Bağıl Hareket Konu Anlatımı
Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Fizik Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Bağıl Hareket Nedir? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…
Bağıl Hareket
- Sabit Hızlı İki Cismin Birbirine Göre Hareketi
- Hareketli Bir Ortamdaki Cisimlerin Birbirlerine Göre Hareketi
Sabit Hızlı İki Cismin Birbirine Göre Hareketi
Bir referans sistemindeki gözlemciye göre hareketsiz görülen bir cisim başka bir referans sistemindeki gözlemciye göre hareketli olabilir. Bu nedenle mutlak bir referans sisteminden bahsedilemez ancak seçilen referans sistemi durgun kabul edilir ve hareket durgun kabul edilen bu referans sistemine göre tanımlanır. Bir hareketli farklı referans sistemlerinden gözlendiğinde farklı hızlardan bahsedilir. Trafikte sabit ve eşit hızla aynı yönde giden araçların birbirini duruyor gibi görmesinin nedeni gözlemcinin içinde bulunduğu referans sistemini hareketsiz algılamasıdır.
Bir hareketlinin herhangi bir referans sistemindeki gözlemciye göre hareketine bağıl hareket, hızına da bağıl hız denir. Bağıl hız, göreceli hız olarak da ifade edilebilir. Bağıl hız hesaplanırken gözlemci ve gözlenenin hız vektörleri kullanılır.
Hareket hâlindeki iki cismin birine göre diğerinin hızı (vbağıl), gözlenenin hızı (vgözlenen) ile gözlemcinin hızının( vgözlemci) vektörel olarak farkına eşittir. Gözlemcinin ve gözlenenin hızları yere göre belirlenen hızlarıdır.
vbağıl = vgözlenen – vgözlemci
Hareketli Bir Ortamdaki Cisimlerin Birbirlerine Göre Hareketi
Hareketli bir ortamda bulunan sabit hızlı cisimlerin bu ortama (referans sistemine) göre hızından bahsedildiğinde bu hız, cismin referans sisteminden bağımsız kendine ait hızıdır. Hareket hâlindeki trende yürüyen insan, hareket hâlindeki geminin güvertesindeki bir bisikletli veya nehirde hareket eden bir kayığın sahip olduğu hız cismin bu hareketlilerden bağımsız kendi hızıdır.