Beşeri Yapı Konu Anlatımı

Karatay

Coğrafya ayt konu anlatımı, coğrafya tyt konu anlatımı , coğrafya yks konu anlatımı… Merhaba arkadaşlar sizlere bu yazımızda Beşeri Yapı hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz

Beşeri Yapı

Beşeri Dokular

İnsan ile doğal çevre arasındaki ilişkileri dağılış, kıyaslama, sebep-sonuç ilişkilerine bağlı kalarak araştıran ve sonuçlarını sentez hâlinde ortaya koyan bilim coğrafyadır. Coğrafyanın merkezindeki insan, hemen her coğrafi denklemde en temel unsur durumundadır. Bu bakımdan nüfusun miktarı, artışı, yeryüzündeki dağılışı, bu dağılışa etki eden süreçler, nüfusun sosyal ve ekonomik yapısı ile hareketleri coğrafya bilimi içerisinde son derece önemli bir yere sahiptir.

Coğrafi yeryüzünde, insan topluluklarının hayatlarını sürdürme, daha iyi bir şekilde yaşamasıyla ilgili olarak yaptığı çok çeşitli faaliyetleri vardır. İnsanın kendisinin, yerleşmesi, beslenmesi ve daha iyi bir hayat seviyesi oluşturmak için gerçekleştirdiği bütün faaliyetlere beşeri olaylar denir. Beşeri olayların meydana geldiği çevre ise, beşeri çevre adını alır. İşte, coğrafyanın çalışmasını yoğunlaştırdığı iki konu olan doğa ve insandan, coğrafya, doğal ortamdaki insan topluluklarını ve bu toplulukların çeşitli faaliyetlerini konu edinirken bir alt dalı olan beşeri coğrafya ortaya çıkmıştır. Beşeri coğrafyası çeşitli dallara ayrılmıştır. Bunlardan bazıları;

Sağlık Coğrafyası
Çeşitli sağlık sorunları ve hastalıklar ile coğrafi şartlar arasındaki ilişki araştırılır.

Siyasi Coğrafyası
Belli başlı siyasi örgütler, siyasi örgütlenmede doğal çevre ve toplumların etkisi vb. konuları inceler.

Turizm Coğrafyası
Doğal çevre ile insan arasındaki ilişkilerde turizmin önemi ve yeri, turizme etki eden doğal ve beşeri faktörler. Turizm coğrafyasının inceleme alanıdır.

Tarım Coğrafyası
Tarım faaliyetlerini, tarımın insanların diğer faaliyetleri üzerine etkisini, iklim, toprak ve yeryüzü şekillerinin tarıma olan etkisini, tarımsal yöntemleri ve sistemleri inceler.

Sanayi Coğrafyası
Sanayi faaliyetleri, sanayi faaliyetlerinin dağılışı ve dağılış nedenleri vb. özellikleri inceler.

Yerleşme Coğrafyası
Yerleşme olayının doğal çevre faktörleri ve insanla olan ilişkilerini araştırır.

Nüfus Coğrafyası
İnsanların yeryüzüne dağılışını, yaş, cinsiyet, medeni durum vb. özelliklerini; ölüm, doğum, göç, vb. olayları inceler.

Enerji Coğrafyası
Belli başlı enerji kaynaklarının dağılışı, potansiyel miktarları, enerji sorunları ve çevreyle olan ilişkilerini inceler.

Ulaşım Coğrafyası
Ulaşım yolları, ulaşım yollarının dağılışı, ulaşıma etki eden doğal ve beşeri faktörler ve yeni ulaşım sistemleri gibi konular üzerinde durur.

TYT Coğrafya Konuları Konu Dağılımı için tıklayınız.

AYT Coğrafya Konuları Konu Dağılımı için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 53 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları