Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Nedir ? Ne İş Yapar?

Karatay

​Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü hangi üniversitelerde var,Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü iş olanakları,Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü taban puanları,Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü olan üniversiteler,Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü atamaları,Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü dersleri,Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü taban puanları,Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü kaç yıllık,Acil Yardım ve Afet Yönetimi maaşları

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Nedir?

Afet öncesi eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri, afet olması durumunda da koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyeti yapmaya ve yönetmeye mesleği ile ilgili bilgi ve beceri ile donanıma sahip, yenilikçi, araştırmacı ve girişimci uzmanlar yetiştirmektir.

Programın en başta gelen avantajı ülkemizde acil yardım ve afet yönetimi konusunda ciddi bir eleman yetersizliğinin bulunmasıdır. Bu bağlamda programı tamamlayan uzmanların önemli bir eksiği dolduracağı düşünülebilir.

Bu bölümün amacı, dört yıllık lisans öğrenimi kapsamında her türlü sağlık kuruluşu ile itfaiye teşkilatı bünyesinde “uzman” ve “yönetici” pozisyonlarında görev alabilecek, bu alanda uygulanan temel yöntemleri bilen ve uygulayabilen, aynı zamanda görev aldığı birim bünyesinde görevli mevcut elemanlara konunun gerektirdiği eğitimi verebilen, görev alacağı birimi sevk ve idare edebilme yetisine sahip uzman eleman yetiştirmektir.

Gelişmiş ülkelerde uygulanan “tek numarayla tüm acil yardım hizmetlerinin karşılanması” itfaiye teşkilatları tarafından yönetilmektedir. Ülkemizin Avrupa Birliği’ne girmek için imzalamış olduğu anlaşmalar ile  bu doğrultuda hazırladığı uyum yasalarının bir kısmı da bu konuyu kapsamaktadır. Bu hizmeti vermek için çağdaş donanımlı ve iyi eğitilmiş “Acil Yardım Uzmanı ve Afet Yöneticileri’ne ihtiyaç duyulduğundan bu mesleğin iş olanakları bu doğrultuda paralellik gösterecektir.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü eğitim süresi 4 yıldır.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

– Arama ve Kurtarma Becerileri,
– Yönetim ve Organizasyon,
– Farmakoloji,
– Acil Servis Araçları Eğitimi,
– Afet ve Acil Durum Yönetimi,
– Travma ve Resüsitasyon,
– Afetlerde Salgın Hastalıklar,
– Afet ve Acil Durum Planlaması,
– Afetlerde İnsan Kaynakları Yönetimi,
– Afet ve Acil Durum Mevzuatı

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Acil Yardım ve Afet Yönetimi Lisans Diplomasını’’ alacaklar ve diplomasını alan kişilere “Acil Yardım ve Afet Yönetimi Uzmanı” unvanı verilir.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bu bölümden mezun olan Acil Yardım ve Afet Yönetimi Uzmanı; sivil savunma arama ve kurtarma birlik müdürlükleri, belediyeler,  il afet ve acil durum müdürlükleri başta olmak üzere bir çok kamu kuruluşlarının ilgili merkezlerinde yönetici olarak görev almaktadırlar.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

5902 no’lu 29.5.2009 kabul tarihli ‘Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’ isimli yasanın öngördüğü şekilde şu kamu teşekküllerinde görev yapabilir:

– Adı geçen başkanlığın merkez teşkilatında, başkanlık altında çalışan daire başkanlıklarına bağlı olarak başkanlığın gerekli gördüğü durumda kuracağı belirtilen çalışma gruplarında,
– İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinde
– Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüklerinde
– Belediyeler başta olmak üzere kamu teşkilatlarında ilgili merkezlerde (112 ambulans merkezlerinde, itfaiyelerde vb) koordinatör ve yönetici olarak
– Özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde afet yönetimiyle ilgili alanlarda (İlgili kanunun 15. maddesi gereği Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının sözleşme ile araştırma, etüt ve proje yaptıracağı belirtilmiştir)
– Üniversitelerde ilgili bölümlerde öğretim görevlisi ve bilim insanı olarak
– Uluslar arası kuruluşlarda afet yönetimiyle ilgili organizasyonlarda
– Kar amacı gütmeyen kuruluşlar başta olmak üzere çeşitli kurumlarda halkın afet konusunda bilinçlendirilmesi için eğitim verilmesi ve afet olması durumunda hasar kontrol ve rehabilitasyon konularında planlama ve çalışma yapmak.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü DGS İle Geçiş Var Mı?

Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümüne DGS ile geçiş vardır.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü İçin Kaç Net Yapmak Gerekiyor?

Bu bölüm için kaç net gerektiğini öğrenmek için tıklayınız.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Bu bölümün hangi Üniversitelerde olduğunu öğrenmek için tıklayınız.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü Taban Puanları Nelerdir?

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Taban Puanları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 12 YORUM
  1. Ceren dedi ki:

    Kazanmam için neler yapamam lazım meslek lisinden oluyormu sağlık bölümü okuman lazım

  2. Bayram dedi ki:

    Açıköğretim Adalet Mezunuyum dgs ile geçiş yapabilir miyim lisansa tamamlamak için?

    1. Mehmet kul dedi ki:

      Adalet bölümü ile geçiş yapamaz sınız sağlık teknikeri ünvanı olan kişiler geçiş yapabilmektir

  3. Murat dedi ki:

    Odyometri teknikeri olarak acil yardım ve afet yönetimine geçiş yapabilir miyim

  4. İSİMSİZ dedi ki:

    Bu bölüm hakkında hiçbir bilgim yok ama gidecem😅

  5. Elif dedi ki:

    Neden insanları korkutuyosunuz Acil Durum Afet Yönetimi Gayet iyi bölüm ve iş imkanı da var
    Okul bittiğinde Kızılay da
    Acil durum Afet yönetimi yerlerinde
    İtfaiye de calisilabiliyor

    1. İSİMSİZ dedi ki:

      Seninde pek bilgin yok gibi😂

      1. edaaa dedi ki:

        benacil durum ve afet yönetimi okudum hani nerede iş anca zaman kaybı atama bile yok yıllardır 5 yılda 1 kişi

    2. Ahmet dedi ki:

      İş imkanı olarak çok zayıf bir bölüm bu bölümü okuyacağınıza gidin bir işte çalışın daha iyi çünkü bende bu bölümü okuyordum taki resmi kurum yetkilisiyle konuşana kadar bu bölümden mezun olanları resmen adamdan saymıyorlar çünkü kendilerince bu bölüm nezamanki sayısaldan 498-500 arası bir puan ile alım yaparsa ancak ozaman belki işe alabilirler diye bir konferan yaptı yani boşuna hiç okumayın ben hata yaptım bu bölümü seçerek iş imkanı fazla ama işe seni değil ilk okul mezunu insanlarını başa getiriyorlar.

  6. Fatih dedi ki:

    Merhaba, oğlunuz hala işsiz mi benim de kardeşim bu bölümü kazandı gitmeli mi lisans olduğu için başta iyi dedim ama yorumlar korkutuyor

  7. Serikli dedi ki:

    Kardeşim bu bölümden arff memuru olarak atanma şansın ne durumda şu an? Ve hemşireliğe geçmek çok zor mu?, 30 matematik falan istiyor diyorlar doğru mu bu?

    1. Emina dedi ki:

      Evet zaten hemşirelikğe geçmen için sayısal çözüyorsun sözele bakmana bile gerek.yok. eger sayisaliniz yoksa dgs ile gecis yapamazsiniz

BİR YORUM YAZIN

Soru: 30 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları