7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 240-241-242-243-244-245

Karatay

Sizler için hazırladığımız 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Tema 7 Sayfa 240, 241, 242, 243, 244 ve 245 soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir. aşağıdadır. Siz değerli velilerimiz ve öğrencilerimiz aşağıdan cevaplara ulaşabilirsiniz. Diğer sayfa cevapları için  aşağıda bulunan kırmızı butona tıklayarak ulaşabilirsiniz. Başarısıralamaları ailesi olarak öğrencilerimize başarılar dileriz.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 240 Soru ve Cevapları

Hazırlık Çalışmaları

• “Renklerin sudaki sihirli dansı” söz grubundan ne anlıyorsunuz?

Cevap:

Renklerin sudaki sihirli dansı söz grubu bana, yüzyıllardan günümüze kadar süregelen ve modası hiç geçmeyen bir sanat olan ebru sanatını çağrıştırıyor.

Ebru sanatı, kâğıt sanatlarından yalnızca bir tanesi olup geçmişi Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Ebru sanatının özünde, o dönemlerin bir özelliği olan usta çırak ilişkisi söz konusudur. Bu sanat, sanatçının iradesinden bağımsız olarak pek çok olaydan ve durumdan etkilenebilen bir özelliğe de sahiptir. Birbirinden farklı renklerin mükemmel bir ahenk içerisinde kaynaşmasından dolayı renklerin su ile dansı, renklerin ahengi ya da uyumu gibi adlarla da ifade edilir. İsmini ise Farsça bir kelime olan ve bulut anlamına gelen kelimeden almıştır.

Ebru sanatı özel suya dökülen özel boyaların dans etmesiyle ortaya çıkar ki çok farklı desenler çıkar bir kimsenin yaptığının tıpatıp aynısını kimse yapamaz özeldir ve şahsidir. Suda dans eder boyalar, bir o tarafa bir bu tarafa ve farklı şekiller anlamlar oluşabilir, eğlencelidir. Sihirli gibi denmesinin sebebi ise şudur, O resimleri istesek çıkaramayız ama nedense oluyor yani elimizde olmadan özel şeyler çıkıyor.

• Ebru sanatı hakkında neler biliyorsunuz?

Cevap:

Ebru sanatı, bir tür su üzerinde uygulanan sanat çeşididir. En kısa şekli ile suya renklerle desen vermek ve su üzerinden bu desenleri kağıtlara geçirmek şeklinde uygulanan bir sanattır. Uygulanması sırasında çok dikkatli olunması ve desenlerin özenle hazırlanması gerekir. Bir ebru sadece tek seferde yapılır.

• Ebru yapmayı denediniz mi? Denemediyseniz denemek ister miydiniz? Neden?

Cevap:

Evet deneyimledim. Çok güzel zevkli bir sanat. Resim öğretmenimiz malzemeleri getirtip sınıfta hepimize yapma şansı sunmuştu.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 241 Soru ve Cevapları

Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 242 Soru ve Cevapları

1.Etkinlik

Aşağıda metinde geçen bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri anlamları ile eşleştirerek bulmacaya yerleştiriniz.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 243 Soru ve Cevapları

2.Etkinlik

1. Türk kâğıt süsleme sanatlarından biri olan ebru sanatının ismi nereden gelmektedir Anlatınız.

Cevap:

Orta Asya dillerinden Çağataycada “hare gibi, damarlı” anlamına gelen ebre, Farsça “bulutumsu” anlamına gelen ebrî kelimeleri zamanla söylenişi Türkçede ebru olarak değişmiştir.

2. Ebru sanatının tarihsel gelişimi hakkında bilgi veriniz.

Cevap

Ebru sanatının tam olarak nerede ve ne zaman yapıldığı bilinmese de Orta Asya’da ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Orta Asya’dan Hindistan’a, oradan İran’a, oradan da yaklaşık 15. yüzyılda Anadolu’ya yayıldığı bilinmektedir. Ebru, 17. yüzyılın başlarında Avrupa’da da yapılmaya başlanmıştır.

3. Ebruculuğun gelişmesine önemli katkıları olan ünlü ebruzenler kimlerdir?

Cevap

Hatib Mehmed Efendi, İbrahim Ethem Efendi, Necmeddin Okyay, Mustafa Düzgünman.

4. Ebru sanatının malzemeleri ve bu malzemelerin özellikleri nelerdir?

Cevap

Ebru sıvısı;  içerisine kitre, deniz kadayıfı ya da benzer başka malzemeler koyularak kıvamı arttırılmış su,  paslanmaz metalden yapılmış tekne adı verilen kap, renkli topraklardan ya da bitkilerden elde edilen, suda çözülmeyen, içerisinde öd sıvısı bulunan boyalar, sapı gül dalından, kılları at kılından yapılan fırçalar.

5. Ebru yapsaydınız çalışmalarınızda hangi renk ve desenleri kullanmak isterdiniz?

Cevap:

Genellikle canlı renkleri ve geometrik desenleri kullanmayı tercih ederdim.

6. Ebru geleneğinin yeni kuşaklara aktarımında rol alan kuruluşlardan hangisinde aktif olarak çalışmak isterdiniz? Neden?

Cevap:

Geleneksel Sanatlar Derneğinde aktif rol alarak çalışmak isterdim. Faaliyetlere katılmak ve projeler geliştirmek isterdim.

7. Ebru sanatçısı olsaydınız sanatınızı gelecek nesillere aktarmak için nasıl bir yol izlerdiniz?

Cevap:

Ebru sanatçısı olsaydınız sanatınızı gelecek nesillere aktarmak için dijital platformu kullanırdım. Ebru sanatının inceliklerini ve nasıl yapılacağını anlatacağım bir YouTube kanalı açardım. Bu kanal aracılığıyla büyük kitlelere ulaşmayı ve sanatımı gelecek nesillere aktarmayı hedeflerdim.

3.Etkinlik

Metni okurken defterinize aldığınız notlardan hareketle okuduğunuz metni kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.

Cevap:

Geleneksel Türk Sanatlarından Ebru Metni Özeti

En eski Türk kağıt süsleme sanatlarından olan ebru, ebru sıvısı üzerine serpiştirilen boyalarla oluşturulan desenlerin kağıda aktarılması ile meydana gelen bir sanattır.

Çağataycada bu sanata “hare gibi, damarlı” anlamına gelen ebre denmiştir. Farsçada ise “bulutumsu” anlamına gelen ebri kelimesi kullanılmıştır. Bu kelimeler Türkçeye ebru olarak geçmiştir.
Ebru sanatının Orta Asya’da ortaya çıkarak Hindistan, İran ve Anadolu’ya yayılmıştır. 17. yüzyılın başlarında Avrupa’da da yapılmaya başlamıştır.

Ebru sanatıyla uğraşan kişilere ebrucu, ebru sanatçısı, ebru ustası ya da ebruzen denir. Bilinen en eski Türk ebrucu 16. yüzyılda yaşayan Şebek Mehmed Efendi’dir. Hatib Mehmed Efendi,
İbrahim Ethem Efendi, Necmeddin Okyay, Mustafa Düzgünman ebru sanatına önemli katkıları olan ebru santçılarıdır.

Ebru sanatında kullanılan malzemeler şunlardır: Ebru sıvısı; içerisine kitre, deniz kadayıfı ya da benzer başka malzemeler koyularak kıvamı arttırılmış su, paslanmaz metalden yapılmış tekne adı verilen kap, renkli topraklardan ya da bitkilerden elde edilen, suda çözülmeyen, içerisinde öd sıvısı bulunan boyalar, sapı gül dalından, kılları at kılından yapılan fırçalar.

Battal ebru, akkase ebru gibi türleri bulunan ebru sanatı, geçmişte yalnızca kâğıt süslemede kullanılırdı. Günümüzdeyse kumaş, porselen, cam ve başka bazı malzemeler üzerine de uygulanabiliyor.

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 244 Soru ve Cevapları

4.Etkinlik

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Metnin Konusu: Ebru sanatı
Metnin Ana Fikri: Ebru sanatı, Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan gelenekse bir süsleme sanatıdır.

5.Etkinlik

Yaptığınız araştırmalar doğrultusunda seçtiğiniz geleneksel el sanatını, bu sanatta kullanılan malzemeleri ve bu sanatın nasıl yapıldığını katılımlı konuşma stratejisini uygulayarak arkadaşlarınıza anlatınız. Konuşmanız sırasında aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

• Konuşmanıza ara vererek dinleyicilerin konuyla ilgili düşüncelerini alınız.
• Dinleyicilerin konuyla ilgili size yöneltecekleri soruları cevaplayınız.
• Konuşmanıza dinleyicileri dâhil ediniz.

6.Etkinlik

Verilen cümlelerdeki anlatım bozukluklarının nedenini yay ayraç içine yazınız.

Kasabaya yalnız gitmeye çekindiği için babasıyla birlikte gitmişti.

Anlam belirsizliği

Evimizin önünü kapsayan çöplerden bir an önce kurtulmalıyız.

 Sözcüğün yanlış anlamda kullanılması

Elbette, ben de aynı fikirde olduğumuzu sanıyorum.

Anlamca çelişen sözcüklerin kullanılması

Gürültüden rahatsız olunca hepimizi kafasından savdı.

Deyimin yanlış anlamda kullanılması

Öğretmen, izinsiz dersten çıkanlara kızardı.

Sözcüğün yanlış yerde kullanılması

Sizinle sık sık hatta arada bir görüşmek isterim.

Anlamca çelişen sözcüklerin kullanılması

Dün karşılaştığımızda Ömer, bana okul arkadaşını tanıttı.

Anlam belirsizliği

7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Ders Kitabı Sayfa 245 Soru ve Cevapları

7.Etkinlik

“Sanatın insanlara katkıları” konulu bir yazı yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

Gelecek Derse Hazırlık

“Sanatın doğuşu” ve “sanat eserlerinin ortaya çıkması” ile ilgili araştırma yapınız.

Cevap

Sanat, duygu ve düşüncelerin estetik kaygılarla anlatılmasındaki yöntemlerin bütünü olarak bilinmektedir. Sanatın doğuşu ilkel zamanlardan itibaren olmuştur. Sanat anlayışının ortaya çıkışı da aynı dönemlere denk gelmektedir. Geçmişten günümüze ortaya konan bütün beşeri sistemlerde sanat değeri bulunmaktadır.Sanat eserlerinin ortaya çıkışında da devletlerin yönetilmesi, milli kültürlerin ortaya çıkması ve manevi değerlerin yaşanması söz konusu olmuştur. Kültür ve değerlerin kök salması ve geleceğe taşınması için sanat eserlerinin ortaya çıkması daha etkili olmuştur. Sanatın doğuşu ve devamı bu sebeple hızla gelişerek günümüzde de varlığını korumaya devam etmiştir. Sanat çok değerlidir.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 80 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları