Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Hakkında Bilgi

A+
A-


Bölüm Hakkında Bilgi

Türk dilinin yapısı, diğer dillerle olan bağlantısı ele alınır. Türk edebiyatının tarihi ve bugünkü durumu incelenir. Türk Dili ve Edebiyatının tüm evrelerine yönelik araştırma ve eğitim yapılır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları, kütüphanelerde, arşivlerde, Kültür Bakanlığı’nda, TRT kurulunda görev alabilirler. Yükseköğretim kurumlarında okutman olarak çalışabilirler. Öğretmenlik sertifikası alanlar orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilirler. Özel yetenekleri olanlar, gazete ve dergilerde yazarlık, editörlük yapabilirler. Türk Dili ve Edebiyatı: Bu programda Türk dilinin yapısı, gelişmesi ve diğer dillerle olan bağlantısı ele alınır. Türk edebiyatının tarihi ve bugünkü durumu incelenir. Türk dili ve edebiyatının tüm evrelerine yönelik araştırma ve eğitim yapılır. Bu programda Osmanlıca, genel dilbilim, Çağatayca veya Uygurca, servet-i funun edebiyatı, halk edebiyatı konularında dersler okutulur.

Hangi Dersler Var?

Türk Dili ve Edebiyatı 4 yıllık bir bölümdür. <strong>Türk Dili ve Edebiyatı okumak</strong> isteyen bir öğrenci hangi dersleri alacaktır? Türk Dili ve Edebiyatı, edebiyata ilişkin kavramları, akımları, kuramları ve metinleri açıklayabilecek, inceleyebilecek bireyleri; Türkçenin doğru, güzel ve etkili kullanımında öncülük edebilecek bireyleri; okuma kültürü oluşturma ve geliştirmeye katkılar sağlayacak bireyleri yetiştirmektir. Bu programda Halk Edebiyatı, Batı Edebiyatı, Türkçe Biçim Bilgisi, Osmanlıca, genel dilbilim, Çağatayca veya Uygurca, Servet-i Fünun Edebiyatı konularında dersler okutulur. Edebiyat bölümünde okuyan öğrenciler çocuk edebiyatı, dünya edebiyatı, Türk inkılap tarihi derslerini de görürler. Edebiyat bölümü okuyan öğrencilerin genellikle en çok zorlandıkları ders Osmanlıca’dır. Osmanlıca metinlere ilgi duyuyorsanız ve çözümlemeyiş seviyorsanız bu bölüm tam size göre olabilir. Ayrıca birçok seçmeli ders alarak istediğiniz belli bir dönem hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Gereken Özellikler

Bir öğrencinin Türk dili ve Edebiyatı okurken sahip olması gereken özellikleri merak edenlere, <strong>Edebiyat okumak</strong> için gereken özellikler nelerdir diye soranlara cevap olarak; <strong>Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü okumak</strong> isteyenlerin üst düzeyde sözel düşünme yeteneğine sahip olması, düşüncelerini söz ve yazı ile etkileyici bir biçimde ifade edebilmesi gerekir. Tabi ki her şeyden önce okumayı ve okuduklarını analiz etmeyi çok sevmesi gerekir. Ayrıca okuduklarını yeniden sentezleyerek eleştirel okuma kabiliyetine sahip olması gerekir.

Kazanılacak Ünvan

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü lisans diploması

Çalışma Alanları

<strong>Türk Dili ve Edebiyatı’ndan mezun olanlar ne iş yapar? Edebiyat okuyunca ne olunur?</strong> Türk dili ve Edebiyatı’ndan mezun olanlar farklı kurumlarda iş imkanı bulabilirler. Türk Dili ve Edebiyatı’nı bitirenlere Türkolog adı verilir. Türk Dili ve Edebiyatı mezunları’nın çalışma alanlarına bakacak olursak; arşivlerde, Kültür Bakanlığı’nda, TRT’de görev alabilirler. Yükseköğretim kurumlarında ‘’okutman’’ olarak çalışabilirler. Gerekli akademik sınavlardan geçerek öğretim görevlisi olabilirler. Yazım becerisi yüksek olanlar, gazete ve dergilerde yazmanlık veya editörlük yapabilirken, bir kısmının da yazar olarak iş bulma olanakları vardır. Ancak şunu unutmamak gerekir. Türk Dili ve Edebiyatı’nda kaliteli ve güzel kurumlarda çalışmak isteyenlerin öğrencilik yıllarından itibaren farklı kurumlarda staj yaparak deneyim kazanmaları ve bol bol yazı yazmaları gerekmektedir. Ayrıca, öğretmenlik sertifikası alarak etüt merkezlerinde, özel eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalışabilirler. Türk Dili ve Edebiyatı mezunları KPSS ile atanarak devlet okullarında öğretmen olabilirler.

Özel Koşul Var Mı?

Yok

Zorunlu Staj Var Mı?

Var

Erasmus / Farabi / Mevlana

-

DGS İle Geçiş Var Mı?

Yok

Kaç Net Gerekir

Hangi Üniversitelerde Var

Taban Puanları Ve Başarı Sıralamaları


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları