Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Hakkında Bilgi

A+
A-


Bölüm Hakkında Bilgi

Öğrencilerin yaşam boyu öğrenimin önemini kavramaları, güçlü bir planlama altyapısı kazanmaları amaçlanmakta; ulusal ve uluslararası çapta planlama okulları ile kurulan bütünleşik, sürekli ve geliştirici ilişkilerle bu amaç desteklenmektedir.

Hangi Dersler Var?

Şehir ve Bölge Planlaması bölümün uygulamalı bir öğretim sistemine dayanmaktadır. Ders programında teorik derslerin yanında uygulamalı öğretimin yapıldığı proje dersleri bulunmaktadır. Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde okuyan öğrenciler dört farklı grupta yer alan dersleri almaktadırlar.

Bunlar, Temel Bilimler (örneğin, Matematik, İstatistik, Ekonomi vb.), Temel Mühendislik (Bilgisayar, Şehir ve Çevre Mühendisliği, vb.), İnsan ve Toplum Bilimleri (Sosyoloji, Felsefe, Bilim Tarihi, Antropoloji, Sanat vb) ve Mesleki Teknik dersleridir.

Mesleki Teknik kategorisindeki dersler mesleki dersler olup bölümdeki derslerin ağırlığını bu gruptakiler oluşturmaktadır. Bu gruptaki derslere örnek olarak, Planlama Kuramı Teknikleri, Arazi Kullanım Planlaması, Konut ve Yöre Planlaması, Ulaşım Planlaması, Fiziksel Çevre Kontrolü, Mimarlık Bilgisi, Metropoliten Planlama vb. dersler verilebilir.

Bu derslerin çoğunluğu teorik dersler olup, uygulamalı dersler olarak “Proje” dersleri bulunmaktadır. Her yarıyılda bir proje dersi olmak üzere bitirme projesi dahil 8 proje dersi bulunmaktadır.

Gereken Özellikler

Özel bir nitelik gerekmemektedir.

Kazanılacak Ünvan

Şehir plancısı unvanı.

Çalışma Alanları

Bölümü bitirenler için hem kamu sektöründe hem de özel sektörde geniş iş olanakları bulunmaktadır. Kamu kurumlarında iş olanakları, Bakanlıklar düzeyinde (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve İlgili Bakanlık Müdürlükleri) veya Toplu Konut İdaresi, Kalkınma Ajansları gibi kurumlar düzeyinde olabilmektedir.

Ayrıca, Belediyeler (Yatırım planlama, tarihi çevre koruma, şehir planlama, imar müdürlükleri, kentsel tasarım, yerleşmeler ve kentsel dönüşüm müdürlükleri gibi) oldukça geniş iş olanakları sunmaktadır. Özel sektörde ise özel tasarım ve planlama ofisleri, gayrimenkul yatırım danışmanlık şirketleri, yatırım ve yatırım danışmanlığı yapan bankalar, özel yatırımcı kuruluşlar, konut, kalkınma ve çevre ile ilgili sivil toplum kuruluşları iş olanakları sunmaktadır.

Özel Koşul Var Mı?

Yok

Zorunlu Staj Var Mı?

Var

Erasmus / Farabi / Mevlana

Var

DGS İle Geçiş Var Mı?

Var

Kaç Net Gerekir

Hangi Üniversitelerde Var

Taban Puanları Ve Başarı Sıralamaları


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 40 + 6 kaçtır?


Basari Sıralamaları