6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180-181-182-183-184-185
Sizler için hazırladığımız 6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Ünite 4 Sayfa 180, 181, 182, 183, 184 ve 185 soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir. aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 180 Soru ve Cevapları
Hazırlanalım
Verilen görsellerden hareketle devletimizin bize sunduğu hizmetler hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap:
Sağlık, eğitim, hava-kara ve deniz ulaşımı gibi bir çok hizmet sunmaktadır. Fotoğraflarda hava alanı, hastane, okul gibi vatandaşın hizmet gördüğü binalar görülmektedir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 181 Soru ve Cevapları
Cevaplayalım
Verilen afişleri inceleyiniz. Afişlerde verilen bilgilere göre fiş ya da fatura verilmediğinde hakkımızı hangi yollarla savunabiliriz? Söyleyiniz.
Cevap:
Ödediğimiz verginin kamu hazinesine aktarılmasını sağlamış oluruz.
Bu işlemlerin kayıt altına alınmasını ve vergilendirilmesini sağlamış oluruz.
Kamu hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülmesine katkı sağlamış oluruz.
Bir tüketici olarak haklarımızı kullanmamız gerektiğinde elimizde geçerli bir belge olur.
En önemlisi vatandaşlık görevimizi yerine getirmiş oluruz
Cevaplayalım
“Çocuk sevgiyle, devlet vergiyle büyür!” sözünden hareketle vergi vermenin ülke ekonomisine katkısı hakkındaki neler söyleyebilirsiniz?
Cevap:
Cevap: Çocuk sevgi ile devlet vergi ile büyür sözünden şunu anlıyoruz çocuklar doğumundan itibaren sevgiye muhtaçtırlar sevgisi eksik olan çocuklar büyüdüklerinde problemli birey olarak karşımıza çıkarlar yaşadığımız toplumda sorumlu insanların geçmişine çocukluklarına inildiğinde sevgiden yoksun olduklarını görürüz Onun için bir çocuğun gelişiminde büyümesinde Sevgi çok önemlidir devletlerde çocuklar gibidir bir devletin refah seviyesinin yükselmesi devamlılığını sağlayabilmesi için gelir kaynağı olması gerekmektedir. Nasıl ki bir dükkanın geliri olmazsa sonunda kapatıp atacağı gibi devlet de gelir olmadan sürekliliğini devam ettiremez Onun için vergi devletlerin sürekliliğine sağlayacağı gelir kaynaklarındandır mesela araç alırız motorlu taşıtlar vergisi ev alırız emlak vergisi öderiz aldığımız bir çikolata bile fişi ince incelediğimizde KDV yazısını görürüz Yani yine vergi öderiz elektrik su doğalgaz gibi kaynaklar kullandığımızda vergi öderiz Bunlar devletimizin gelir kaynaklarıdır.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 182 Soru ve Cevapları
Hazırlanalım
İşçilikten Patronluğa Uzanan Başarı Hikâyesi
Malatya’da temizlik işçisi olarak çalıştığı tekstil fabrikasında iplik üretiminden makinelerin bakımına kadar her şeyi öğrenen Şehriban ŞAHİN, Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kendi kumaş fabrikasını kurdu. Ailesine ekonomik katkı sağlamak için iş hayatına atılan kadın işçi, kayısı fabrikasında mevsimlik işçi olarak çalışmaya başladı. Çalıştığı şirketin tekstil sektörüne yönelmesi üzerine buradaki görevine temizlik işçisi olarak devam etti. İş yerinde temizlik yapıp personele çay dağıtırken makinelerin nasıl çalıştırılacağını ve bakımını öğrenerek müdürlüğe kadar yükseldi. Bu arada kazandığı parayla kardeşlerini de okutarak yaklaşık 10 yıl önce kendi işinin patronu oldu. İyi yerlere gelebilmek için hem gece gündüz çalıştığını hem de bilgisayar kursuna gittiğini söyledi. “İşi daha profesyonel ve düzgün yapmaya başladık, makinelere de merakım vardı, zaman geçtikçe makineleri söküp takmaya başladım ve işi tamamen öğrendim.” diye konuştu. İplikten kumaşın üretim aşamasına kadar her şeyi öğrendikten sonra işten ayrıldığını ve bir atölye kurarak ticarete atıldığını bildirdi. Beş personelle 24 saat örme penye kumaşı ürettiklerini kaydederek, “Beş makinemiz var. Aylık 60 ton kumaş üretiyoruz. Hedefim makine sayısını çoğaltarak üretimi artırmak.” dedi.
1. Metinde, nitelikli insan gücünde olması gereken özelliklerden hangileri vardır? Yazınız.
Cevap:
Nitelikli insan, işini severek yapar ve öz güvene sahiptir. Girişimci ruhuna sahiptir. Kullandığı zamanı ve işi en doğru şekilde kullanmayı bilir.
2. Nitelikli insan gücü, ülkemiz ekonomisine hangi yönlerden katkı sağlamaktadır? Yazınız.
Cevap:
Nitelikli insanlar, üretime ve yeni fikirlere açık oldukları için ülkenin ekonomisine katkı sağlarlar. Diğer ülkelerde olmayan ya da kullanılmayan şeyleri değerlendirmeyi planlayan bir nitelikli insan sayesinde o üretilen ürünün pazarlaması bizim ülkemize ait olur. Bu yüzden ülke ekonomisi ve insanlık açısından büyük işler yapmış olurlar.
3. Çalışmalarıyla nitelikli insan gücünün özelliğini taşıyan kişilere çevrenizden örnekler yazınız
Cevap:
Aziz Sancar 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü DNA onarımı hakkındaki çalışmasıyla kazandı. Bu nitelikli bir insan örneğidir.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 184 Soru ve Cevapları
Hazırlanalım
Çevrenizdeki insanlar hangi mesleklerle uğraşmaktadır? Söyleyiniz
Cevap:
Öğretmen, doktor, satış danışmanı.
Cevaplayalım
Doğru bir meslek seçmek için kendimize hangi soruları sormalıyız? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Cevap:
İlgi alanım ne? Başarabileceğim meslek hangisi?, El becerilerim var mı?
6. Sınıf Sosyal Bilgiler MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 185 Soru ve Cevapları
Araştıralım
Seçmeyi düşündüğünüz mesleği tabloda verilen açıklamalar doğrultusunda araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı tabloda verilen ilgili alanlara yazınız.
Mesleğin Adı: Öğretmen
Mesleğin Gerektirdiği Kişilik Özellikleri: Çalışkan olmak, sabırlı olmak, dikkatli olmak, sıcakkanlı olmak, öğrenmeyi sevmek, pes etmemek ve insanları sevmek.
Mesleğin Gerektirdiği Beceriler: Konuşma becerisi olmalıdır.
Mesleğin Eğitim Süreci: Üniversite eğitim süresi 4 yıldır. Daha sonra KPSS ile atama yapılacaktır.
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları