6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60-61-62-63-64

Karatay

Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Ünite 2 Sayfa 60, 61, 62, 63 ve 64 soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir. aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 60 Soru ve Cevapları

Cevaplayalım

1) Yukarıdaki görselde neler görüyorsunuz? Söyleyiniz.

Cevap:
Devlet yönetiminde karar alınacağı zaman Hakan ve Hatun’un yan yana oturduğu, Hakan’ın çocuklarını karşısına alarak kararlarını bildirdiğini özetle hanedan arası küçük bir kurultay yapıldığını görüyorum.

2) Hakan bir emir vereceği zaman “Hakan ve Hatun buyuruyor ki!” diye başlardı. Hakanın kullandığı bu ifadeden yola çıkarak Türklerde devlet yönetiminde kadının rolünü açıklayınız.

Cevap:
Kadının hem hayatta hem de devlet yönetiminde yerinin erkekle aynı olduğu Hatun’a en az Hakan kadar değer ve söz hakkı verildiği özetle kadının günümüzdeki gibi değil tam aksine hak ettiği değerin verildiğini görmekteyiz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 61 Soru ve Cevapları

Cevaplayalım

Uygurları, Hunlar ve Kök Türklerden ayıran ekonomik, dinî ve kültürel özellikleri nelerdir? Söyleyiniz.

Cevap:
Yerleşik hayata geçen Uygurlar, diğer Türk devletlerinden öncelikle mimari ve dini yönden ayrılırlar. Budizm dinine geçen Uygurlar aynı zamanda yerleşik hayata geçtikleri için hem ibadethaneler hem de yaşayacakları kalıcı evler binalar yapmışlardır. Kendilerine özgü alfabeleri olan Uygurlar aynı zamanda tarım ile uğraşmışlar yine bu yönleriyle de hayvancılık ile uğraşan diğer devletlerden ayrılmaktaydılar.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 62 Soru ve Cevapları

Uygurlara Ait Türeyiş Destanı

Bir gün iki ağacın arasına, gökten bir ışık inmişti. Bunun üzerine iki yandaki dağlar yavaş yavaş büyümeye başladı. Bu durumu gören Uygurlar ise içlerinde büyük bir saygı duyarak oraya doğru yaklaştılar. Bütün boylar, reisleriyle beraber bu garip şeyi görmek için yerlerini bırakıp koşmuşlardı.

Yaklaştıklarında gördüler ki ışıklar içinde çocuklar yatıyor. Saygı ile diz çöküp selam verdiler. Çocukları alarak dışarı çıktılar. Beslenip büyütülmeleri için sütannelerine ve dadılara verdiler. Her fırsatta onlara saygı gösteriyorlar ve ikramda bulunuyorlardı. Çocuklar artık büyüyüp konuşmaya başlayınca Uygurlardan anne ve babalarını sordular. Onlar da o iki ağacı gösterdiler. Çocuklar ağaçları görünce onlara tıpkı evladın babasına gösterdiği saygıyı gösterdiler. Ağaçların karşısında diz çöktüler ve yeri öptüler. Bunun üzerine ağaçlar da dile gelip şöyle dediler:

“Güzel huy ve iyi özelliklerle bezenmiş çocuklar böyle olurlar ve anne ile babalarına saygı gösterirler. Ömrünüz uzun, adınız ünlü ve şöhretiniz de devamlı olsun!” O bölgelerde yaşayan bütün kavimler, bu çocuklara hükümdar oğullarıymış gibi saygı gösterdiler. Her birine birer ad koydular. Bu çocuklardan Bögü-Tegin, gerek güzelliği gerekse boyu posu, sabrı, iradesi, ileriyi görüşü bakımından diğerlerinden daha farklıydı. Ayrıca bütün milletlerin dillerini ve yazılarını da biliyordu. Uygurlar, onun Han olarak seçilmesi üzerinde birleşti ve büyük şenlikler yaparak onu Hanlık tahtına oturttular. O, memleketi adaletle döşedi ve zulüm sahifelerini kapadı. Onun etrafındaki adamlar, askerleri, atları ve halkı gittikçe çoğalmaya başladı.

Bahattin ÖGEL, “Türk Mitolojisi”, s.74-75 (Düzenlenmiştir.)

Cevaplayalım

Yukarıdaki metinden yola çıkarak Uygurların kültürel özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Cevap:
Ticaretle uğraşan Uygurlar, Hint, Tibet ve Maveraünnehir halkı ile sıkı ilişkiler içinde bulunmuşlardır. Mani ve Buda dinine ait tapınaklar yapmışlardır ve mimaride gelişme göstermişlerdir. Bu alanda Hint ve İran sanatı etkisinde kalmışlardır. Kanallar açarak modern tarım yapmışlardır. Moğolların Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır. Kitap basma tekniğini ve kağıt yapımını bilen Uygurlar dünya kültür tarihinde önemli bir yere sahiptir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 63 Soru ve Cevapları

Sıra Sizde

Uygurların Yaşamı

Uygurlar kış gelince Turfan’a gelip otururlar ve bahar gelince de Karabalgasun şehrine göç eder lerdi. Uygurların başkenti olan Karabalgasun, aynı zamanda bir ilim ve sanat merkeziydi. Turfan şehri ticaret yollarının kesiştiği bir merkez olması bakımından önemliydi. Bundan dolayı birçok yabancı tüccar ve ticaret kolonileri vardı. Kervan işletmek, tüccarları kontrol ederek vergi almak onları zenginleştiriyordu. Ayrıca türlü milletten insanlarla karşılaşıp onların dillerini de öğrenen Uygurların, dünya görüşleri de gelişiyordu. Kültür ve medeniyette çok önemli ilerlemeler gösteren Uygurların, mani ve buda dini hakkındaki bilgileri Çinlilerden çoktu.

Bahaddin ÖGEL, “Türk Kültürünün Gelişme Çağları”, s.205-206 (Düzenlenmiştir.)

Metinden yola çıkarak Uygurların ekonomik, kültürel ve dinî yönleriyle ilgili öğrendiklerinizi aşağıdaki kutucuklara yazınız.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 64 Soru ve Cevapları

Sıra Sizde

Aşağıda verilen açıklamaların hangi Türk devletine ait olduğunu ilgili kutucuğu işaretleyerek belirtiniz. (Aynı açıklamanın birden fazla doğrusu olabilir.)

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 53 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları