TYT FELSEFE SORULARIN DEĞERLENDİRMESİ

Karatay

Sizlere bu yazımızda yıllara göre tyt felsefe soruların eğitimciler tarafından değerlendirmesini paylaşacağız.

2019 TYT FELSEFE SORULARIN DEĞERLENDİRMESİ:

FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI

MÜFREDATA UYGUN

Sosyal bilimler: Tarihte sorular beklendiği gibi müfredata uygun. Genel olarak öğrencilerin zorlanmadığını söyleyebiliriz. Coğrafyada ise müfredata uygun, orta ve kolay düzeyde yapılabilir sorular sorulmuş. Daha önceki sınavlara benzer. Çalışan öğrencilerin zorlanmayacağı bir sınav olmuş. Felsefe müfredata uygun. Soruların zorluk derecesi orta düzeyde ve kolay. Bir önceki sınav gibi. Genel olarak yapılabilir nitelikte olduğunu söyleyebiliriz.

MEKTEBİM OKULLARI

KONU DAĞILIMI HOMOJEN

SOSYAL BİLİMLER: Tarih sorular müfredata uygun. İyi bir hazırlık süreci geçiren öğrencilerin zorlanmayacağını, düzenli çalışan her öğrencinin yapabileceği orta düzeyde zorluğu olan bilgi içerikli sorular. Coğrafya soruları müfredata uygun, orta ve kolay düzeyde yapılabilir sorular oluşan bir sınav. Felsefe de müfredata uygun. Bir önceki sınava benzer. Geçmiş yıllardaki sınavlara paralel sorular sorulmuş. Öğrenciler rahatlıkla cevaplamışlardır. Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları MEB müfredatı ve bu sene ilk kez yayınlanan kazanım listesine uygun, konu dağılımı homojen.

UĞUR OKULLARI

DÜZENLİ ÇALIŞAN YAPAR

SOSYAL BİLİMLER: Coğrafya sorularının ortak müfredatı kapsadığı görülüyor. Sorular 9 ve 10’uncu sınıf kazanım ve konularını kapsayacak şekilde dağıtıldı. 9. sınıf kazanımlarından 2 adet, 10. sınıf kazanımlarından 3 adet soru yöneltildi. Sınav kapsamı, MEB’in 2019 YKS kapsamıyla ilgili yaptığı kazanım sadeleştirme açıklamasıyla da örtüşüyor. Düzenli olarak çalışan, harita okur-yazarlığı iyi olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği soruları içeriyor. Ayrıca öğrencilerden aldığımız duyumlara göre tartışmalı herhangi bir soru da bulunmuyor. Tarih soruları müfredata uygun. Ağırlıklı olarak öğrencinin yorum gücünü ölçüyor. Sorularda açık, net ve anlaşılır bir dil kullanıldı. Tarihte temel kavramları doğru yorumlayabilme, neden sonuç ilişkisi kurma, tarihi sözlerden yararlanarak analiz yapabilme yetisi ölçüldü. 5 tarih sorusu değerlendirildiğinde; 1 tane İslamiyet Öncesi Türk Tarihi, 1 tane Osmanlı Tarihi, 1 tane Türk-İslam Tarihi ve 2 tane TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersiyle ilgili soru geldi. Osmanlı Tarihi ile ilgili olan Divan-ı Hümayun sorusu diğer sorulara göre daha fazla bilgi düzeyini ölçecek nitelik taşıyor. İnkılap Tarihi’nden gelen 1 soru bilgiye dayalı yorum sorusu. Sınav, konulara hakim olan, soru kökünü doğru okuyan, temel kavramları doğru yorumlayan ve akıl yürüten öğrencilerin yapabileceği nitelikte olup orta düzey zorluk seviyesine sahip. Felsefe TYT soruları 11’inci sınıf MEB Felsefe müfredatı kapsamındaki konulara uygun. Sorular, öğrencinin paragrafı dikkatli ve doğru okuma becerisini, ardından da bilgiye dayalı yorum gücünü ölçmeye yönelik. Soruların ifade biçimi açık ve anlaşılır. Felsefenin temel kavramlarını bilmeyi ve bunlara dayanarak yorum yapıp, akıl yürütmeyi gerektiren bir sınav. Zorluk düzeyi önceki yıllardaki TYT sınavlarıyla benzer seviyede olup beklenildiği gibi. 2019 Din Kültürü TYT soruları MEB Din Kültürü müfredatı kapsamındaki konulara uygun. Bir tane doğrudan kavram sorusu olup diğer sorular, yorum gücünü ölçmeye yönelik. Soruların ifade biçimi açık ve anlaşılır. Zorluk düzeyi önceki yıllardaki TYT sınavlarıyla benzer seviyede olup beklenildiği gibi.

DOĞA OKULLARI

YORUM, AKIL YÜRÜTME VE ANALİZ GEREKİYOR

SOSYAL BİLİMLER: Tarih soruları orta zorluk düzeyinde. Sorular MEB’in açıkladığı gibi geçen yılın 9, 10 ve 11’inci sınıf konu ve kazanımlarına dengeli olarak dağıtılmış. Ancak, bu yılın tarih sorularının sınava iyi bir hazırlık yapılmasını gerekli kıldığını söyleyebiliriz. Çünkü paragraftan edinilen bilgilerle çözülebilen sorular yerine kavram bilgisini ölçmeye yönelik sorular vardı. Coğrafya’da sorular TYT kazanımlarını kapsayacak şekilde hazırlanmış. Genel itibari ile verilen temel bilgilerin ve Dünya haritası kullanılarak, yorumlama becerisi ile birlikte yapılabilecek rahat bir sınav. Felsefede sorular uzun paragraflar halinde. Yorum, akıl yürütme ve analiz gerektiriyor. Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları ise öğrencilerin bilgisini, algı ve yorum kabiliyetini ölçecek nitelikte.

2018 TYT FELSEFE SORULARIN DEĞERLENDİRMESİ:

UĞUR OKULLARI

Felsefe:  2018 TYT’deki Felsefe soruları 11. sınıf MEB Felsefe müfredatı kapsamındaki konulara uygundur. Soruların uzun paragraflı olduğu, dolaylı anlatım dili kullanıldığı, bilgiye dayalı yorum yapmayı gerektirdiği ve bir sorunun da doğrudan felsefi akım adını sorguladığı tespit edilmiştir. Genel anlamda, Felsefe sorularının orta derecede zor olduğu ve Felsefenin temel bilgilerine sahip olanın ayırt edileceği görülmektedir.

DOĞA OKULLARI

Felsefe: Sorular önceki yıllarda YGS’de çıkan sorulara benzer sorulardan oluşmakta, ağırlıklı olarak paragraf yorumlamaya dayalı sorulardır. Öğrenciler tarafından soruların kolay olduğu söylenmiştir.

FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI:

Felsefe: Bilgiyi ölçen bir soru olmakla birlikte genel olarak yoruma dayalı sorulardı. Soruların içinde geçen kişi isimleri ve kavramlar önyargı oluşturup sorunun zor algılanmasına sebep olacak nitelikteydi. Paragraflar çok uzun değildi.Felsefe bilgisi çok iyi olmayan öğrencilerin zorlanacağı tarzda sorulardı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları