Eğitimciler TYT sorularını nasıl yorumladı?

Karatay

Eğitimciler TYT sorularını nasıl yorumladı? Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tamamlandı. Sınavın ardından sosyal paylaşım platformu Twitter’dan TYT sorularıyla ilgili yorumlarını paylaşan adaylar sosyal bilimler testi başta olmak üzere soruların kolay olduğunu ifade etti. Ancak kolay sorulara rağmen adayların ortak şikayeti süreyi yetiştirememek oldu. Adayların paylaşımlarına göre Türkçe ve matematikte uzun paragraflı sorular vakit kaybettirdi ve süre yetmedi.  Peki eğitimciler soruları nasıl yorumladı? İşte yanıtı:

EĞİTİMCİLER TYT SORULARINI NASIL YORUMLADI?

FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI:

Türkçe: Türkçe sorularının soru kökleri, dil bilgisi ve anlam oranları açıklanan örnek TYT ve ÖSYM’nin geçmiş yıllardaki sınavlarına benzerdi. Yazım kurallarından 3 soruya yer verilmesi dikkat çekici. Paragraf sorularında, öğrenci üzerinde oluşan zaman baskısı işleri zorlaştırmış olabilir. Sınavdaki anlam soruları gerek uzunluk gerekse yoğunluk bakımından okuma alışkanlığı olmayan öğrenciler için zorlayıcı olmuştur.

Matematik: Matematik için ilk izlenim soruların açıklanan örnek TYT sorularına benzediği yönünde. Okuduğunu anlamaya ve yorumlamaya dayalı, çok fazla bilgi istemeyen ama verilen bilgiyi yorumlayıp oradan çıkarım yapılmasını hedefleyen sorular.  Soruların zorluk derecesi ortalama. Ayrıca uzun metinli ve çok işlemli olduğu için genel olarak adaylar süre sıkıntısı yaşadılar.  Geometri soruları ise yayınlanan örnek sorularla paralellik gösteriyor. Şekilli ve öğrencinin daha fazla analiz yapmasını gerektiren sorular sorulmuş. Şekil ve metin arasındaki ilişkiyi görmek gerektiği için soruların zaman alıcı olduğu söylenebilir.

Fizik: Fizik soruları günlük hayata dair temel kavramları irdeleyen ve müfredat dahilindeaçık, anlaşılır sorulardan oluşmuştur. Kırılma sorusu Fizik bölümünde diğerlerine göre ayırt edici bir soru olarak nitelendirilebilir.

Kimya: Müfredat dışı herhangi bir soru yok. Dikkatli bir öğrencinin çok rahatlıkla yapabileceği sorular.

Biyoloji: TYT Biyoloji soruları örnek olarak açıklanan TYT sorularında olduğu gibi 9. Sınıf ve 10. Sınıf üniteleriyle sınırlandırılmış. TYT Biyoloji zorluk derecesinin beklediğimiz düzeyde olduğunu ve ortalama bir öğrencinin de soruları rahatlıkla yanıtlayabileceğini söyleyebiliriz.

Tarih: Sorular YGS’de çıkan soru tarzlarıyla benzerlik gösteriyor. Görsellik üzerinden yorum yapmayı gerektiren bir soru sorulmuş. İki soru paragraf üzerinden yorum yapılarak çözülebilir. İki İnkılap Tarihi sorusu basit bilgi sorusu olarak sorulmuş. Tarih sorularında genel olarak öğrencilerin zorlanmadığını söyleyebiliriz.

Coğrafya: Bir mekan olarak dünyayı tanıma soruları sorulmuş. Müfredata uygun ve yapılabilir nitelikte sorular. Daha önceki sınavlara benzer. Çalışan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği sorular.

Felsefe: Bilgiyi ölçen bir soru olmakla birlikte genel olarak yoruma dayalı sorulardı. Soruların içinde geçen kişi isimleri ve kavramlar önyargı oluşturup sorunun zor algılanmasına sebep olacak nitelikteydi. Paragraflar çok uzun değildi.Felsefe bilgisi çok iyi olmayan öğrencilerin zorlanacağı tarzda sorulardı.

UĞUR OKULLARI

Matematik:  2018 TYT Matematik sınavında sorulan sorular çoğunlukla modelleme ve hikayeleştirme kurgusuyla hazırlanmıştır. İşlem ağırlıklı soru yoktur. Sorular okuduğunu anlayabilme, mantıksal akıl yürütme ve matematiksel olarak ifade etmeye yöneliktir. Geometri sorularında sorunun çözümü için gereken formüller soruda verilmiş olup gerçek hayatla ilişkilendirilmiştir.

Türkçe:  018 YKS TYT’deki Türkçe sorularında ağırlık yine okuma ve okuduğunu anlayıp yorumlama üzerinedir. Sınavda öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre 13 soru dil bilgisi iken geriye kalan sorular paragraf, cümlede anlam ve sözcükte anlam sorularından gelmiştir. TYT’deki dil bilgisi sorularında geçmiş yıllara göre artış görülmesi bu yılki Türkçe sorularındaki değişiklik olarak söylenebilir. Anlam bilgisi olarak tanımladığımız sorularda kullanılan dilin yalın olması soruların çözülebilirliğini artıracaktır. Bu sorular daha çok bilimsel metinlerden seçilmiş olarak görülmektedir. Dil bilgisi soruları da öğrenciye zaman kaybettirmiş olabilir ancak zor olarak nitelendirilecek tarzda sorular değildir.

Fizik: 2018 TYT Fizik soruları müfredatla tamamen uyumlu olup sorular son yıllarda olduğu gibi yorum ağırlıklı olmuştur. Öğrencilerimizin bu sorularda çok zorlanmayacağını düşünmemize rağmen bu tarz sorular dikkat hatalarına açıktır. Sınavdaki sorular kazanımlara uygun olarak hazırlanmıştır. Soru sayısı önceki yıllara göre az olduğundan 9 ve 10. sınıftaki bazı kazanımlara yer verilmemiştir. Sınava giren öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre 9. sınıf müfredatından 3 tane, 10. sınıf müfredatından 4 tane soru sorulmuştur.

Kimya:  2018 TYT, formatına uygun bir şekilde gerçekleşti. Sorular beklenildiği gibi 9. ve 10. sınıf müfredatını içeriyor. Öğrenciler soruların ifadesinin net ve anlaşılır olduğunu belirtiyor. Ayrıca soruların normal düzeyde olduğu ve çalışmalarının sonucunu iyi bir şekilde alacaklarını ifade ettiler. Konu dağılımları belli periyotları içerecek şekilde hazırlanmış. Öğrencilerimizin TYT’de bir zorlukla karşılaşmadıklarını düşünüyorum.

Biyoloji:  018 TYT Fen Bilimleri testinde yer alan Biyoloji sorularının müfredat kazanımları ile uyumlu olduğu görülmüştür. Sorular 9 ve 10. sınıf müfredatından gelmiştir. Soruların zorluk derecesi beklendiği üzere orta seviyede olmuştur.

Coğrafya:  Coğrafya sorularının ortak müfredatı kapsadığı görülmektedir. Sorular 9 ve 10. sınıf konularını kapsayacak şekilde dağıtılmıştır. Coğrafyanın çözüm ortalaması oldukça yüksek olacaktır ve ayrıca tartışmalı herhangi bir soru da bulunmamaktadır.

Tarih:  2018 TYT Tarih soruları müfredata uygundur. Soruların sınıflara göre dağılımı incelendiğinde 9. sınıf konularından 2, 10. sınıf konularından 1, 11. sınıf TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden 2 adet soru geldiği görülmektedir. Öğrencinin yorum gücünü ölçen sorular ön plana çıkarılmıştır. Sorularda harita yorumlama, tarihi anekdotlarla bilgiyi kullanma gücü ve yorum yapma yeteneği ölçülmüştür. Özellikle TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersine ait sorular bilgi ağırlıklı gelmiştir. Sorular açık, net ve anlaşılır bir dille yazılmıştır. Sınav bilen ve bilmeyen öğrencileri ayırt etme amacına yöneliktir. Sınavın konu kapsamını bilen ve soru kökünü dikkatli okuyan öğrencilerin yapacağı bir sınavdır.Zorluk derecesi orta düzeydedir.

Felsefe:  2018 TYT’deki Felsefe soruları 11. sınıf MEB Felsefe müfredatı kapsamındaki konulara uygundur. Soruların uzun paragraflı olduğu, dolaylı anlatım dili kullanıldığı, bilgiye dayalı yorum yapmayı gerektirdiği ve bir sorunun da doğrudan felsefi akım adını sorguladığı tespit edilmiştir. Genel anlamda, Felsefe sorularının orta derecede zor olduğu ve Felsefenin temel bilgilerine sahip olanın ayırt edileceği görülmektedir.

DOĞA OKULLARI

Matematik: Sınavda çıkan sorular ÖSYM’nin yayınladığı örnek soru tipleriyle örtüşüyordu fakat daha zor ve zaman alıcıydı. Deneme sınavlarımızdaki sorularla paralellik göstermektedir. Öğrencilerimiz müfredat dışı ve hatalı sorunun bulunmadığını belirtti. Bütün soruların problemleştirildiği görüldü. Yani matematik sorularında klasik soru yoktu, sayısal yetenek gerektiren ve okuduğunu yorumlamaya dayalı sorular vardı. 10-12 tane rutin olmayan problem sorusu vardı.  Geometride 11 soru soruldu, soruların hiçbiri klasik değildi, nitelikliydi. Formülleri verilip cevapları istenen sorular mevcuttu.

Türkçe: Türkçe testinde 30 soru anlama dayalı 10 soru dil bilgisinden geldi. Paragraf soruları ALES formatında çıktı. Dil bilgisi soruları kolayca yanıtlanabilecek nitelikteydi. Anlatım bozukluğu, cümle türleri ve fiilde çatı konularından soru gelmedi. Önceki yıllarda karma dil bilgisi soruları daha fazlaydı, bu yıl dil bilgisi sorularında bir soru içerisinde en fazla iki kazanım ölçülmüştü. Paragraf soruları ortalama uzunlukta ve alışılmış düzeydeydi. Bir paragraf öncülünden üç dört soru soruldu bu da ÖSYM’nin okuduğunu anlama ve zihinde tutma gücüne ağırlık vermeye başladığını gösteriyor. Genel olarak soruların zorluk derecesi orta düzeydeydi. Sorular son 10 yılın sorularıyla paraleldi, müfredat dışı bir soru yoktu.

Fizik: Sınavda Fizik soruları genel anlamda yoruma dayalı sorular olup beklenmedik ya da kazanım dışı soru sorulmamıştır. Geçmiş yıllardaki işlemselsorular yerine neredeyse tamamı öncüllü sorulardan oluşmuş uyguladığımız deneme sınavlarımızla %100 uyumlu bir sınavdı. Basit düzeyde sorulardan olup öğrencilerin rahatlıkla temel bilgilerden yararlanarak yapabilecekleri bir sınavdı. Yayınlanan örnek TYT sorularına göre daha kolay düzeydeydi.

Kimya: 2018 TYT Kimya soruları beklendiği gibi kolay ve çabuk anlaşılır tarzda sorulmuştur. Beklenmedik soru tipi gelmemiştir. Genel kimya bilgisine sahip öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği tarzda sorulmuştur. Öğrencilerden gelen bilgilere göre TYT kimya sorularında verilen açıklamaların neredeyse soruların cevabını verecek nitelikte olması,  YGS’ye göre daha kolay bir sınav olduğunu göstermiştir.

Biyoloji: Değişen sınav sistemi ile birlikte ilk kez uygulanan 2018 TYT ‘de biyoloji sorularının hatasız ve müfredata uygun, zorluk bakımından dağılımlarının bir soru dışında zorlayıcı olmadığı söylenebilir.  Biyoloji sorularının bir kısmı doğrudan öğrencinin bilgisini kullanma becerisini ölçerken bir kısmı yoruma dayalı olmuştur. Sınava giren öğrencilerimizden aldığımız geri bildirimlere göre sınav soruları 9 ve 10. sınıf MEB müfredatına uygun sorular olduğu belirlenmiştir. Doğa Koleji Biyoloji Bölümü olarak sınav soruları beklediğimiz gibi gelmiştir,  temel biyoloji konularında iyi olan öğrencilerin bu sınavda başarı düzeylerinin daha yüksek olacağını düşünmekteyiz.

Tarih: Sınava giren öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre bu yılki TYT sınavında çıkan sorular, beklendiği gibi, zor değildi. Sorular, geçen yıllardaki YGS soru tipinde geldi. Müfredat dışı soru yoktu.  Soru sayısı az olduğu için bazı kazanımlar birleştirilmiş şekilde sorular vardı. Anlaşıldığı kadarıyla bu yılki sınavda hatalı soru yok, cevaplar oldukça net. Bu yılki sınavda, daha önceki yıllarda çok sık sorulmayan harita sorusu soruldu. Fakat çok zor bir soru değildi. Tarihten gelen 5 soru 9, 10 ve 11. sınıf konularından gelmiştir.

Coğrafya:  TYT’de yer alan coğrafya soruları, 9 ve 10. sınıf lise müfredatından gelmiştir. ÖSYM tarafında daha önce yayınlanan TYT formatını kapsayacak şekilde hazırlanmış olup müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Genel itibari ile verilen temel bilgilerin kullanılarak, yorum kabiliyeti ile birlikte yapılabilecek rahat bir test olduğu bilgisi alınmıştır. Mevcut sorular arasında Dünya haritası üzerinde sorulan ‘bölge kavramı’ ve ‘iklim grafiği’ sorularının belirleyici olacağı düşünülmektedir.

Felsefe: “Sorular önceki yıllarda YGS’de çıkan sorulara benzer sorulardan oluşmakta, ağırlıklı olarak paragraf yorumlamaya dayalı sorulardır. Öğrenciler tarafından soruların kolay olduğu söylenmiştir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının -bir bilgi sorusu dışında- öğrencilerin algısını ve yorum kabiliyetini ölçecek nitelikte olduğu görüldü. Sorumluluğun bireyselliği ve aklı kullanmaya vurgu yapan ayet yorumlaması, Hz. Muhammed’in insani özelliği ile güzel ahlaka vurgu yapılması ve taassup konusu soruların ana gövdesini oluşturdu. Müfredat dışında sorunun gelmediği sınavda “Taassup” ile ilgili soruda öğrencilerin zorlandığı anlaşıldı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının zorluk derecesinin orta düzeyde olduğu söylenebilir.

Pervin Kaplan

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 2 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları