek ilerlemiştir. Geçmişten gelen birikim ve bilgi yeni nesil tarafından yeniden değerlendirilerek özgünlük ve kalite ile kültürel izler devam ettirilmektedir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 55 Soru ve Cevapları

Cevaplayalım

Yukarıdaki metinden yola çıkarak Kök Türklerin yaşadığı yerin coğrafi özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

 

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 56 Soru ve Cevapları

Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 57 Soru ve Cevapları

Orhun Yazıtlarından Kesitler (Bilge Kağan Yazıtından)

“Türk, Oğuz beyleri, milleti işit: Üstte gök basmasa, altta yer delinmese, Türk milleti, ilini, töreni kim bozabilecekti? Türk milleti, vazgeç, pişman ol! Disiplinsizliğinden dolayı seni beslemiş olan kağanına, hür olan iyi iline karşı hata ettin. Silahlılar nereden gelip seni dağıttılar? Mızraklılar nereden gelip seni sürdüler? Mukaddes Ötüken ormanının milleti, dağıldın ve gittin. Çin milletinin ipeği yumuşak sözü tatlı imiş. Tatlı sözle, ipek kumaşla aldatır kendisine yaklaştırırmış. Yaklaştırdıktan sonra kötü şeyleri düşünürmüş. Tatlı sözle, ipek kumaşla aldanıp Türk milleti öldün. O yere doğru gidersen daha çok öleceksin. Ancak Ötüken’de oturup kervan gönderirsen hiçbir sıkıntı yoktur. Ötüken ormanında oturursan ebediyyen il tutarsın. Ben Bilge Kağan Tanrı buyruğu için, ölecek milleti diriltip besledim. Çıplak milleti elbiseli kıldım. Fakir milleti zengin kıldım. Dört taraftaki milleti hep tabi kıldım, düşmansız kıldım. Hep bana itaat etti.”

1. Metinde Bilge Kağan Türk milletine hangi öğütleri veriyor? Söyleyiniz.

Cevap:
Türk milletinin kağanının sözünden çıkma huyundan vazgeçip disiplin altına girmesi gerektiğini, düşmanın tatlı söz ipek pamuğuna kanmaması gerektiğini, Ötüken’i terk etmemesi gerektiğini öğütlemiştir.

2. Metinden yola çıkarak Türkler hangi ekonomik faaliyetleri yapmaktadır? Söyleyiniz.

Cevap:
kervanlarla ticaret yaparlarmış. Özellikle ipek tüccarlığı yaparlarmış.

3. Orhun Yazıtlarının Türk tarihi açısından önemi nedir? Açıklayınız.

Cevap:
Türk adının ve kültürünün yabancı devletler tarafından tanınıp yaygın hale gelmesi de tamamen Göktürkler sayesinde gerçekleşmiştir. Türk milleti ve kültürü bu dönemde her bakımdan sistemli bir şekilde ortaya çıkmış bir bakıma günümüze kadar tarihe yön vermiştir. Köktürk tarihini, mücadelelerini ve idare sistemleri gibi birçok konuyu yazıtlardan öğrendiğimiz gibi Hunların ve Avarların da yaşam tarzları hakkında bilgi sahip olmamızı sağlarlar. Ayrıca şimdi ki ulusa da seslenen bilge kağan birlik ve bütünlük mesajları günümüz Türkiye’si için oldukça manidardır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 58 Soru ve Cevapları

Sıra Sizde

Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.

1. İlk Türk devletlerinde devletin iki bölüm hâlinde yönetilmesi
2. Orhun Abideleri’nin günümüzde bulunduğu ülke
3. II. Kök Türk Devleti’nin en önemli veziri
4. II. Kök Türk Devleti’nin diğer adı
5. Türkçenin ilk yazılı kaynakları
6. Bilge Kağan ve Kül Tigin Abideleri’ni yazan kişi
7. Kök Türklere ait destan
8. Adına yazıt dikilen Bilge Kağan’ın kardeşinin adı
9. Orhun Müzesi’ni inşa ettiren kuruluş

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 59 Soru ve Cevapları

Araştıralım

MÖ 5. yüzyılda yaşadığı tahmin edilen İskit Tigini’ne ait olan ve Esik kurganından çıkarılan “Altın Elbiseli Adam” ı araştırarak elde ettiğiniz bilgileri sınıfta paylaşınız.

Cevap:

Esik Kurganı, 1969-1970 yılları arasında Kazakistan’a bağlı Alma-Ata şehrinin 50 kilometre uzağındaki Issık Kasabası’ndaki kazılarda, Kazak Arkeolog Profesör Kemal Akişoğlu tarafından ortaya çıkartılmıştır. İçinde yer alan altın elbiseli adam dünyada çok merak uyandırmıştır. 18-23 yaşlarında bir prense ait olduğu düşünülen altın elbise, sanat tarihi açısından adeta bir şaheserdir. Elbisede, bir İskit (Saka) geleneği olarak karşımıza çıkan sivri başlık burada da göze çarpmaktadır. Hatta Perslerin İskit topluluklarından bir grubu ‘‘Saka Tigrakhauda’’ olarak tanımlamaları ‘’Ok şeklinde sivri başlık giyen Sakalar’’ olarak bilindiklerini göstermektedir.

Ünlü Arap gezgin İbn-i Fadlan Seyahatnamesi’nde balballar için şöyle yazar:

“Bir Türk öldüğünde o kişi cesursa ve birini öldürdüyse öldürdüğü her kişi için bir insan tasviri
oyulup, mezarı üstüne yerleştirilir. Bunlar ona cennette hizmet edecek kişilerdir.”

Çin kaynaklarında da şöyle yazar:
“Türkler bir alp öldürdüğünde mezarının üstüne bir anı sütunu dikerler. Bazıları için 100, hatta 1000 taş dikilmiştir.”

Derya UZUN AYDIN, “Sanayi-i Nefise Mektebi’nin Türk Heykel Sanatındaki Yeri ve İlk Heykeltraşlar”, s.25 (Düzenlenmiştir.)

Cevaplayalım

Mezar başlarına dikilen balbalların Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar uzanması hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Cevap:

Türklerin geleneklerine bağlı bir toplum olduklarını alışkanlık ve inançlarını hangi dine girerlerse girsinler sürdürmeye devam ettiklerini göstermektedir.

Orhun Yazıtları’nda şöyle bir cümle geçer:

“Kırgız Kağanını öldürdüm, balbalını yaptırdım. Türk milletinin adı sanı yok olmasın diye, babam kağanı annem hatunu yükselten Tanrı, il veren Tanrı, beni kağan olarak yükseltti.”

Muharrem ERGİN, “Orhun Abideleri”, s.49 (Düzenlenmiştir.)

Cevaplayalım

Kut anlayışının devlet yönetimine etkisi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Cevap:

Hükümdar ölmeden önce vasiyet olarak çocuklarına ülke yönetimi hakkında bilgiler verir ve vesayet de babadan oğula geçen, kan bağıyla bağlı bir kutsallık taşır. Bu nedenle hükümdarlar ve aileleri kan bağıyla bağlı olanlar kutsal sayılır. Kut anlayışında, devlet hanedanın ortak malı olarak kabul edilir. Böylece o aileden olmayanlar kutsal kabul edilmedikleri için devleti yönetemezler. Egemenlik dinsel bir boyut taşımasa da hükümdardan sonra tahta geçecek oğullar için yarışma şartları eşit sayılmaktadır. Kut anlayışının zararları olarak taht kavgalarının ortaya çıkıp çok kan akması ve insanların ölmesi en önemlisi olarak sayılır. Hükümdar vefat etmeden bir halef, selef durumu oluşmadığı için yönetimsel bir boşluk doğmuştur. Bununla beraber bazen devletlerin ikiye bölünmesiyle istikrar sağlanamamış ve egemenlik kurulamamıştır.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları