2024 ALES Puan Hesaplama (Son 6 Yıl) ÖSYM-YENİ SİSTEM



Dersler Doğru Sayısı Yanlış Sayısı
Sayısal Test (50)
Sözel Test (50)



2024 ALES Puan Hesaplama Bu sayfamızda sizler de ALES puan hesaplamanızı yapabilirsiniz. En doğru ve güncel ALES puan hesaplama aracı. ALES Puanı Nasıl Hesaplanır,2024 ALES Puan Hesaplama

ALES nedir?

ALES, yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları, öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalarda puanı kullanılan sınavdır.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının kısaltmasıdır. Daha çok yüksek lisans başvuruları için gerektiği sanılmasına rağmen, doktora başvuruları için de girilmesi gereken bir testtir. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, yurt içi lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde, ilgili kurumların değerlendirme yapabilmesini sağlayan bir sınavdır.

ALES yılda kaç kere yapılıyor?

Nisan, ağustos ve kasım aylarında olmak üzere yılda üç defa yapılır.

ALES kaç dakika?

ALES, saat 10.15’te başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacaktır

ALES kaç soru?

ALES, sayısal bölümden 50 soru, sözel bölümden 50 soru olmak üzere toplam 100 sorudan oluşuyor

ALES kaç yıl geçerli?

ALES; sınav sonuçları açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak

2024 Ales ne zaman?

Ales/1 ne zaman? Ales/2 ne zaman? Ales/3 ne zaman? sorularının cevabını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

2024 SINAV TARİHİ SONUÇ TARİHİ
Ales 1 21 Nisan 2024 10 Mayıs 2024
Ales 2 28 Temmuz 2024 16 Ağustos 2024
Ales 3 17 Kasım 2024 06 Aralık 2024

ALES kaç TL?

ÖSYM tarafından, 2024 yılı için ALES sınav ücreti 490,00 TL ‘dir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1307 YORUM
  1. ALES 1 dedi ki:

    Sinav yorumlariniz nedir ?

    1. Muhhamet dedi ki:

      Sayısal kolaydi. Sözeli yetistiremedim.

    2. kullanıcı dedi ki:

      2022/1 Ales için şunu diyebilirim. Matematik kolaydı ama zaman alıcıydı bence. Türkçe her zamanki gibi biraz zorlamış. Sözel mantık diğer sınavlara nazaran çok ağırdı.

    3. Mert dedi ki:

      Sanki biraz kolaydı ama benim sürem yetmedi ne yazikki

    4. Dilek dedi ki:

      Sözel kısmı çok mu zordu yoksa oruçluydum diye mi odaklanamadım hâlâ anlamış değilim 🙂

      1. Mehmet dedi ki:

        Oruçlu ve sıra no 1 cam kenarı sözel benide zorladı sözel mantık sorularına geçip ilk soruda tablo oluşturuken süre bitt

    5. Mehmet ateş dedi ki:

      Sinavda matematik çok basitti. Hatta fazla basitti… Ama turkce biraz celiskiliydi yada benim sozelim iyi değil… Cevaplar benzerdi türkçe de

    6. nur dedi ki:

      ben sözelciyim böyle iğrenç sözel soruları görmedim. en fazla yaptığım 29 d 21 y
      yada 31 19 oluyor 70 olur mu

  2. Psikoloji dedi ki:

    Eşit ağırlıkta 85 üzeri almak için tahmini kaç net gerekir 1.5 aydır sadece çıkmış soruları deneme şeklinde çözerek ilerledim ve netler çok değişken
    Ör: en düşük 38D 12Y Sözel ve 23D 7Y sayısal ales 2021/1

    En yüksek 44D 6Y sözel ve 36D 5Ysayisal ales 2021/3

  3. Simay dedi ki:

    Genelde Ales 3 ler kolay oluyor algisi vardi ben bu senenin ales 3’üne girdim yani 2021/3. Gercekten cok kolaydi ve bir onceki sinava gore 7 puan ea da dusuk geldi ki netler oldukca yuksek olmasina ragmen, diger sinava kiyasla. Onceki senenin 2019?/3 alesi cok kolaymis ayni sey yasanmis. Ki bir de 2019/2 alesi var hem sayisal hem sozelde eleyici nispeten zor bir sinavdi. Herkes daha az netle daha iyi puan almisti, yapamayan zaten yapamadi. Umuyorum artik Aleste eleyici sinavlar goruruz. Daha zor sorulmasi gerek ki eleyicilik artsin. Soran arkadaslar icin tecrubelerim bu yonde.

    1. ALES dedi ki:

      Zorve eleyici bir sinav olmasi gerekli

      1. Say dedi ki:

        Bu sınav bir sıralama sınavı olmadığından soruların zorlaştırılması doğru değil. Puanların bu kadar oynamasının sebebi standart sapma ile alakalı. Anlaşılan o ki KPSS türü nispeten biraz daha zor sınavlara hazırlananlar bu sınava da deneme amaçlı ara ara girmekte ve puan dengesini bozmakta. Bunun önüne geçilemez ama bu sebepten de aynı netler ile iki sınav arası 10 puan oynamakta.

        1. Alesci dedi ki:

          Bu sorun standart sapma kaldirilirsa cozulur anca

        2. semra dedi ki:

          Merhaba, burada cikan hesaplama icerisinde standart sapma dahil mi ?

      2. Alesci dedi ki:

        Soruların zorlaştırılması doğru olmaz @Say hocamın dediği gibi. Nitekim bu sıralama sınavı değil, puana göre bi sınav. Dolayısıyla standart sapma denilen sistem kaldırılırsa bu sorun çözülür. Herkes kendi netine göre puan almalı.

    2. Serkan tek dedi ki:

      Sınavın amacı zaten ölçüm yapmak değil mi? soruları iyi ölçeklersiniz kim ne kadar yetenekliyse o kadar öne çıkar zaten. burada eleyicilik dersanede yatıp kalkan hafızları öne çıkarmaksa bu yanlış. çünkü bu sınava giren aday yelpazesi yaş ve amaç olarak çok geniş. Bu bilgiden ziyade yetenek ölçen bir sınav olmalı. Bence IQ testi yapsınlar ki işi gücü test çözmekten öte gitmeyen ezberci hafızlar elensin :))

  4. Serkan tek dedi ki:

    uzun süredir osym’nin her türlü sınavlarına girdim. çesitli derecelerim oldu. 10 sene önce soruların çalındığını az çok bildiğim standart yüzdemden anlamış ve dile getirmiştim. ki ortaya da cıktı zaten. bunları söylememdeki maksadım hava atmak değil tecrübemi tahmin etmenizi istememdir. nacizane düşüncelerimi size aktarmak istedim. 1. eskiden sınavlar şeffaf olurdu. sınav bitince saatler içinde sorular açıklanır herkes sıcağı sıcağına ne yaptığını hatırladığı için üç aşağı beş yukarı ne geleceğini bilirdi. şimdi ilginç bir sansür uygulanıyor sorular sinavdan aylar sonra açıklanıyor. o kadar zaman sonra kim ne yaptığını nereden hatırlasın? sanki milletin kafası özellikle karıştırılıyor. ortalık toz duman edilerek birşeyler saklanıyor gibi.. 2. Gelelim sorulara: sorular eskiden 3 kategoride sorulurdu kolay, orta, zor.. dünyada benimsenmiş genel metodoloji budur. şu an osym sınavlarında çıkan sorular 3. kalite dersane denemeleri gibi. ya çok basit ya da aşırı zaman tüketen sorular. merkezi sınavlarin yazılı sinavlardan farkı vardır. bu fark zır bilgi ölçmekten ziyade bilgiyi zeka ve pratikle harmanlayanların yapabileceği türden sorular olmasıdır. Şu anda bildiğiniz adayları nasıl tongaya düşürürüm türden sorular. diğer yandan sorularda işlem ameleliginden başka bir espri de yok. dijital çağda abaküs muamelesi görmek gibi.. 3. sinav sistemi başlı başına felaket. zaten dikiş tutmadigindan sürekli sistem değişiyor. son olarak sorular belli bir yaşı almış tek işi bu sınav olmayan, işi, eşi, çocuğu olan kişilere yönelik olmaktan ziyade öss/lys hazırlık dersanesine giden öğrencilere bile sorulacak sorular değil. eyy ösym:) ne yapmaya çalışıyorsun? ales için dersaneye mi gitsin millet? hani dersaneler kapatılmıştı? milyar dolarlık bu çarpık sisteme son verilmişti ?

  5. Gayret bizden, tevfik Allah'dan. dedi ki:

    Arkadaşlar 2022 ALES/1 sizce kolay mı olur, nasıl olur? senenin ilk sınavı malumunuz, önceki senelerde ilk sınav nasıldı?

  6. Simge dedi ki:

    Merhaba, benim bir sorum olacaktı. Başvurmak istediğim bölüm hem sayısal hem sözel hem de eşit ağırlık puan türlerinin hepsini kabul ediyor. Giriş puanı ise minimum 65′ dir. Benim anlamadığım nokta şu:
    Bütün puan türlerinden mi 65 puan almam gerekiyor yoksa üçünden birinden 65 puan almam yeterli mi?
    Örneğin sözelden 80 puan aldım ve sayısaldan 61 puan aldım bu şekilde başvuru yapsam bir sorun olur mu sizce?

    1. Md dedi ki:

      Eğer 3 puan türünü de kabul ediyorsa hangi puan türünden yüksek aldıysanız , en yüksek puanınız hangisiyse onunla başvuru yapabilirsiniz. Hepsinden 65 almanıza gerek yok

  7. Arzu dedi ki:

    Sıfır matematikle sözeli fulleyip 85+ puan alan var mı?

    1. Burak dedi ki:

      Böyle bir şey imkansız 85+ için en az 15 mat yapmak gerekir

    2. mert aydın dedi ki:

      2021 Ales/2 sınavında Türkçeden 45 net yapmıştım, matematikten ise 1 doğrum vardı. sözel kısmından 83 küsür bir şey gelmişti. eğer fulle yakın yaparsanız ve sınav ortalamanın üzerinde zor olursa tahminimçe 87 civarını görürsünüz.

    3. oguz dedi ki:

      sıfır matematik oldugunuz için bu soruyu soruyorsunuz zaten 🙂

  8. Cesim aksu dedi ki:

    Aleste sözel puanın hesaplanması için sayısaldan bir net yapma zorunluluğu var mı? Dgs’deki gibi

    1. Burhan dedi ki:

      Yok

  9. Ayşe dedi ki:

    Arkadaşlar bu sitenin hesaplaması iyi mi başka önerebilceğiniz site varmı hepsinde farklı puanlara ulaştım

  10. kullanıcı dedi ki:

    Son 1 ay sadece hergün deneme çözdüm. Mat 47-3 Türkçe 30 net geldi. 91 puanım var. Kendi üni senemde de 17k yapmıştım

    1. Eylem dedi ki:

      tebrik ederim süper bir not darısı başıma

    2. Gamze Özcan dedi ki:

      Darısı başıma inşallah 😬🤲

    3. Defne dedi ki:

      Ales denemesi mi çözdünüz

    4. buse dedi ki:

      Hangi denemeyi çözmüştünüz?

    5. oktay dedi ki:

      Ben de denemelerimde 47-3 mat türkçeden de 20 net yapıyorum 83-84 puan geliyor ben bu kadar emek verip matetatiği fule yakın yapıyorum ama aldığım puan bu o zaman şunu sormak lazım yetkililere benim sayısal puan türünden yerleştirilmem ne kadar doğru ? Ben Türkçe çözmek zorundaysam eğer kaldırın sözel ve sayısal puan türlerini ve sadece EA puan türü olsun herkes her soruyu çözmek zorunda deyin bu saçmalık ta bitsin

BİR YORUM YAZIN

Soru: 53 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları