6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72-73-74-75-76-77-78
Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Ünite 2 Sayfa 72, 73, 74, 75, 76, 77 ve 78 soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir. aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 72 Soru ve Cevapları
Hazırlanalım
1. Abbasiler ile Türklerin Horasan bölgesinde sınır komşusu olması, Türk-Arap ilişkilerini nasıl etkilemiş olabilir? Tartışınız.
Cevap:
Talas Savaşı Türkler ile Arapları yan yana getiren bir savaştır. Abbasiler bu savaşta Çin’e karşı Türklerle ittifak kurmuş ve Türklerin desteği ile büyük bir zafer kazanmıştır. Zaferden sonra Araplar ve Türkler arasında başlayan dostluk ve iyi ilişkiler sayesinde Türkler İslam dinini yakından tanıma fırsatı bulmuştur.
2. Türklerin Müslüman olmadan önceki inançları hakkında neler biliyorsunuz? Söyleyiniz
Cevap:
Tengricilik ya da Göktanrı dini tüm Türk ve Moğol halklarının, şimdiki inanç sistemlerine katılmadan önceki inancıdır. Tengri’ye ibadet etmenin yanında Animizm, Şamanizm, Totemizm ve atalara ibadet etmek bu inancın ana hatlarını oluşturur. Tengri, bugünkü Türkçe’deki Tanrı kelimesinin eski söyleniş şeklidir
Cevaplayalım
Talas Savaşı’nın dinî, kültürel ve siyasi sonuçlarını söyleyiniz.
Cevap:
– Türklerin de yardımıyla Abbasi ordusu Çin ordusunu yenilgiye uğrattı. (siyasi)
– Orta Asya Çinlileşmekten kurtuldu. (siyasi)
– Çin’in Batı’ya ilerleme politikası başarısızlıkla sonuçlandı. (siyasi)
– İslamiyet Türkler arasında yayıldı ve Orta Asya İslamlaşmıştır. (dini)
– Kağıt Çin dışında da üretilmeye başlanmıştır. (kültürel)
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 73 Soru ve Cevapları
Cevaplayalım
Karahanlıların İslam dinini resmî din olarak ilan etmesinin, Türk-İslam tarihi açısından önemini açıklayınız.
Cevap:
Devletin resmi dini İslamiyet olarak kabul edilmiştir. Bu durum Karahanlı topraklarında yaşayan Türk boylarının İslamlaşmasını ve İslamiyet’in kısa sürede o coğrafyada yayılmasını kolaylaştırmıştır. Türklerin diğer İslamiyet’i kabul eden medeniyet ve ülkelerde önemli yöneticilik görevlerinde bulunması ve ileride İslam Devletleri kurmalarının yolu açılmıştır.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 74 Soru ve Cevapları
Cevaplayalım
Metinden yola çıkarak Gazneli Mahmut’un bilime ve bilim insanlarına verdiği değeri açıklayınız.
Cevap:
Gazneli Mahmut tüccarın anlattıklarına kutuplar ve dünyanın dönüşü hakkında çok bilgisi olmadığı için inanmamış ama sonra yanında alimlerden bilgi alınca tüccarı ödüllendirmiştir. Bu da bilim insanlarına ne kadar değer verdiğine hatta onların görüşlerinin doğruluğunu sorgulamadan kabul ettiğini bile bize göstermektedir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 75 Soru ve Cevapları
Cevaplayalım
Ordu-millet anlayışının Türk devletlerine askerî açıdan katkıları nelerdir? Açıklayınız.
Cevap:
Ordu-millet anlayışı bir ülkede yaşayanların hiçbir ayrım gözetmeksizin potansiyel asker konumunda olmasıdır. Örneğin her Türk Devletinde her erkek için askerlik, bir yükümlülük değil vatani görevdir. Eski Türk Devletlerinde ise kadınlardan da erkekler gibi ata binmesi, yeri gelince savaşta çarpışması beklenirdi. Bu da milletin hemen her an çıkabilecek bir savaşa kadın erkek topyekün hazır olmasını sağlamaktadır.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 76 Soru ve Cevapları
Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 77 Soru ve Cevapları
Cevaplayalım
İslamiyet’le beraber Türklerin sosyal ve kültürel alanda yaşadıkları değişimler nelerdir? Söyleyiniz.
Cevap:
İslami hukuk kuralları uygulanmaya başlanmıştır. İslami hukuk kurallarına “Şer’i Hukuk” denmektedir. İslamiyet öncesi dönemde önemli bir sanat dalı olan heykel sanatı ise İslamiyet’in etkisiyle zayıflamıştır. İslamiyet ile beraber tasavvuf müziği gelişmiştir. Ayrıca İslamiyet ile beraber kutlamaya başladığımız dinî bayramlar Türk kültürünün zenginleşmesine, sosyal toplum yapısının güçlenmesine, birlik ve beraberliğin artmasına vesile olmuştur.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 78 Soru ve Cevapları
Cevaplayalım
1) İslam dini ile beraber kutlamaya başladığımız bayramlarımız hangileridir? Söyleyiniz.
Cevap:
Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı, Kandillerdir.
2) Dinî ve millî bayramlarımız toplumda hangi değerlerin gelişmesini sağlamaktadır? Söyleyiniz.
Cevap:
Birlik ve beraberliğin yanında kurban kesip dağıtılması sayesinde toplum içinde paylaşımın da arttığını söylemek mümkündür.
Sıra Sizde
Aşağıdaki tabloda Türklerin İslamiyet’i kabulünden öncesi ve Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonrasıyla ilgili yaşayışları verilmiştir. Bu yaşayışlarındaki benzerlikleri ya da değişimleri dikkate alarak boş bırakılan yerleri doldurunuz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları