Bu yıl Üniversite Tercihleri Nasıl Yapılmalıdır 2019

Karatay

Sevgili öğrenciler ve aile bireyleri yeni bir tercih dönemine girmiş bulunmaktayız. Uzun bir çabanın ve gayretin sonucunda bugün bütün çalışmalarınızın son dönüm noktasına gelmiş bulunmaktasınız. Bu süreci iyi veya kötü bir şekilde tamamladınız. Şimdi bundan sonra artık tercihlerde bulunacaksınız. Tabi ki aklınızda birçok soru bulunmakta bizlerde bugün bu sorulara çözüm önerileri getirmeye çalışacağız. Bilindiği üzere geçen yıl 18 puan türü 5 e düşürüldü. Öğrenciler ve veliler özellikle bu yıl sıralamaların ne olacağı konusunda büyük bir endişe duymaktadır. Bizler de yaptığımız çalışmalarla sizlerin bi nebze endişelerini gidere bilmek olacak soru ve cevap niteliğinde nasıl bir tercih oluşturmanız konusunda sizleri bilgilendireceğiz.

TERCİH YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM ?

12 yıl boyunca öğrencilerin iyi bir meslek sahibi olabilmek için emek verip hazırlandıkları TYT ve AYT sonuçları açıklandı. Öğrenciler için şimdi sıra tercihlerde.

Sınavda tüm başarılarını ortaya koyan öğrenciler için en önemli süreç tercih süreci Öğrenciler sonuçlar açıklandıktan sonra seçim yapmanın zorluğu açısından ikinci bir sınav haline dönüşen tercihlerle karşı karşıya kaldılar.Çünkü kazanamadığımız bir sınavın telafisi yaşantımızda bir yılı alırken yanlış yapılan bir tercih bundan sonraki yaşantımızı tümden etkilemektedir.Bu açıdan öğrencilerin sıkı bir çalışma ve araştırma ile tercih dönemini geçirmeleri gerekir.

Tercih ile sadece üniversite-meslek seçimini değil hayatımızın da tercihini yapmış oluyoruz. Çok güzel diye bildiğimiz, algıladığımız bir meslek aslında iş imkânı olmayan meslekler arasında olabiliyor iken, bizlerin pek duymadığı, bilgi sahibi olmadığı bir meslek ise iş imkânı yani istihdam oranı ve kazancı çok olan bir meslek olabiliyor. Üniversite 1. sınıf öğrencileriyle yapılan araştırma öğrencilerin % 40’ının okudukları bölümden memnun  olmadıkları ve bölümlerini değiştirmeyi düşündükleri ortaya çıkmıştır.

Adaylar bilinçli ve doğru tercih yapabilmeleri için şu soruların mutlaka  cevaplandırmaları gerekir.

➡ Seçeceğim meslek benim ilgi ve yeteneklerime ve kişilik özelliklerime uygun mu?

➡ Bölümün istihdam olanakları nasıl?  

➡ Üniversite bana ne tür imkânlar sunuyor?

➡ Barınma, ulaşım, öğrenim göreceğim yer ve burs koşulları nasıl?

➡ Hedeflediğim bölümün ve üniversitenin özel koşulları neler?

➡ Hedeflediğim bölüm bana kariyer imkânı kazandırıyor mu?

➡ Önceki yıllara oranla sınava giren öğrenci sayıları ve bölüm kontenjanları nasıl bir değişime uğradı?

Tüm bunlar dikkate alındığında öğrencilerin bu bir haftalık tercih sürecini iyi değerlendirmeleri ve mutlaka bir uzmandan yardım almaları gerekir. Çünkü her yıl üniversite ve bölüm bilgileri, başvuran kişi sayısı, mesleklerin istihdam olanakları, yeni ortaya çıkan meslek alanları v.b. farklılık gösterebilmektedir.

2019-2020 yılında yeni açılan üniversiteler, bölümler ve vakıf üniversitelerinin sunduğu imkânlar düşünüldüğünde söz konusu değişiklikler hakkında  sağlıklı bilgi almak ve bu doğrultuda tercihlerde bulunmak gerekir. Öğrencilerin tercihlerini mutlaka uzman rehber öğretmenler-eğitimciler eşliğinde belirlemeleri gerekmektedir. Ancak öğrencilerin her şeyden önce ÖSYS’nin 2019 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu’nu detaylı şekilde incelemeleri gerekir, kılavuz öğrenciler için rehber olacak.

TYT ve YKS’ de doğru tercihler, iyi bir üniversiteye girmek için çok önemlidir.

➡ Peki, doğru tercih nasıl yapılır?

Sizler Üniversiteli olma yolunda önemli bir aşamayı yani ders çalışma ve sınavı aştınız. Şimdi sıra doğru tercihi yapmaya geldi. Doğru tercih yapmak, kariyeriniz ve gelecekteki mutluluğunuz için önemli. Bu nedenle tercih döneminin her dakikasını bilinçli ve dolu dolu kullanmanız yararınıza olacaktır

Önceki yıllarda, üniversite adaylarının tercih davranışı konusunda yapılan bilimsel araştırmalarının çarpıcı sonuçlarından birisi de üniversite adaylarının anket sorularına verdikleri yanıtların sonuçların açıklanmasının öncesinde ve sonrasında farklılık göstermesiydi. Sonuçlar öncesinde niyetler, sonrasında ise matematiksel gerçekler dile getirilmektedir. Pek çok aday aylardır zihinlerinde şekillenen hedefleri sonuç belgesindeki puanlara göre gözden geçirmek zorunda kalacak. Bu açıdan adayların aldıkları puanlar ölçüsünde gerçekçi hedefler oluşturması gerekir.

Tercih listesi  hazırlanırken dikkate alınması gereken pek çok nokta vardır. Bunlar;

Tercih listesi oluşturulurken mutlaka 2019 ÖSYM kılavuzunu  ve kontenjan koşullarını temel  kaynak  olarak alınız.

Öğrenciler olarak öncelikle kendi isteklerini göz önünde tutarak;

➡  Bölüm seçimi
➡ Üniversite seçimi ve
➡ İl seçiminden oluşan geniş yelpazeli bir liste oluşturmalıdır.

Belirlenen bölümlerin karşılarına daha önceki yıllarda yüzdelik dilim-başarı sıralamaları yazılmalıdır. Tercihlerde yüzdelik dilim önemli olmakla birlikte başarı sırasının da önemi büyüktür.

Örneğin;

Temel prensip olarak, 24 tercihin (1)ilk 8 tanesini, başarı sırasının en fazla %20 üzerinde olan tercihlerden; (2)sonraki 12 tanesini, başarı sırasına çok yakın olanlardan başlayıp %50 fazlasına kadar olan tercihler; (3) son 4 tercihi kendi başarı sırasının %50 fazlasından itibaren olan, yani yerleşme olasılığı çok yüksek olanlardan seçeriz. Ör., 100bininci aday, 80-100bin aralığından 8; 100-150bin aralığından 12; 150bin sonrasından 4 tercih yaparak gerçekçi bir liste hazırlayabilir. Elbette, bu yüzdelik değerler, puan türlerine ve istenen programa göre değişiklik gösterebiliyor. Bu sebeple uzman desteği önemlidir.

TERCİH YAPARKEN…

Üniversite adayı öğrenciler,  tercihlerine ve geleceklerine karar verme sorumluluğunun yalnızca kendilerine ait olduğunu bilerek hareket etmeli ve son kararı -kendilerinin vermesi- gerektiğini bilmelidir.

Genelde;

  • İş olanakları-kazanç
  • Eğitim-istihdam hizmetleri
  • Ulaşım
  • Barınma-yurt
  • Prestij
  • Diploma geçerliliği – denklikler
  • Kariyer imkânı
  • Yan dal-çift anadal
  • Akademik kadro
  • Dil eğitimi
  • Değişim programı
  • Sosyal kültürel faaliyetler

Tercih sürecinde üzerinde düşünülen en önemli başlıklardır. Bu noktadan hareketle; Tercihlerinizi  yaparken mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Tercih listesi kişiye özeldir. Arkadaşlarınızın sıralaması sizin için geçerli değildir.

Öğrenciler tercih listesinde, sadece gerçekten yerleşmek istediği yükseköğretim programlarına yer vermelidir. Okul türü, alan, bölüm, yaş, sağlık, cinsiyet vb. koşullarına  uygun olmayan-şartların tutmadığı bölümleri tercih etmemelisiniz. Bu yüzden seçilecek yükseköğretim programının özel koşulları titizlikle gözden geçirilmelidir.

Üniversite adayları, toplam 24 tercih yapabileceklerdir. Bu nedenle tercihler daha geniş yelpazede düşünmelidir. En çok istenilen programdan itibaren tercih edilen  bölümler sıralamalıdır. Tercihler bir alttaki tercihle karşılaştırarak önceki tercihin daha çok istenen bir bölüm olmasına dikkat edilmelidir.

➡ Geleceğin gözde meslekleri konusunda araştırma yaparak teknik bilgi desteği almalısınız.

“ Rehber Öğretmenler, Eğitim Uzmanları, Meslek elemanları, internet) yapılacak araştırmada Okurken görülecek dersler nelerdir?” “Bu dersler hoşlanacağınız nitelikte mi?” “Bu bölümü bitirdiğinizde ne ölçüde iş imkânı var?” “Okumayı düşündüğünüz üniversitenin fiziksel şartları ve sosyal ortamı nasıl?”  “Barınma ve burs imkânı sağlanabiliyor mu?” “Teorik eğitimle iş hayatındaki pratiği birleştirebilmiş mi?” Gibi sorulara cevap bulunmalıdır.

Tercih listesinde yer vermeyi planladığınız üniversitelerin eğitim programı, sosyal koşulları, yerleşke koşulları hakkında bilgiye sahip olmalısınız. Mutlaka web adresini ziyaret ediniz. Seçmek istediğiniz bölümlerin 5 yıl önceki, şimdiki ve 5 yıl sonrası durumu hakkında bilgi edinmeye çalışmalısınız.

Yerleştirme puanlarınızı,  yüzdelik  dilimlerinizi ve başarı  sıralamalarınızı tercih etmeyi düşündüğünüz bölümlerin taban puanları, yüzdelik dilimleri ve geçen yıl o bölümü en son kazananların sıralamalarıyla karşılaştırmalısınız. Yeni açılan bölümlerin tablolarda puanları belirli olmadığı için diğer üniversitelerle karşılaştırarak ve istek sırasına göre listenizde yer vermelisiniz.

Yeni açılan üniversite ve programları dikkatle takip etmelisiniz. Sıralama daima göz önünde bulundurulmalıdır.

Okul birincisi olan adaylar kendileri için ayrılan bu kontenjana sadece mezun oldukları yıl bir defaya mahsus kullanabilirler. Farklı puan ve alan tercihi yapılabilir ancak bu durumun  zorlukları olacaktır.

Yüzdelik dilimler ve puanlar fikir vermek amacıyla kılavuza konulmaktadır. Adayların yüzdelik dilimlerinin ve puanlarının tam karşılığı olmayabilir. Kılavuzdaki hangi tablodan kaç tercih yapabileceğinizi göz önünde tutarak, tabloları dikkatli ve ayrıntılı olarak incelemelisiniz.

Üniversite tercihiniz  özellikle  iş yaşamınızdaki ilk yıllarda size  fazlasıyla gerekli  olacak. Hangi üniversiteden mezun  olduğunuz işveren tarafından önemle  değerlendirilecek. İş yaşamına erken  başlamak,  yabancı  dil öğrenmek, geliştirici  sosyal kulüp faaliyetlerine katılmak gençlerin  üniversite sonrası  uyum sürecini hızlandıracak unsur olacak.

Tercihler döneminde birçok adayın, yaşadığı ildeki üniversiteleri  tercih  etme eğilimi var. Hâlbuki öğrencinin kapasitesi veyeteneği daha  kaliteli bir üniversiteyi kazanmaya elverişli olabiliyor.

Ailesiyle beraber olma düşüncesi, öğrenciyi  bu seçiminden alıkoymaktadır. Bu gibi durumlarda öğrenci,  aile ve rehber  öğretmenin ortak  bir anlayışla  karar vermeleri  ve tercihlerde bulunmaları daha yararlı olacaktır. Bazı meslekler vardır ki, mezun olunan üniversitenin ismi, iş yaşamına geçildiğinde  bir referans oluşturur. Bu yüzden öğrencinin,  bulunduğu ilde okuma  fikri, eğer çok özel bir neden yoksa vazgeçilmez bir amaç haline gelmemelidir.

Üniversite tercihleri adaylar için olduğu kadar aileleri için de son derece önemli bir süreç. Zira çocuklarıyla aynı fikirde olmayan ebeveynler için bu aşama adeta bir sınav niteliği taşıyacak. Aileler çocuklarına destek olmalı ancak nihai kararda baskın belirleyici olmamalıdır. YKS Puanınızın ne anlama geldiğini öğrenin ve bunun için uzman rehber öğretmenlerden yardım alın.

➡ Meslek  Seçiminde Dikkat Edilecek Kriterler Şunlardır:

İlgileriniz ve Yetenekleriniz tercihlerde ön planda olmalıdır. Başarı yani güçlü zayıf yönlerin bilinmesi önemli Bölüm Tercihi yerine Alan tercihi

(Ör. Bilgisayara mühendisliği yerine  Bilgisayar bilimleri bölümlerini (yazılım Mühendisliği,  Bilişim sistemleri Mühendisliği vb.) Tıp Fakültesi  yerine sağlık alanı hedeflemek)

Üniversite eğitiminin kalitesi araştırılmalıdır.

Başarılı yani güçlü zayıf yönlerin bilinmesi önemlidir.

Bölüm tercihi yerine alan tercihi yapılabilir.

Coğrafik konum-ulaşım-barınma Sosyal kültürel sportif olanaklar Bilimsel teknolojik altyapı(çıktı-icat-patent-proje) araştırılmalıdır. Değişim programları-denklikler-yan dal- çift ana dal araştırılmalıdır. Coğrafi konum, ulaşım, barınma durumları araştırılmalıdır. Sosyal-Kültürel-Sportif olanaklar araştırılmalıdır.

Basarisiralamalari.com ekibi olarak bütün öğrencilerimize Başarılar Dileriz..

[taq_review]

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 1 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları