Ebelik Bölümü Hakkında Bilgi

A+
A-


Bölüm Hakkında Bilgi

Ebelik, doğum öncesinde gebelik izlemini yapan, takip eden, önlemleri alan, doğum anında ise doktora yardımcı olup doğum sürecini yöneten anne ve bebeğin sağlığını izleyen, doktorun bulunmadığı yerlerde doğum yaptıran ve sonrasında anne ve çocuk sağlığı için ilk bakım ve muayenesini yapan, destekleyici, bakım verici, koruyucu hizmetlerde diğer sağlık personelleri ile beraber iş birliği yapan sağlık personelidir.

Hangi Dersler Var?

Ebelik programında temel fen, tıp ve sosyal bilim dersleri ile ebelik meslek dersleri okutulur.Derslerin tüm uygulamaları hastanelerde, doğum evlerinde ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde yaptırılır.

Gereken Özellikler

Biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, Yardımsever, Sorumluluk bilinci yüksek,  Çabuk ve doğru karar verebilen,Temiz, dikkatli ve titiz,Tedbirli, Şefkatli, sevecen, Soğukkanlı, dayanıklı,En önemlisi sabırlı olmalıdırlar.

Kazanılacak Ünvan

Ebelik programını bitiren bir öğrenciye “Ebe” ünvanı verilir. Ebelik, temelde annenin ve çocuğun, genelde ailenin ve toplumun sağlığını korumayı amaçlayan bir hizmettir. Bu hizmet, doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerde annenin düzenli izlenmesinden, gerekli bakım ve eğitimin verilmesinden, normal doğumların yapılmasından, normalden sapma durumlarının teşhis edilip sağlık örgütüne sevk edilmesinden, aile planlaması eğitimi ve uygulanmasından, 0-6 yaş grubu çocukların büyüme ve elişmelerinin izlenmesi ve aşılarının yapılmasından, genel sağlık kuralları, beslenme, ilk yardım, aşı, bulaşıcı ve sosyal hastalıklardan korunma ve savaşla ilgili konularda bireye, aileye, topluma sağlık eğitimi verilmesinden, sağlık hizmetlerinde kullanılan sayısal verilerin toplanmasından sorumlu bir meslektir. Ebenin temel görevi, bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını koruma, yükseltme ve sürdürmedir. Ebeler, koruyucu sağlık hizmetlerinde çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde ve sağlık hizmetlerinin sosyalleştirildiği bölgelerde ve tedavi edici sağlık kurumlarında, doğum evleri ve hastanelerin doğum kliniklerinde görev alabilirler.

Çalışma Alanları

Doğumevlerinde,Hastanelerde, Doğumhanelerde,Aile Sağlığı Merkezlerinde,Toplum Sağlığı Merkezlerinde,Jinekoloji Merkezlerinde,Yeni doğan servislerinde,Kısırlık servislerinde,Aile planlaması merkezlerinde

Yer alabilirler veya buna ek olarak, profesyonel doğum koçluğu yapabilir, bunun için eğitimler verebilirler.

Özel Koşul Var Mı?

-

Zorunlu Staj Var Mı?

Var

Erasmus / Farabi / Mevlana

-

DGS İle Geçiş Var Mı?

Var

Kaç Net Gerekir

Hangi Üniversitelerde Var

Taban Puanları Ve Başarı Sıralamaları


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 1 kaçtır?


Basari Sıralamaları