Yeni Lise Sınavına Nasıl Hazırlanmalı

Karatay

Yeni sınav sistemi için nasıl hazırlanmak gerekiyor? Liseye geçişte TEOG yerine getirilen yeni sınav sistemi ile ilgili ‘PISA sınavları gibi’ yorumları yapılıyor. Öğrencinin ezber bilgisini ölçmeyeceği, bilgiyi kullanmasının isteneceği de uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Ailelerin de öğrencilerin de aklında olan soru ise bu yine sınav sistemi için nasıl hazırlanmak gerekiyor?

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, yeni sınav sisteminde sorulara bakıldığında “ezber” ile çözülmesinin zor olduğunu belirtiyor. Yılmaz, “Lise Giriş Sınavında soru tiplerinin çözümünü ezberleyerek başarılı olma şansı yok” diyor.

YENİ SINAV SİSTEMİ İÇİN NASIL HAZIRLANMAK GEREKİYOR?

Yılmaz yeni sınav sistemi soruları ile ilgili şu değerlendirmeleri ve uyarıları yapıyor:

SORULAR ÖLÇMEYE DEĞİL, SEÇMEYE YÖNELİK

Yeni sınav sistemi soruları ölçmeye değil seçmeye yönelik hazırlanmış. Ölçmeye yönelik sorular belirli bir konuya ait kazanımların öğrenci tarafından ne kadar öğrenildiğini ölçmeye yöneliktir. Seçmeye yönelik sorular ise öğrencinin tüm bilgi birikimini kullanarak yorum yapabilme, akıl yürütme, analiz -sentez ve çıkarım yapabilme becerilerini ölçmeye yöneliktir. Uzun paragraf soruları öğrencinin doğru, düzgün anlamlı okuma ve okuduğunu anlayıp yorumlama becerisinin güçlü olmasını gerektirir.

SAYISAL SORULARDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Sayısal alandaki Matematik ve Fen Bilimleri soruları da okuma, anlama, yorumlama ve çıkarım yapmaya ek olarak problem kurgulama, işlem yapabilme, bilimsel kavramların anlamlarını bilme ve grafik okuma becerileri gerektiriyor. Sorular ayrıca öğrencinin disiplinler arası ilişki kurmasını gerektirecek özellikler de taşıyor.

SINAVA HAZIRLANMAK İÇİN NE YAPMANIZ GEREKİYOR?

* Böyle bir sınavda öğrencilerin bilgileri yada soru tiplerinin çözümünü ezberleyerek başarılı olma şansı yoktur. Bu nedenle öğretim yılı boyunca işlediğiniz her ünite ve konuyu anlayarak öğrenip, detayları ile kavramayı ilke ediniz.

* Her gün düzenli olarak farklı yazı türlerinde okuma alışkanlığı edininiz. (Bilimsel dergi, öykü, roman, şiir, belirli bir konuda yazılmış makale vb.)

* Okurken anlamını bilmediğiniz sözcüklerin anlamını mutlaka sözlükten bulunuz. Sözcük hazinenizi geliştirmek için her gün 10 dakika sözlük taraması yapınız.

* Herhangi bir ünite ile ilgili konuyu çalışmaya başlamadan önce ünite ile ilgili kavram haritası çıkarını ve konuyu kavram haritasındaki sıralamayı gözeterek öğreniniz. ​Örneğin; matematik çalışmaya başlamadan önce, matematik dersinin ilkokuldan itibaren her yıl eski bilgilerin üzerine yeni bilgiler eklenerek öğrenildiğini bilmeniz gerekiyor. 5.sınıf tüm derslerden ilkokul bilgilerinin toparlandığı sınıftır.

HER ÜNİTENİN KAVRAM HARİTASINI ÇIKARMAK GEREKİYOR

* Çalışmaya başlamadan önce her ünitenin kavram haritasını çıkarmak gerekiyor. Örneğin Sayılar dediğinizde: Doğal sayılar, Tam sayılar, Rasyonel sayılar, Üslü sayılar, Köklü sayılardiye ayırmak gerekiyor.

* Öğrenmeye çalıştığınız konu ile ilgili terim ve kavramların anlamını öğrenmeniz gerekiyor.

* Çalışmaya başladığınızda anlayamadığınız veya unuttuğunuz bilgileri hatırlamak için geçmiş yılların kitaplarına dönmeyi ihmal etmemeniz gerekiyor. Çalışırken her konuyu işlem basamaklarını atlamadan çözmeniz gerekiyor. Aynı şekilde tüm dersleri çalışırken bu kuralı uygulamak gerekiyor.

TEOG SORULARINI ÇÖZMEK FAYDA SAĞLAR MI?

* TEOG türü sınav soruları çözmenin size faydası olmayacaktır. Sınava etkin hazırlanmak için öncelikle ders kitabınızdaki resim altları, deney açıklamaları dahil tüm bilgileri öğrendiğinizden emin olunuz.

* Mutlaka bir kaynak ihtiyacı hissederseniz eski yılların YGS ve ALES sorularını örnek alabilirsiniz. Ayrıca kendiniz, ben olsaydım bu konuda en sorardım, başka ne sorardım, daha başka ne sorardım sorularını sorarsanız sınav sorularını yakalayabilirsiniz.

* Bu tür bir sınava hazırlanırken akıl yürütme ve çıkarım yapma becerinizi geliştirmek için gerekirse bir sorunun çözümü için bir saat tüm çözüm yollarını deneyiniz. Böyle bir çalışma size o dersle ilgili tüm bilgi birikiminizi tekrar ettirecektir.

pervinkaplan

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları