Devriye Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi
Devriye Nedir? Devriye Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Devriye nedir, Devriye nasıl yazılır tdk, Devriye Anlamı tdk, Devriye Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü
Sizlere bu yazımızda –Devriye – kelimesi hakkında bilgi vereceğiz.
Devriye kelimesinin anlamı:
Devriye Edebiyat Terimi Olarak Devriye:
İnsanın ve evrenin Tanrı’dan gelip tekrar Tanrı’ya dönmesi görüşünü temel alan devir kuramını anlatan şiirlere verilen isim.
Türk Dil Kurumu’na göre Devriye kelimesinin anlamı:
BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ
Yazın Terimleri Sözlüğü – 1974
devriye
1. Evrenin ve insanın Tanrı’dan çıkıp Tanrı’ya dönmesi felsefesine göre bu devir evrelerini anlatan tasavvuf koşuğu. 2. Tekke yazınında, özellikle halk tasavvuf yazınında önemli bir yeri olan koşuk türü. Ölçü ve uyak düzeni yönünden koşma ve destanlara benzer. Yalnız konusu tasavvufun “devir” kuramı ile ilgilidir. Bu kurama göre, mutlak varlık olan Tanrı’dan ayrılan ruh, bu evrene inince önce cansızlara erişir; sonra sırasıyla bitkilere, hayvanlara, insanlara, en sonunda da “insan-ı kâmil’e geçer; oradan da ilk indiği yüce ruha yani Tanrı’ya kavuşur. Bu inişe “nüzul”, çıkışa da “uruç” kavsi denir. Bunu anlatan koşuklara “devriye” adı verilir.
Tarih Terimleri Sözlüğü – 1974
devriye
Osmanlılarda bilginler (ilmiye) sınıfından olan kimselere verilen aşama.
Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü – 1948
devriye
(Tekke edebiyatı terimi) Evrenin ve insanın Tanrıdan çıkıp Tanrıya dönmesi felsefesine göre bu devir evrelerini anlatan tasavvuf koşuğu.
Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız
Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız
Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız
Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız
Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız