Burs Veren Üniversiteler

Karatay

Bir çok öğrenci hayalini kurduğu üniversiteye yerleşmek için burs veren üniversiteleri araştırmaya başladı. Bizlerde değerli öğrencilerimize yardımcı olmak için bu yazıyı derledik.

Burs veren üniversitelerin başında en çok vakıf üniversiteleri gelmektedir. Tabii ki de devlet üniversiteleri de burs vermektedir.

Burs veren üniversiteler kapsamında yer alan vakıf ve devlet üniversiteleri öğrencilere farklı oranlarda ve farklı imkânlarda burslar sağlamaktadır.

Burs veren üniversitelerin, burs vermedeki en temel amacı öğrencinin başarısını desteklemektir.

Üniversitelerde Sunulan Burs Çeşitleri
Burs veren üniversiteler arasında burslar üniversitelere göre farklı oranlarda ve farklı başlıklar altında yer almaktadır. Bu burslar; ÖSYM Bursları, Tercih Bursları, Akademik Başarı Bursları, Üniversite Giriş Bursu, Kardeş Bursu, Kurum Bursu, Özel Mahrumiyet Bursu, Spor Bursu, Bilim, Sanat, Din ve Kültür Bursu, IB Bursu, TÜBİTAK Bursu, Personel Bursu, Mezuniyet Bursu, İhtiyaç Bursu, Yabancı Uyruklu Öğrenci Bursu, Engelli Öğrenci Bursu olmak üzere farklı başlıklarda ve 0,%75,%50,%25 ve %5 gibi farklı oranlarda verilmektedir.

Burs veren devlet üniversiteleri;

1) Ortadoğu Teknik Üniversitesi.
2) Boğaziçi Üniversitesi.
3) İstanbul Teknik Üniversitesi.
4) Ankara Üniversitesi.
5) Sağlık Bilimleri Üniversitesi.
6) İstanbul Üniversitesi.
7) Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi.
8) Abdullah Gül Üniversitesi.

Burs veren vakıf(özel) üniversiteleri;

Hemen hemen bütün vakıf üniversiteleri burs vermektedir.

Devlet üniversiteleri de başarıyı ödüllendirirken, toplamda aylık 7800 TL burs veren vakıf üniversiteleri bulunuyor. İşte yüksek başarıyı ödüllendiren üniversiteler ve verdikleri burs miktarları:

Burs veren devlet üniversiteleri

1. Orta Doğu Teknik Üniversitesi


ODTÜ Geliştirme Vakfı Üstün Başarı Bursu

Koşullar: 2024 yılı YKS sonucuna göre Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel, Dil puan türlerinin herhangi birinde ilk 10 dereceye girmek ve ODTÜ’deki bir lisans programına 1. tercihinde yerleşmek.

Bu burs, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında,

– Yılda 9 ay süreyle aylık 8.000 TL nakit destek,
– 1 veya 2 kişilik yurt odalarında (konukevleri dâhil) ücretsiz konaklama,
– 1 adet dizüstü bilgisayar,
– Uluslararası değişim programlarından kabul alma ya da yurt dışında staj yapma durumunda, bir defaya mahsus olmak üzere gidiş dönüş uçak bileti,
– Yılda 9 ay süreyle ODTÜ kafeteryasında yemek bursunu kapsar.

ODTÜ Geliştirme Vakfı Başarı Bursu

Koşullar: 2024 yılı YKS sonucuna göre göre Sayısal ve Eşit Ağırlık puan türlerinin herhangi birinden ilk 100 dereceye, Sözel ve Dil puan türlerinin herhangi birinden ilk 50 dereceye girmek ve ODTÜ’de bir lisans programına 1. tercihinde yerleşmek.

Bu burs, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında,

– Yılda 9 ay süreyle aylık 7000 TL nakit destek,
– 2 veya 4 kişilik yurt odalarında (konukevleri hariç) ücretsiz konaklama,
– 1 adet dizüstü bilgisayar,
– Uluslararası değişim programlarından kabul alma ya da yurt dışında staj yapma durumunda, bir defaya mahsus olmak üzere gidiş dönüş uçak bileti,
– Yılda 9 ay süreyle ODTÜ kafeteryasında yemek bursunu kapsar.

ODTÜ Geliştirme Vakfı İlk 500 Başarı Bursu

Koşullar: 2024 yılı YKS sonucuna göre Sayısal ve Eşit Ağırlık puan türlerinin herhangi birinden ilk 500 dereceye girmek ve ODTÜ’de bir lisans programına 1. tercihinde yerleşmek.

Bu burs, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında,

– Yılda 9 ay süreyle aylık 4000 TL nakit destek,
– Uluslararası değişim programlarından kabul alma ya da yurt dışında staj yapma durumunda, bir defaya mahsus olmak üzere gidiş dönüş uçak bileti,

– Ailesi Ankara dışında yaşayanlar için 2 veya 4 kişilik yurt odalarında ücreti karşılığı konaklama hakkını
– Yılda 9 ay süreyle ODTÜ kafeteryasında yemek bursunu kapsar.

ODTÜ Geliştirme Vakfı İlk 1000 Başarı Bursu

Koşullar: 2024 yılı YKS sonucuna göre Sayısal ve Eşit Ağırlık puan türlerinin herhangi birinden ilk 1000 dereceye girmek ve ODTÜ’de bir lisans programına 1. tercihinde yerleşmek.

Bu burs, 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında,

– Yılda 9 ay süreyle aylık 1000 TL nakit destek

– Ailesi Ankara dışında yaşayanlar için 2 veya 4 kişilik yurt odalarında ücreti karşılığı konaklama hakkını
– Yılda 9 ay süreyle ODTÜ kafeteryasında yemek bursunu kapsar.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü

1. YKS Sonuçlarına Göre Verilen Burs Olanakları
1.1. Öğrenim Bursu:

Burslu kontenjanlara yerleştirilen öğrenciler*, akademik başarı durumuna bakılmaksızın, İngilizce Hazırlık Programı’nda 1 yıl** ve lisans eğitiminde 5 yıl boyunca, yerleştirildikleri burslu kontenjan türüne göre öğrenim ücretinin %100 veya %50’sinden muaf olacaktır.

(*) ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu mevcut öğrencilerinin, öğrencisi olup ayrılanların, ilişiği kesilenlerin veya ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu mezunlarının, YKS sonuçlarına göre burslu veya indirimli programlara yerleşmeleri halinde bu öğrenciler tam ücretli statüde kayıt yaptırabilirler.

(**) Devamsızlıktan kalmayan ve yıl sonu not toplamı 50,00 ve üzeri olan veya girdikleri herhangi bir İngilizce Yeterlik Sınavı’ndan (İYS) 50,00 ve üzeri alan öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programı’ndaki bursları ikinci yılda da devam eder. Devamsızlıktan kalan ve bir yıllık eğitimini tamamlamayan öğrencilerin ise, tek sınav hakları olan Eylül İYS’den 50,00 ve üzeri bir not almaları halinde İngilizce Hazırlık Programı’ndaki bursları bir yıl daha devam eder. Yaz Okulu ayrıca ücretlendirilir.

1.2. Kampus Başarı Bursu:

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu programlarına 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında kabul edilecek öğrencilerden Üniversite Giriş Sınavı (YKS) yerleştirme sırasına göre EA ve SAY puan türlerinde ilk 10.000 ve DİL puan türünde ilk 1.000 içinde bulunan öğrencilere;

  • Hazırlık okulunda bir yıl, lisans programlarında her akademik yıl sonunda kümülatif (CGPA) not ortalamasının en az 3,00 olması şartıyla programda geçirdiği ilk dört yıl uygulanmak üzere yılda dokuz ay süre ile aylık 1000 TL burs,
  • Kampus yurtlarında, bir yılı Hazırlık Okulu’nda, ilk dört yılı kazanılan lisans programında olmak üzere, bir kişilik odalarda (II. Yurt Süit düzeninde oda) ücretsiz konaklama,
  • Kampus açık havuz ve spor salonunun ücretsiz kullanımını kapsayan Kampus Başarı Bursu verilir.

1.3. Yurt Bursu:

  • YKS-SAY sınav yerleştirme sıralamasında ilk 35.000 arasında yer alan ve SAY puan türünde,
  • YKS-EA sınav yerleştirme sıralamasında ilk 25.000 arasında yer alan ve EA puan türünde,
  • YKS-DİL sınav yerleştirme sıralamasında ilk 4.000 arasında yer alan ve DİL puan türünde

bir lisans programına yerleşen öğrenciler dört kişilik odalarda ücretsiz yurt hakkına sahip olacaktır. Yurt bursları karşılıksızdır ve akademik başarı şartı aranmaksızın, İngilizce Hazırlık Programı’nda 2 yıl ve lisans eğitiminde 5 yıl süre ile geçerlidir.

Not: Öğrenci Disiplin Yönergesi kapsamında bir hafta uzaklaştırma ve daha üstü bir ceza alanlar, YKS ile kazandıkları Yurt Bursu hakkını; Yurtlar Yönetmeliği kapsamında 50 ceza puanına ulaşan öğrenciler ise, YKS ile kazandıkları Yurt Bursu hakkını ve yurtlarda yer garantisini bir akademik yıl için kaybetmektedir.

2. Ücretler

Aşağıdaki tabloda yer alan öğrenim ücretleri, 2024-2025 Akademik Yılı’nda ilk defa kayıt yaptıracak öğrenciler için geçerli olup, ücretlere KDV dâhildir. İlgili ücretler Hazırlık Programımız dahil tüm lisans programlarımız için geçerlidir.

Ücretler yıllık olarak belirtilmiştir, Güz ve Bahar Dönemi başında olmak üzere iki taksitte ödenir.

Dönemlik ödenecek tutarın çeşitli kredi kartlarına taksitlendirilmesi mümkündür. Bankalar bu kartlara günün koşullarına göre değişken faizler uygulayabilir. Taksitli ödeme seçenekleriyle ilgili detaylı bilgiye Online Ödeme Sistemi sayfasından ulaşılabilir.

Öğrenim ücretine ek olarak her dönem, resmi belgeler için kayıt harcı yatırılması gerekmektedir. Kayıt harcı 2024-2025 Akademik Yılında kayıt yaptıran öğrenciler için 3000 TL (KDV dahil)’dir.

Program Yıllık Öğrenim Ücreti (KDV Dahil)
Tam burslu Her dönem başında yalnızca kayıt harcı ödenir.
%50 burslu TC Uyruklu 162.497,00 ₺
KKTC Uyruklu veya İndirimli* 129.996,50 ₺
Burssuz TC Uyruklu 324.994,00 ₺
KKTC Uyruklu veya İndirimli* 259.993,00 ₺

*İndirimler ile ilgili detaylı bilgi “3. İndirimler” başlığı altında yer almaktadır.

2024-2025 Eğitim Öğretim yılında İşletme SUNY (New Paltz) Programı’na yerleşen öğrencilerin Hazırlık Programı da dâhil olmak üzere, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu’nda geçireceği dönemler için belirlenen yıllık ücret TC uyruklu öğrenciler için 324.994,00 TL; KKTC uyruklu, Personel, Mezun ve Kardeş İndirimi’nden yararlanan öğrenciler için 259.993,00 TL’dir.

New Paltz Üniversitesi’nde geçirilecek dönemler için, bu üniversitenin o dönem için belirlenen öğrenim ücreti ödenecektir. 2023-2024 Akademik yılı için ücret (2 yaz dönemi dahil) yaklaşık 30.000 ABD dolarıdır. Öğrencilerin New Paltz’da eğitim göreceği toplam süre için (2 yaz okulu dahil 13 ay) kitap-kırtasiye ve kişisel ihtiyaçları, konaklama, sağlık sigortası, yeme-içme gibi yaşam giderlerinin toplam maliyetinin ise yaklaşık 20.000 ABD doları olması beklenmektedir. Öğrenci ilk gittiği dönem öncesi katılacağı oryantasyon programı ücretini (yaklaşık 300 ABD Doları) ayrıca ödeyecektir.

NOT: Amerika’daki partner üniversitelerimizde ve ODTÜ KKK okul ücretlerinde her yıl belli bir miktarda ücret artışı gerçekleşebilir.

3. İndirimler

3.1. Personel, Mezun ve Kardeş İndirimi:

ODTÜ’de (Ankara, Kuzey Kıbrıs ve Erdemli) tam zamanlı olarak görev yapan (görevi devam eden ya da emekli) personel çocukları (biri hariç); ODTÜ mezunlarının çocukları (biri hariç) ve ODTÜ’de lisans eğitimine devam eden öğrencilerin kardeşleri (biri hariç) için İndirimli Ücret uygulanır (İndirimli Ücret, Ücretler tablosunda “KKTC Uyruklu veya İndirimli” satırında belirtilmiştir). Bir öğrenci bu kategorilerden sadece biri için indirim alabilir.

3.2. Tercih İndirimi (*)

YKS sınav sonucu ile burssuz programlara yerleşen ve yerleştiği programı ilk 3 tercihlerinden birine yazan öğrenciler, %50 Tercih İndirimi almaya hak kazanırlar (Burssuz program ücretinde %50 indirim yapılır). İşletme SUNY New Paltz Programı bu indirime dahil değildir. %50 Tercih İndirimi’ne hak kazanan öğrenciler diğer indirim veya bursların herhangi birinden (Akademik Başarı Bursu hariç) yararlanamaz.

Tercih indirimi İngilizce Hazırlık Programı’nda 1 yıl** ve lisans eğitiminde 5 yıl boyunca geçerlidir.

(*) ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu mevcut öğrencilerinin, öğrencisi olup ayrılanların, ilişiği kesilenlerin veya ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu mezunlarının, YKS sonuçlarına göre burslu veya indirimli programlara yerleşmeleri halinde bu öğrenciler tam ücretli statüde kayıt yaptırabilirler.

(**) Devamsızlıktan kalmayan ve yıl sonu not toplamı 50,00 ve üzeri olan veya girdikleri herhangi bir İngilizce Yeterlik Sınavı’ndan (İYS) 50,00 ve üzeri alan öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programı’ndaki bursları ikinci yılda da devam eder. Devamsızlıktan kalan ve bir yıllık eğitimini tamamlamayan öğrencilerin ise, tek sınav hakları olan Eylül İYS’den 50,00 ve üzeri bir not almaları halinde İngilizce Hazırlık Programı’ndaki bursları bir yıl daha devam eder. Yaz Okulu ayrıca ücretlendirilir.

4. Eğitim – Öğretim Süresince Burs Olanakları

4.1. Akademik Başarı Bursu:

Lisans programında ilk yılını (Hazırlık Okulu hariç iki normal dönemi) tamamlamış ve kendi programlarındaki öğrenciler arasında genel not ortalaması sıralamasında ilk %3’e giren öğrencilerden;

Ağırlıklı genel not ortalaması (N-CGPA) 3,50 – 3,74 arasında olanlara, takip eden Güz döneminde Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında, İlkbahar döneminde ise Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ayda 1200 TL,

Ağırlıklı genel not ortalaması (N-CPGA) 3,75 ve üzeri olanlara, takip eden Güz döneminde Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında, İlkbahar döneminde ise Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ayda 1700 TL Akademik Başarı Bursu verilir.

Akademik başarı burslarının uygulanmasında Kampus Yönetim Kurulu Başkanlığı kararları esas alınır.

Akademik Başarı Bursu almaya hak kazanmak için bir öğrencinin aşağıdaki koşulların tümünü karşılaması gerekmektedir:

1- Bir programın ilk iki dönemini (birinci sınıf) tamamlamış olmalıdır.

2- Son iki yarıyılda -her iki yarıyıl için- yarıyıl not ortalaması (GPA) en az 3,00/4,00 olmalıdır.

3- Yaz okulu hariç son iki yarıyılda asgari ders yükü kadar ders almış olmalıdır.

4- Son iki yarıyılda FD, FF, NA, U veya W notu olmamalıdır.

5- Disiplin suçu bulunmamalıdır.

4.2. Öğrenci Asistanlığı:

Öğrencilerin Kütüphane, Laboratuvarlar, Bilgi İşlem, Spor Tesisleri, Yurtlar vb. birimlerde Öğrenci Asistan statüsünde hizmet karşılığı burs alabilme olanakları da bulunmaktadır. Öğrenci asistanlığı için akademik başarının yanında gereksinim de göz önüne alınmaktadır.

4.3. Gereksinim Bursları:

Maddi imkânları kısıtlı öğrencilere, belirli bir başarı düzeyinin altına düşmemeleri koşuluyla, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Burs ve Yardımlar Fonu aracılığıyla kitap, gereksinim, yolluk vb. maddi destek bursları verilmektedir.

2. İstanbul Teknik Üniversitesi

BAŞARI BURSU

2024 yılında yapılan ÖSYM YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sonucunda AYT (Alan Yeterlilik Testi), yerleştikleri bölümün puanı esas alınarak, aşağıda verilen derecelere giren İTÜ lisans programına kayıt yaptıran öğrencilere, hazırlık dönemini de kapsayacak şekilde, 5 yıl süreyle başarı derecelerine göre çeşitli miktarda “İTÜ Başarı Ödülü” verilecektir. Burada belirtilen başarı bursu miktarları her akademik yıl başlangıcında güncellenecektir.

 Türkiye 1. – 100. lüğü arası:

  • Öğrenim süresi boyunca (1+4 yıl) 12 ay süreyle ayda 7500 ₺
  • Hazırlık sınıfını yurt dışında okuma imkânı
  • İTÜ TEKNOPARK’ ta şirket açma önceliği
  • 9 ay öğle yemeği bursu
  • Öğrenim süresince, İTÜ’nün yüksek standartlı yurtlarında ücretsiz konaklama olanağı (Tek Kişilik)

Koşul: Başarı ve yurt ödülü her eğitim-öğretim yılı sonunda öğrencinin genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.50’nin altına düşmesi durumunda ve Hazırlık sınıfında birinci yılsonunda başarısız olan öğrencinin bursu kesilir.

 Türkiye 101. – 500. lüğü arası:

  • Öğrenim süresi boyunca (1+4 yıl) 12 ay süreyle ayda 6250 ₺
  • İTÜ TEKNOPARK ‘ta şirket açma önceliği
  • 9 ay öğle yemeği bursu
  • Öğrenim süresince, İTÜ standart yurtlarında ücretsiz konaklama olanağı

Koşul: Başarı ve yurt ödülü her eğitim-öğretim yılı sonunda öğrencinin genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.50’nin altına düşmesi durumunda ve Hazırlık sınıfında birinci yıl sonunda başarısız olan öğrencinin bursu kesilir.


Türkiye 501 – 1000. liği arası (İTÜ’ de bir lisans programına 1. tercihinde yerleşmek):

  • Öğrenim süresi boyunca (1+4 yıl) 12 ay süreyle ayda 5000 ₺
  • 9 ay öğle yemeği bursu
  • İTÜ TEKNOPARK ‘ta şirket açma önceliği
  • Öğrenim süresince, İTÜ standart yurtlarında %50 indirimli konaklama olanağı

Koşul: Başarı ve yurt ödülü her eğitim-öğretim yılı sonunda öğrencinin genel not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.50’nin altına düşmesi durumunda ve Hazırlık sınıfında birinci yıl sonunda başarısız olan öğrencinin bursu kesilir.

Başarı bursları öğrencilerin yerleştirme puanları esas alınarak verilecektir.

Tercih listesine ilk sırada İTÜ’yü yazan ve bu tercihindeki bölüme ilk sırada yerleşen öğrencilere aylık 2500 ₺ Burs verilecektir.

Birden fazla başarı bursuna hak kazanan öğrencilere sadece en yüksek tutarda burs verilir.

SPORCU BURSU

Sporcu Bursu öğrencilerin eğitimlerine ara vermedikleri sürece geçerlidir. Bu süre normal öğretim süresi olup, İngilizce Hazırlık Eğitimini de kapsayacak şekilde en fazla 5 yıldır. Sporcu Bursu için, öğrencinin ilgili branşta İTÜ’de üniversite takımında yer alarak düzenli faaliyetlere katılması gerekmektedir. Sporcu Bursu her yıl öğretim süresi boyunca (1 Ekim-30 Haziran) 9 ay için geçerlidir. Sporcu Bursu başvuruları İTÜ Beden Eğitimi Bölüm Başkanlığına yapılır. Branşlara ayrılan toplam 10 kişilik kontenjan dahilinde, burs verilecek branşlar her yıl Beden Eğitimi Bölüm Başkanlığı tarafından belirlenir.

  • 9 ay süreyle aylık 2000 ₺ burs desteği
  • 9 ay öğle yemeği bursu

Koşul: Öğrenci, ilgili branşta İTÜ’de üniversite takımında yer alarak faaliyetlere düzenli olarak katılmalıdır.

 YEMEK BURSU

Üniversite yemekhanesinde günde 1 öğün (öğle) ücretsiz yemek bursudur. Bir akademik yıl için geçerlidir.

İHTİYAÇ BURSU


Öğrenciler ekonomik gereksinimlerine göre nakdi burslardan yararlanabilirler. Nakdi burslar İTÜ Vakıfları, İTÜ Mezunları ve Dernekleri ile diğer özel kişi/vakıf/kurum/kuruluşlar tarafından karşılanmaktadır.

3. Boğaziçi Üniversitesi

2024 – 2025 Başarı Bursları 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) SAY, EA, SÖZ ve DİL puan türlerinin herhangi birinde ilk 100’e girip Boğaziçi Üniversitesine yerleştirilen öğrencilere

İLK 3’e 

100.000 TL (Tek Seferlik)

15.000 TL (Yılda 9 ay süreyle)

• Boğaziçi Üniversitesi öğrenci yurtlarında ücretsiz konaklama
• Yemek bursu (9 ay süreyle)
• Kitap bursu (Her dönem başında bir kez)
• Teknokentte kuluçka merkezi ücretsiz
• Kapalı Havuz ve Fitness Salonuna ücretsiz üyelik
• Açık havuza ücretsiz üyelik
• SİNEBU ’ya ücretsiz üyelik

İLK 4. – 10.’uncu

15.000 TL (Yılda 9 ay süreyle)

• Boğaziçi Üniversitesi öğrenci yurtlarında ücretsiz konaklama
• Yemek bursu (9 ay süreyle)
• Kitap bursu (Her dönem başında bir kez)
• Teknokentte kuluçka merkezi ücretsiz
• Kapalı Havuz ve Fitness Salonuna ücretsiz üyelik
• Açık havuza ücretsiz üyelik
• SİNEBU ’ya ücretsiz üyelik

İLK 11. – 100.’üncü

10.000 TL (Yılda 9 ay süreyle)

• Boğaziçi Üniversitesi öğrenci yurtlarında ücretsiz konaklama
• Yemek bursu (9 ay süreyle)
• Kitap bursu (Her dönem başında bir kez)
• Teknokentte kuluçka merkezi ücretsiz
• Kapalı Havuz ve Fitness Salonuna ücretsiz üyelik
• Açık havuza ücretsiz üyelik
• SİNEBU ’ya ücretsiz üyelik

İLK 101. – 1000.’inci

• Boğaziçi Üniversitesi öğrenci yurtlarında mezun olana kadar yurt garantisi (İstanbul için belirlenen uzak ilçelerden geliyor olmak koşuluyla).
TÜBİTAK BAŞARI BURSU

Koşul: TÜBİTAK adına Uluslararası Bilim Olimpiyatlarına lise seviyesinde katılmak ve Matematik, Fizik, Bilgisayar, Kimya, Biyoloji alanlarından herhangi birinde altın, gümüş, bronz madalya almak.

•Ailesi İstanbul’ un dışında veya uzak semtlerinde ikamet edenler için Boğaziçi Üniversitesi öğrenci yurtlarında konaklama

•Kapalı Havuz ve Fitness Salonuna ücretsiz üyelik

•Açık havuza ücretsiz üyelik

•SİNEBU’ya ücretsiz üyelik

Başarı Bursları için OBP’nin 0.12 katsayı ile çarpılması sonucu bulunan ilgili yerleştirme puanına bağlı sıralama esas alınır.

İlk 3 hariç, aday dereceye girdiği puan türünde 1. tercihine yerleşmelidir.

İlk 3’ ün yerleştiği puan türü farklı olabilir, ancak ilk tercihleri Boğaziçi Üniversitesi olmalıdır.

https://bursofisi.bogazici.edu.tr/

4. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi

Başarı Bursu: ASBÜ ÖSYM’nin sonuçlarına göre öğrencilerine (Dil ve TM-1) ilk 5 bine giren ve üniversitemizi ilk 5 tercihi arasına yazan öğrencilerimize 1250 ₺ başarı bursu imkânı sağlamaktadır.

Yemek Bursu: Maddi imkanları yeterli olmayan ve başarılı öğrencilerin öğle yemeği ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin SKS Daire Başkanlığı tarafından burs verilmektedir. SKS Daire Başkanlığı tarafından her eğitim-öğretim yılı başında Üniversitenin web sitesinde ücretsiz yemek bursu başvuruları için ilan yayınlanır. Başvuru süresi ilan tarihinden itibaren 15 gündür. Ücretsiz Yemek Bursu Verilmesine Dair Yönerge için bkz: https://sksdb.asbu.edu.tr/tr/yonergeler

5. Abdullah Gül Üniversitesi (Devlet Üniversitesi)

•Her bölümden ilk %10’a Ücretsiz Yurt İmkanı

•Her bölümden ilk 2 öğrencimize Dizüstü Bilgisayar

•İlk 1.000 sıralama ABD’de Yüksek Lisans Bursu

•İlk 5.000 sıralama ABD’de Dil Eğitimi

•Tüm bölümlere ilk sırada yerleşen öğrencilere aylık 3000 TL burs karşılıksız.

6. İstanbul Üniversitesi

A) Başarı Bursu:

Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenen ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sıralamasında ilk 500’e girerek İstanbul Üniversitesini tercih eden öğrencilerimize aylık burs ödemesi, dizüstü bilgisayar gibi teşvik ödülleri verilmektedir. Ayrıca ilk 500’e giren ve İstanbul Üniversitesini tercih eden öğrencilerimiz yurt bursu ve yemek bursu olmak üzere iki ayrı burs programı kapsamında üniversitemiz beslenme ve barınma hizmetlerinden de ücretsiz faydalandırılır.

B) Kredi Yurtlar Kurumu Bursları:

Kredi Yurtlar Kurumu tarafından, kurumun genel başvuru alımı haricinde, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne tahsis ettiği kontenjan doğrultusunda, öğrencilerimizin öğrenim bursu (geri ödemesiz) veya öğrenim kredisi (geri ödemeli) alabilmeleri yönünde son kararın Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verileceği, ilave bir başvuru süreci içeren burslardır.

C) Özel Burslar:

Özel burslar üniversitemiz öğrencilerini eğitimleri süresince maddi yönden desteklemek isteyen vakıf, dernek, oda gibi çeşitli sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişilerin finanse ettiği burslardır. Burs süreçleri, burs veren tarafın kendi belirlediği kriterler çerçevesinde yürütülmektedir.

Birimimiz burs olanaklarının genişletilebilmek, daha çok öğrencimizi bu olanaklardan faydalandırabilmek amacıyla geri ödemesiz olmak üzere ayni ve nakdi yardımda bulunacak kurum ve kişiler ile faaliyetler yürütür.

7. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Sayısal alanda ilk 10 bine, eşit ağırlık alanında ilk 6 bine, sözel alanda ilk 3 bine giren öğrencilere 15 bin TL başarı bursu verilecektir. Burstan yararlanacak olan öğrencilerin yerleştikleri programların puan türü esas alınır.

 

GENEL KURALLAR

Başarı bursu, aşağıda belirtilen şartlara göre verilir:

1. Burslar zorunlu hazırlık sınıfı dâhil programın normal öğrenim süresi boyunca ve her öğretim yılında dokuz ay olarak ödenir.

• Burslar yalnız ana dal programı öğrencilerine verilir. İkinci ana dal ve yan dal programı öğrencileri burslardan yararlanamaz.

• Dikey veya yatay geçiş yaparak Üniversitede eğitim-öğretim gören öğrenciler burslardan yararlanamaz.

• Ek yerleştirme ile  Üniversite programlarına yerleşen öğrenciler burslardan yararlanamaz.

• Burslar, genel akademik not ortalamasının (GANO) 4,00 üzerinden 2,70’in (uluslararası öğrencilerde 2,40’ın) altına düşmesi; birden fazla başarısız dersin bulunması, kayıt dondurulması,  derse kayıt yapılmaması veya devamsızlık sınırının üstünde devamsızlık yapıldığının tespit edilmesi; başka bir üniversiteye yatay geçiş yapılması, uzaklaştırma veya daha üst bir disiplin cezası alınması durumlarında kesilir.

2.Erasmus ve Mevlâna Programı hariç olmak üzere geçici süre ile yurt dışında bir Üniversiteye öğrenim için gidecek lisans öğrencilerine Komisyonun önerisi ve Mütevelli Heyeti’nin onayı ile burs verilebilir.

8. İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Sağlık Bilimleri Üniversitesini tercih eden ilk 100’deki aylık 3 bin lira, 101-500’e giren öğrencilere 2 bin lira, 501-1000’e giren öğrencilere aylık bin lira üstün başarı bursu verilmektedir. Detaylı bigi için: https://www.sbu.edu.tr/tr/duyuru/yCmJYu-neden-saglik-bilimleri-universitesi

Sıralama Nakit Burs
İlk 100 3000 TL
İlk 500 2000 TL
İlk 1000 1000 TL

Başarı bursu veren vakıf üniversiteleri

1. Bilkent Üniversitesi

Tam Burs

(“Burslu” kontenjandan yerleşen öğrenciler)
ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda “Burslu” olarak belirtilen programlardan birini tercih ederek ÖSYM tarafından söz konusu programa yerleştirilen öğrenciler Tam Burs’a hak kazanır. Tam Burslu öğrenciler, bursları devam ettiği sürece eğitim ücreti ödemez. Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler, Tam burstan yararlanamaz.

Kapsamlı Burs

Bilkent Üniversitesi’ne Tam Burslu olarak yerleştirilen öğrencilerden (ÖSYM tarafından belirlenen Şehit Eş ve Çocukları, Gazi Eş ve Çocukları ile Gazi adaylara ayrılan kontenjanlar ve Depremzede adaylar kontenjanları yoluyla yerleşenler hariç) ve Depremzede kontenjanları yoluyla yerleşenler hariç], 0,12 OBP katsayılı başarı sıralaması, yerleştirilmiş olduğu SAY, EA, veya SÖZ puan türünde 10.000 veya daha iyi olanlar ile DİL puan türünde 250 veya daha iyi olanların bursu üniversiteye kayıt sırasında doğrudan Kapsamlı bursa yükseltilir.

2024-2025 akademik yılında Kapsamlı bursun içeriğinde Tam bursa ek olarak 8.000 TL tutarında aylık katkı bursu (yılda 8 ay boyunca) ve Bilkent Üniversitesi yurtlarında Güz ve Bahar yarıyıllarında ücretsiz konaklama olanağı vardır. Güz ve Bahar yarıyıllarında yurtlarda kalmış olan Kapsamlı burslu öğrencilerden yaz döneminde ders alanlar, yaz dersleri boyunca da yurtlarda ücretsiz kalabilir. Yurtta kalmayı tercih etmeyen Kapsamlı burslu öğrencilerin aylık katkı bursu 13.000 TL’ye yükseltilir.

Yeni kayıt yaptıran Kapsamlı burslu öğrencilere iki kişilik standart yurt odaları verilir. Yurtlardaki uygunluk durumuna göre, başarılı durumdaki yüksek sınıf öğrencilerine tek kişilik standart odalara geçme olanağı tanınır. Ayrıca, mezuniyete yaklaşmış ve diğer bazı koşulları sağlayan üstün başarılı öğrencilere iki kişilik banyolu odalar tahsis edilir.

Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler, Kapsamlı burstan yararlanamaz.

Kapsamlı burstan yararlanmanın azami süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda 2 yıl, hazırlık sonrası Lisans programında 5 yıldır. Lisans eğitimi 5 yılın ötesine uzayan Kapsamlı burslu öğrencilerin bursu altıncı yıl başında Tam bursa dönüşür.

%50 Burs

(“%50 İndirimli” kontenjandan yerleşen öğrenciler)
ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda “%50 İndirimli” olarak belirtilen programlardan birini tercih ederek ÖSYM tarafından söz konusu programa yerleştirilen öğrenciler bu bursa hak kazanır. %50 Burslu öğrencilerden bursları devam ettiği sürece eğitim ücretinin yarısı alınır. %50 Burs sahibi öğrenciler, hak kazandıkları takdirde Üstün Başarı Bursu da alabilir. Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler, %50 burstan yararlanamaz.

Yetenek Bursu

Yetenek sınavı ile öğrenci alan Güzel Sanatlar, Müzik ve Tiyatro bölümlerinin bu sınavlarda üstün başarı gösteren öğrencilerine Yetenek Bursu verilir. Yetenek Bursu, yıllık eğitim ücretinin tamamını ya da bir bölümünü karşılar. Bu bursun sürekliliği, öğrencinin başarısına bağlıdır. Yetenek burslarından ve indirimlerden yararlanma süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda azami 2 yıl, hazırlık sonrası lisans programında azami 5 yıldır. Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler, yetenek burslarından veya indirimlerden yararlanamaz.

Üstün Başarı Bursu

Her ders yılı sonunda, eğitim programında belirtilen asgari ders yükünü almış, yıllık not ortalaması 4,00 üzerinden 3,30 veya daha yüksek olan, kendi programındaki ücretli öğrenciler arasında ilk yüzde beşe girmiş ücretli öğrenciler ve kendi programındaki %50 Burslu öğrenciler arasında ilk yüzde üçe girmeyi başaran %50 Burslu öğrenciler, bir sonraki ders yılı için Üstün Başarı Bursu almaya hak kazanır. Üstün Başarı Bursu, öğrencinin kendi grubunda hangi yüzde birlik dilim içinde bulunduğuna bağlı olarak, eğitim ücretinin tamamını veya bir bölümünü karşılar. Bu burs, İngilizce Hazırlık Programı’ndaki öğrenciler için geçerli değildir.

2. Sabancı Üniversitesi:

2024-2025 Akademik yılında ÖSYM kanalıyla yerleştirilen yeni girişli lisans programları ve Temel Geliştirme Yılı (Hazırlık Dil Eğitimi) öğrencileri için öğrenim ücreti %10 KDV dahil 1.100.000 TL’dir. KDV oranında bir değişiklik olması durumunda, bu değişiklik ücretlere aynı oranda yansıtılır. Öğrenim ücreti; diğer giderleri (yemek, yurt ve ulaşım) kapsamaz.

Güz dönemi için tüm lisans programları ve Temel Geliştirme Yılı (Hazırlık Dil Eğitimi) yeni girişli öğrencileri için öğrenim ücreti KDV dahil 550.000 TL’dir. Yıllık öğrenim ücretinin tamamı (Güz ve Bahar) Üniversiteye kayıt döneminde yapıldığında, Bahar dönemi ücreti için de Güz dönemi öğrenim ücreti (550.000 TL) uygulanır. Dönemlik ödeme yapılması halinde, Bahar dönemi eğitim ücretinde Haziran-Kasım enflasyon oranı ile sınırlı olacak şekilde artış olabileceğini dikkatinize sunarız.

Detaylı bilgi için: https://www.sabanciuniv.edu/tr/burslar-ve-ucretler

3. MEF Üniversitesi

MEF Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılında öğrencisinin %92,85’ini %100 ve %50 oranında burslu, %7,15’ini ise ücretli olarak alıyor. MEF Üniversitesinde burs olanaklarının amacı; eğitim-öğretimi desteklemek, başarılı öğrencileri teşvik etmek, öğrencileri yüksek düzeyde akademik çalışmalara yönlendirmektir. Ayrıca MEF Üniversitesi’nde bazı bölümlerde kısmi burslara ve ücretli programlara ilave olarak Tercihim MEF Bursu verilmektedir.

Detaylı bilgi için: https://aday.mef.edu.tr/burslar-ve-ucretler/

4. Özyeğin Üniversitesi

Giriş (Kılavuz) Bursları

Lisans programlarına yeni kabul edilecek öğrenciler için uygulanacak giriş bursları ve kapsamları şöyledir:

Giriş Bursu Kapsamı
Burslu Öğrenim ücretinin tamamından muafiyet
%50 İndirimli Öğrenim ücretinin %50’sinden muafiyet

Bursların süre ve devam koşulu hakkında bilgiler, “Sağlanan Burs ve İndirimlerin Süre ve Devam Koşulları” başlığı altında yer almaktadır.

Sıralama Yüksek Başarı Bursu

2024 YKS ilk yerleştirme sonucuna göre Üniversitemiz lisans programlarının tam burslu kontenjanlarına ilk beş (5) tercihleri arasında yerleştirilen, ilgili programın puan türünde belirtilen başarı sıralamasına giren ve daha önce bir yükseköğretim kurumunda lisans düzeyinden mezun olmamış olan öğrencilere Ekim-Haziran aylarını kapsayacak şekilde yılda 9 ay süreyle aşağıdaki ek burslar tahsis edilir.

Başarı Sıralaması

Nakit Burs
(Aylık)

İlk 100

14.700 TL

101-1000

10.450 TL

1001-3000

7.950 TL

  • Sıralama yüksek başarı bursu kapsamında başarı sırasına göre yurt bursu sağlanacak oda tipleri daha sonra ilan edilecektir. Yurt bursları, ilan edilecek oda tipinde sunulan en uygun fiyatlı oda için geçerli olacaktır.
  • Yurtlarda konaklamayarak yurt bursundan faydalanamayan öğrencilere, aylık 6.000 TL ulaşım desteği sağlanır. İlgili dönem ders başlangıç tarihi itibarıyla yurt bursu / ulaşım desteği değişikliği yapılamaz.
  • Yaz okulunda ders alan öğrencilerin yurt bursları, yaz okulunda da devam eder. Yaz okulunda nakit burslar devam etmez ve ulaşım desteği verilmez. Yurt bursunun karşılığı olan oda tipi Güz ve Bahar dönemlerini kapsar. Yaz okulunda ders alınması halinde yurt bursları, yaz dönemi öğrenci konaklamasına açık ve müsait olan odalarda sağlanacaktır.
  • İngilizce Hazırlık Programı’na “A2” düzeyden başlayıp ilk akademik yılın bahar dönemi sonu itibarıyla “B1” düzeyi tamamlayan öğrenciler, yaz okulunda “B2” düzey derslerine devam ettikleri takdirde, sıralama yüksek başarı bursları Temmuz ve Ağustos aylarında tahsis edilir.

Bursların süreleri ve devam koşulu hakkında bilgiler, “Sağlanan Burs ve İndirimlerin Süre ve Devam Koşulları” başlığı altında yer almaktadır.

Sıralama Başarı Bursu

2024 YKS ilk yerleştirme sonucuna göre Üniversitemize Sayısal puan türünden ilk 10.000 (Pilotaj hariç), Eşit Ağırlık puan türünden ilk 20.000 (Hukuk hariç) başarı sırasıyla %50 burslu kontenjanlarına ilk beş (5) tercihleri arasından yerleştirilen, daha önce bir yükseköğretim kurumunda lisans düzeyinden mezun olmamış olan öğrencilere %15 oranında ek öğrenim ücreti muafiyeti bursu sağlanacaktırBu burs, programa özel varsa ek ücretleri (bıçak seti, üniforma, uçuş ücreti vb.) kapsamaz. Koşulları sağlayan öğrencilerin bursları, Öğrenci Hizmetleri tarafından kontrol edilip atanacaktır, burs tahsisi için ayrıca talep iletilmesine gerek yoktur. Bursların süreleri ve devam koşulu hakkında bilgiler, “Sağlanan Burs ve İndirimlerin Süre ve Devam Koşulları” başlığı altında yer almaktadır.

Destek Bursları

2024 YKS ilk yerleştirme sonucuna göre Üniversitemizin aşağıda belirtilen programlarının burssuz kontenjanlarına yine aşağıda belirtilen başarı sıralamasından ve ilk beş (5) tercihleri arasından yerleşen öğrencilere, daha önce bir yükseköğretim kurumunda lisans düzeyinden mezun olmamış olma şartıyla, aşağıda belirtilen oranda ek öğrenim ücreti muafiyeti bursu sağlanacaktır. Bu burs, programa özel varsa ek ücretleri (bıçak seti, üniforma, uçuş ücreti vb.) kapsamaz. Koşulları sağlayan öğrencilerin bursları, Öğrenci Hizmetleri tarafından kontrol edilip atanacaktır, burs tahsisi için ayrıca talep iletilmesine gerek yoktur. Bursların süre ve devam koşulu hakkında bilgiler, “Sağlanan Burs ve İndirimlerin Süre ve Devam Koşulları” başlığı altında yer almaktadır.

Bursların süre ve devam koşulu hakkında bilgiler, “Sağlanan Burs ve İndirimlerin Süre ve Devam Koşulları” başlığı altında yer almaktadır.

Giriş (Kılavuz) Bursu Yıllık Öğrenim Ücreti
(TL-KDV Dahil)
Yerleşilecek Başarı Sırası Limiti Ek Destek Burs Oranı Destek Bursu Uygulanmış Yıllık Öğrenim Ücreti
(TL-KDV Dahil)
Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi
Havacılık Yönetimi Burssuz 680.000 İlk 850.000 30% 476.000
İşletme Fakültesi
Ekonomi Burssuz 950.000 İlk 250.000 30% 665.000
250.001 – 450.000 15% 807.500
Işletme Burssuz 950.000 İlk 250.000 30% 665.000
Uluslararası Finans Burssuz 950.000 İlk 400.000 30% 665.000
Uluslararası Ticaret ve Işletmecilik Burssuz 950.000 İlk 350.000 30% 665.000
350.001 – 450.000 15% 807.500
Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Endüstriyel Tasarım Burssuz 950.000 İlk 400.000 30% 665.000
Iç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Burssuz 950.000 İlk 400.000 30% 665.000
Iletişim ve Tasarımı Burssuz 950.000 İlk 400.000 30% 665.000
Mimarlık (Ingilizce) Burssuz 950.000 İlk 225.000 30% 665.000
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği Burssuz 950.000 İlk 100.000 30% 665.000
100.001 – 150.000 15% 807.500
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Burssuz 950.000 İlk 125.000 15% 807.500
Endüstri Mühendisliği Burssuz 950.000 İlk 110.000 15% 807.500
Makina Mühendisliği Burssuz 950.000 İlk 125.000 15% 807.500
Sosyal Bilimler Fakültesi
Psikoloji Burssuz 950.000 İlk 250.000 30% 665.000
250.001 – 400.000 15% 807.500
Uluslararası Ilişkiler Burssuz 950.000 İlk 600.000 30% 665.000
Uygulamalı Bilimler Fakültesi
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Burssuz 680.000 İlk 700.000 15% 578.000

Uluslararası Diploma Bursu

2024 YKS ilk yerleştirme sonucuna göre Üniversitemiz lisans programlarının kısmi burslu (indirimli) veya burssuz kontenjanlarına ilk beş (5) tercihi arasından yerleşen, aşağıda belirtilen uluslararası diplomaya sahip olan ve yine aşağıda belirtilen koşulları sağlayan öğrencilere ek %15 öğrenim ücreti muafiyeti sağlanır. Bu burs, programa özel varsa ek ücretleri (bıçak seti, üniforma, uçuş ücreti vb.) kapsamaz. Koşulları sağlayan ve bu burstan yararlanmak isteyen öğrencilerin, yerleşme sonuçları açıklandıktan sonra durumlarını açıklayan dilekçe ve ilgili belgenin onaylı kopyasını Öğrenci Hizmetleri Direktörlüğüne (student.services@ozu.edu.tr) iletmeleri gerekir. Bursların süre ve devam koşulu hakkında bilgiler, “Sağlanan Burs ve İndirimlerin Süre ve Devam Koşulları” başlığı altında yer almaktadır.

Diplomalar Diploma Notu
IB 32 ve üzeri
ABITUR 2.3 veya daha iyi
MATURA 2.0 ve üstü
MATURİTA 80 ve üstü (MEB tarafından verilen İtalyan Lisesi diploması MATURİTA yerine geçmemektedir.)
Fransız Bakaloryası En az 14 (Türkiye’deki liseler tarafından verilen ve Fransız Bakaloryası ile denk en az 70 diploma notu) 
AP Programları En az 3 dersi en az 4 notu ile tamamlamak

Gençlik ve Spor Bakanlığı Mutabakatı Milli Sporcu Bursu

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yapılan mutabakat gereği 2024 YKS ile Üniversitemiz burssuz veya kısmi burslu kontenjanlarına yerleşerek kayıt olacak olan ve aşağıda belirtilen spor alanlarında son 4 yıl içinde başarılı olduğu belgelendirilen 15 milli sporcu için öğrenim ücreti muafiyeti bursu 100% olarak uygulanacaktır. Bu burs, programa özel varsa ek ücretleri (bıçak seti, üniforma, uçuş vb.) kapsamaz.

İlgili spor alanları: Basketbol, Voleybol, Hentbol, Futbol, Yüzme, Su Topu, Eskrim, Triatlon, Taekwondo, Karate, Kayak ve Snowboard, Yelken, Masa Tenisi, Tenis, Kürek

Bu burstan faydalanmak isteyen adayların izlemesi gereken adımlar sırasıyla şu şekildedir;

  • Milli Sporcu Bursu sayfasındaki başvuru adımlarından ilerleyerek federasyon başkanlığına başvuru yapmak, 
  • Federasyon Başkanlığı’na yaptığınız başvurunuzun olumlu bulunması halinde, tarafınıza düzenlenecek resmi belgenizi ve milli sporculuk belgenizi almak
  • İlgili belgelerle tercih dönemi içinde Özyeğin Üniversitesi Milli Sporcu Bursu başvurusunda bulunmak ve
  • 15 kişilik Milli Sporcu Bursu kontenjanında yer aldığına dair onay belgesi almak

Spor Merkezinden bursluluğuna ilişkin onay alan öğrencilerin bursları, ÖZÜ’ye yerleşmeleri halinde Öğrenci Hizmetleri tarafından kontrol edilip atanacaktır, burs ataması için tekrar talep iletilmesine gerek yoktur.

Bursların süre ve devam koşulu hakkında bilgiler, “Sağlanan Burs ve İndirimlerin Süre ve Devam Koşulları” başlığı altında yer almaktadır.

ÖZÜ Spor Bursu

Üniversite spor takımlarına kabul edilen öğrencilere ilgili akademik yıl için belirlenen Spor Bursu Uygulama Esaslarında belirtilen koşul ve esaslara uygun olarak öğrenim ücreti muafiyet bursu verilebilir. Ayrıntılı bilgi Spor Merkezi Müdürlüğü’nden edinilebilir. Detaylar için tıklayınız

Bursların süre ve devam koşulu hakkında bilgiler, burs teklifinde bulunulan öğrencilere iletilecek mektupta yer alacaktır.

FİBA/ÖZÜ Çalışan İndirimi

2024-2025 akademik yılında Üniversitemiz lisans programlarına yerleşen veya kabul edilen FİBA Grubu veya Özyeğin Üniversitesi tam zamanlı çalışanları ve çocuklarına %25 oranında öğrenim ücreti muafiyeti uygulanır. İndirimler, çalışanın tam zamanlı çalıştığı dönemlerde aşağıda belirtilen burs süreleri dâhilinde geçerlidir.

Öğrencilerin bu durumlarını, her dönem, ilgili kurumdan alacakları belge ile kanıtlamaları gerekir. Koşulları sağlayan ve bu olanaktan yararlanmak isteyenlerin  Üniversite/FİBA çalışanı olduklarına dair güncel belgelerini her dönem ödeme tarihlerinden önce Öğrenci Hizmetleri Direktörlüğü’ne (student.services@ozu.edu.tr) iletmeleri gerekir.

İndirimlerin süre ve devam koşulu hakkında bilgiler, “Sağlanan Burs ve İndirimlerin Süre ve Devam Koşulları” başlığı altında yer almaktadır.

Aile İndirimi

Bu indirim lisans programlarında, birlikte, eş zamanlı, öğrenim gören ve her iki öğrencinin de “Kayıtlı” statüde olduğu dönemlerde geçerli olmak üzere, aynı ailede birinci derece yakınlardan (iki kardeş, anne/baba-çocuk) her birine uygulanır.

Koşulları sağlayan ve bu olanaktan yararlanmak isteyenlerin durumlarını açıklayan dilekçe ve vukuatlı nüfus kayıt örneği belgesini, ilgili dönemin ekleme-bırakma tarihlerine kadar, Öğrenci Hizmetleri Direktörlüğü’ne (student.services@ozu.edu.tr) adresinden iletmeleri gerekir. İndirim tahsisinde aşağıdaki kurallar uygulanır:

  • Anne veya babası aynı olanlar ile yasal olarak evlat edinilmiş olan kardeşlere uygulanır. 
  • Özyeğin Üniversitesi ve FİBA Grubu tam zamanlı çalışanlarına ve çocuklarına uygulanan indirimlerden yararlananlara aile indirimi uygulanmaz.
  • Bu indirim, öğrencilerin yararlanmakta oldukları diğer öğrenim ücreti muafiyet bursları sonrasında kalan dönem öğrenim ücreti üzerinden %5 indirim olarak uygulanır.

Bu indirim aile üyelerinin beraber öğrenime devam ettiği dönemlerde aşağıda belirtilen burs süreleri dahilinde geçerlidir. 

İndirimlerin süre ve devam koşulu hakkında bilgiler, “Sağlanan Burs ve İndirimlerin Süre ve Devam Koşulları” başlığı altında yer almaktadır.

Sağlanan Burs ve İndirimlerin Süre ve Devam Koşulları

Üniversiteye ilk girişte sağlanan giriş (kılavuz) burs/indirimleri ile diğer burslar (öğrenim ücreti muafiyeti, nakit, yurt/ulaşım) ve indirimler karşılıksız olup, tüm bursların/indirimlerin (Milli Sporcu Bursu hariç) süresi; İngilizce Hazırlık Programında en fazla iki yıl, lisans programlarında en fazla beş yıl olmak üzere, toplamda en fazla altı akademik yıldır. Öğrencilerin varsa lisans programlarında intibak ettikleri yarıyıl süresi bu burs sürelerinden düşürülür. Ek burslar ise (nakit, yurt/ulaşım) belirtilen süreler kapsamında yılda 9 ay süreyle sağlanır.

Milli Sporcu Bursu’nun süresi; İngilizce Hazırlık Programında en fazla iki yıl, lisans programlarında en fazla dört yıl olmak üzere, toplamda en fazla altı akademik yıldır. İngilizce Hazırlık Programında eğitim görmeden doğrudan lisans programlarına başlayan öğrenciler için burs süresi en fazla dört akademik yıldır. Öğrencilerin varsa lisans programlarında intibak ettikleri yarıyıl süresi bu burs sürelerinden düşürülür.

Giriş (kılavuz) burs/indirimleri ile diğer öğrenim ücreti muafiyetleri/indirimleri, belirtilen süreler içerisinde olmak kaydıyla, güz ve bahar dönemleri ile yaz okulunda geçerlidir. Giriş (kılavuz) burs/indirimleri ile diğer öğrenim ücreti muafiyetleri/indirimleri (sıralama başarı bursu ve destek bursu hariç) akademik başarıdan bağımsızdır. Sıralama Yüksek Başarı Bursu kapsamında sağlanan ek burslar (nakit, yurt/ulaşım), Sıralama Başarı Bursu ile Destek Bursunun devamı için her akademik yıl sonunda sağlanması gereken genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.50’dir. Bu koşulu sağlayamayan öğrencilerin bursları izleyen dönem(ler) için sona erer, koşullar sağladığında burslar yeniden bağlanır. Ek burslar kayıt yenileme işlemi yapılarak derslere devam edilen dönemlerde sağlanır; kayıt dondurulan veya İngilizce Hazırlık programında dışardan hazırlanan statüye geçilen vb. Üniversitede öğrenime devam edilmeyen dönemlerde kesilir, tekrar kayıtlı statüye geçilen dönem itibari ile yeniden devam eder.

Üniversitenin onayı olmaksızın kaydını yenilemeyerek öğrenimine ara veren, kayıt yenileyen ama derslere devam etmeyen ve/veya bursluluk süresini aşan öğrencilerin tüm burs/indirim/ek bursları sona erer.  Öğrencilerin disiplin cezası almaları durumunda Senato tarafından belirlenen “Disiplin Cezalarının Burs ve Öğrencilik Haklarına Etkisi” ile ilgili uygulama esaslarına göre sağlanan tüm burs/indirim/ek burslar kesilebilir.

İngilizce Hazırlık Programını ikinci akademik yılın sonunda başarıyla tamamlayamayan öğrencilerin Üniversiteden ilişiği kesilir ve tüm burs/indirimleri sona erer. 2547 sayılı kanunun 44. maddesine göre tanınan sınav hakkını kullanıp, İngilizce yeterlik koşulunu sağlayarak lisans programına tekrar kayıt yaptıran öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri azami süre içerisinde kayıtsız kalmadıkları takdirde, tekrar kayıt yaptırılan yılda Üniversiteye ilk kayıt oldukları yıldaki öğrenciler için belirlenmiş olan öğrenim ücretine tabi olurlar ve dışarıdan hazırlandıkları süreler burs süresine dahildir. Ayrıca, Üniversiteye ilk kayıt oldukları ve girişte hak kazandıkları öğrenim ücreti muafiyet bursları yeniden bağlanır ancak sıralama yüksek başarı bursu kapsamındaki ek bursları devam etmez. Azami süreleri içinde kayıtsız kalıp sınav hakkı ile tekrar kayıt yaptıran öğrenciler ise yeni öğrenciler için geçerli olan burssuz öğrenim ücretine tabi olurlar.

Detaylı bilgi için: https://aday.ozyegin.edu.tr/tr/burslar-ve-ucretler

5. Yeditepe Üniversitesi

• Burslu programlara yerleştirilen öğrencilere verilecek burs, öğretim ücretinin tamamını,

• %50 İndirimli programlara yerleştirilen öğrencilere verilecek burs, öğretim ücretinin yarısını kapsamaktadır.

Burs ve İndirim, Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Programlarında geçirilebilecek süreyi de kapsamakta olup öğrencinin yerleştirildiği 4 yıllık programlarda 10, 5 yıllık programlarda 12, 6 yıllık programlarda 14 yarıyıl akademik başarıya bakılmaksızın devam eder.

Ayrıntılı bilgi için: https://yeditepe.edu.tr/tr/aday-ogrenci/burs-olanaklari

6. İstanbul Medipol Üniversitesi

İstanbul Medipol Üniversitesi yerleştiği puan türünde aşağıdaki derecelere giren öğrencilere standart eğitim süresince  nakit bursu vermektedir.

Ayrıntılı bilgi için: https://www.medipol.edu.tr/ogrenci/aday-ogrenci/egitim-firsatlari/burs-firsatlari

7. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

Sıralama SAY EA SÖZ DİL
ilk 100 15.800 15.800 15.800 15.800
101-500 12.600 12.600 12.600 9.800
501-1000 11.200 11.200 9.800 5.800
1001-2500 9.800 9.800 7.200 3.000
2500-5000 8.400 8.400 4.600
5001-10.000 7.200 7.200

Tam burslu kontenjana giren tüm öğrenciler bu tabloya göre yaşam katkı payı alırlar. Konukevinde konaklamayı tercih eden tam burslu öğrencilerin yaşam katkı payından 3.000 ₺ indirilir.

TOBB ETÜ’nün tam burslu öğrencilerimize sağladığı tüm burs olanakları karşılıksızdır. Bu burs olanakları, öğrencinin akademik başarısından bağımsız olarak, Tıp Fakültesi öğrencileri için hazırlık sınıfı dahil 8 yıl, diğer fakülte ve bölümlerin öğrencileri için 5 yıl + 1 dönem boyunca kesilmez. Belirtilen bu sürelere hazırlık sınıfı dahildir. Öğrenim süresi boyunca verilen yaşam katkı payları, İngilizce Hazırlık sınıfında yılda 10 ay, bölüme geçen öğrencilere yılda 11 ay boyunca ödenir. Ortak eğitim uygulamasına katılacak tam burslu öğrencilere ortak eğitim süresince, o dönemde geçerli ücret tutarının varsa almakta oldukları Yaşam Katkı Payının üzerinde kalan kısmı ödenir. Ortak eğitim protokolünde belirtildiği takdirde mevzuatı ve yapısı gereği ücret ödemeyen bir kurumda ortak eğitim yapan burslu öğrencilerin ortak eğitim süresince yaşam katkı payı kesilmez.

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) yerleştiği puan türlerinde, SAY ve EA puan türünde ilk 10.000’e, SÖZ puan türünde ilk 5.000’e, DİL puan türünde ilk 2.500’e giremeyen tam burslu öğrenciler konukevinde %50 indirimli olarak konaklayacaktır.

Detaylı bilgi için: https://www.etu.edu.tr/tr/aday-ogrenci/burslar

8. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi yerleştiği puan türünde aşağıdaki derecelere giren öğrencilere 8 ay süreyle nakit bursu vermektedir. Detaylı bilgi için: https://aday.gidatarim.edu.tr/ucretler-ve-burslar

Başarı Sırası Aylık Burs Miktarı (TL)
1-1000 7.500
1001-2000 5.000
2001-3000 3.000
3001-4000 2.000
4001-5000 1.000
Üniversitemizin lisans bölümlerine YKS ile ücretli kontenjandan ilk 10 tercih içinde tercih ederek yerleşen ve kayıt yaptıran öğrencilere tahakkuk edecek eğitim ücretinden %20 oranında indirim uygulanacaktır. Söz konusu indirimler mezuniyete kadar geçerliliğini korumakta olup, her yıl eğitim ücretinden aynı oranda indirim uygulanacaktır.
Tercih Bursu 1. Tercih 1.000 TL
2. Tercih 750 TL
3. Tercih 500 TL
Tercih bursları öğrencinin KGTÜ’ye yerleştiği tercih sırası baz alınarak belirlenecek; öğrencinin kayıt yaptırması ve devam koşulunu sağlaması koşuluyla ilgili eğitim-öğretim döneminin ilk yarıyılı sonunda 1 kez verilecektir.
Şehit ve Gazi Yakınları Bursu “Şehit Eşi ve Çocuğu” ile “Gazi, Gazi Eşi ve Çocuğu” bursu kapsamında, 2024-2025 Eğitim-Öğretim döneminde her bir bölüme 1 burslu öğrenci kontenjanı verilecektir.
Depremzede Bursu 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle 6 Şubat 2023 tarihi itibariyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Şanlıurfa, Osmaniye illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesinde ikamet eden adaylar için (herhangi bir yükseköğretim programına kayıtlı olan, yükseköğretim programından mezun olmuş olanlar ile üniversite öğrenciliğinden ilişiği kesilen adaylar hariç) 2024-2025 Eğitim-Öğretim döneminde Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, İç Mimarlık, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Yönetim Bilişim Sistemleri, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümleri için 1 burslu, Psikoloji Bölümü için 2 burslu öğrenci kontenjanı verilecektir.
Yarı-Zamanlı Çalışma Bursu Başarılı öğrencilere, ihtiyaç durumuna göre verilecektir.
Proje Desteği Ürünleşme potansiyeli olan projeler için tek seferlik 15.000 TL, 10.000 TL veya 5.000 TL proje desteği.
Çift Diploma Gerekli koşulları sağlayan öğrencilerimize ücretsiz ikinci diploma (çift anadal) ve yan dal.
Kardeş Bursu Kardeş olan öğrencilerimiz için, (yabancı öğrenciler dahil) 2 kardeşin öğrenim görmesi durumunda üniversitemizde lisans programları için %10, yüksek lisans programları için %15 oranında eğitim ücretinden indirim uygulanmaktadır.

9. Kadir Has Üniversitesi

Kadir Has Bursu hazırlık programında bir yıl, lisans programında dört yıl olmak üzere, bursa hak kazanılan dönemdeki oran ve miktarlar değiştirilmeden, her yıl dokuz ay süreyle verilir. İlgili burs, kayıt dondurma durumunda kesilir, öğrencinin KHAS’ta eğitime dönmesiyle birlikte kaldığı yerden devam eder.

Öğrencinin bursu kesintisiz alabilmesi için derslere kayıtlı olması, üniversiteden uzaklaştırma cezası almamış olması ve genel not ortalamasının 2.00’nin altına düşmemesi gerekir. Genel not ortalaması 2.00’nin altına düşen öğrencilerin bursu, ortalaması 2.00’nin üzerine çıkana kadar; Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bursu ise cezanın uygulandığı süreler içerisinde askıya alınır.

Detaylı bilgi için: https://aday.khas.edu.tr/burslar

2024-2025 Akademik Yılı Girişli Öğrenciler için Kadir Has Bursu çerçevesinde verilen eğitim desteğinin miktarları aşağıdaki gibidir:

  • Sayısal (SAY), Sözel (SÖZ), Eşit Ağırlık (EA) puan türlerinde;
  • ilk 100 (Dil puan türü hariç) içinde yer alan öğrencilere ayda 12.000 TL
  • ilk 500 (Dil puan türü hariç) içinde yer alan öğrencilere ayda 9.000 TL
  • ilk 1000 (Dil puan türü hariç ) içinde yer alan öğrencilere ayda 7.500 TL
  • ilk 3000 (Dil puan türü hariç ) içinde yer alan öğrencilere ayda 5.000 TL

eğitim desteği sağlanır.

10. Hasan Kalyoncu Üniversitesi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi YKS yerleştirme sonucuna göre ilk 10.000’e giren öğrencilere derslere devam ettiği, disiplin cezası almadığı ve yıl kaybı bulunmadığı sürece aşağıdaki nakit bursları verilir.

Detaylı bilgi için: https://www.hku.edu.tr/burs-olanaklari/

BURS AÇIKLAMASI BURS OLANAĞI
İlk 100’e girenlere aylık 10.000 TL
101 – 500 arasına girenlere aylık 6.000 TL
501 – 1.000 arasına girenlere aylık 4.000 TL
1.001 – 5.000 arasına girenlere aylık 3.000 TL
5.001 – 10.000 arasına girenlere aylık 2.000 TL

11. Başkent Üniversitesi

Başkent Üniversitesi yerleştiği puan türünde aşağıdaki derecelere giren öğrencilere 9 ay süreyle yemek ve nakit bursu vermektedir.

Öğrencilerimizin %61’ine Öğretim Ücreti İndirim İmkanı

Farklı Programlara göre%100, %50 ve %25 Öğretim Ücreti İndirimi

Birden Fazla Burs Olması Durumunda Burslar Birleştirilir

Öğrenim Süresi Boyunca Burs Kesilmez

DESTEK BURSLARI

• Kardeş Bursu %10
• Lisansüstü Programlarda %50
Başkent Üniversitesi Personeli

• Önlisans ve Lisans Programlarında %25
Başkent Üniversitesi Personeli ve Personel Çocukları

• Önlisans ve Lisans Programlarında %25
Başkent Üniversitesi Ortaöğretim Mezunları

• Önlisans ve Lisans Programlarında %25
Başkent Üniversitesi Önlisans Mezunları

• Önlisans ve Lisans Programlarında %25
Başkent Üniversitesi Lisans Mezunları

• Yüksek Lisans ve Doktora Programlarında %30
Başkent Üniversitesi Mezunlar

Detaylı bilgi için: https://www.baskent.edu.tr/belgeler/adaylar/burslar.pdf

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. Semra dedi ki:

    Önlisans öğrencilerine de katkınız olaydı bari hep lisans ve lisansüstü öğrenim gören öğrencilere vermişsiniz:(

  2. Ebubekir Kervanbaşı dedi ki:

    En fazla 6 bin lira burs veriliyor. 6 Bin liranın ne değeri var ki? Mevcut enflasyona göre en fazla burs veren üniversitenin 50 bin lira burs vermesi gerekiyor şuan da. Bundan 10 sene önce 5 bin lira burs veriyordu ilk 100’e Medipol Üniversitesi, şuan ilk 10’a 5 bin lira veriyor. O zaman asgari ücret 550 liraydı şimdi 8500 lira. Resmen saçmalık.

  3. isimsiz dedi ki:

    ea 9k hukuk için burs yok mu

  4. Emre P. dedi ki:

    Hocam 115bine burs var mu ?

    1. durali dedi ki:

      115 bine üniversite yok hocam

BİR YORUM YAZIN

Soru: 30 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları