Dram Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Karatay

Dram Nedir? Dram Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Dram nedir, Dram nasıl yazılır tdk, Dram anlamı tdk, Dram Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü

Sizlere bu yazımızda –Dram – kelimesi hakkında bilgi vereceğiz. 

Dram  kelimesinin anlamı:

Dram Dil ve Anlatım Terimi Olarak Dram:
Acıklı, üzüntülü olayları bazen güldürücü yönlerini de katarak anlatan sahne olayı.

Dram Edebiyat Terimi Olarak Dram:
Hem acıklı hem de gülünç olayları bir arada veren tiyatro türü.

Dram Tiyatro Terimi Olarak Dram:
Yunanca da “bir şey yapmak, oynamak” anlamına gelir. Yazın tarihçilerine göre, lirik ve epik yanında, üçüncü bir yazın alanıdır.
1- Sahnede oynanmak üzere, konuşmalar ve hareketlerle gelişen, karşıt oluşların çatışmasıyla gelişen ve sonuçlanan oyun.

2- Halk dilinde ciddi oyun.

KLASİK DRAM’IN ÖNEMLİ YAZARLARI:
Fransız Derot (1713 -1784)
İngiliz Shakespeare (1564-1616)

Türk Dram Kurumu’na göre Dram  kelimesinin anlamı:

BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü – 1981
dram
İngilizce: dram, Fransızca: drame, Almanca: Drama
Sinema/TV. Tiyatrodaki geleneksel ağlatının, zamanın gelişmesine ve sinema ile televizyonun özelliklerine uygun olarak gösterdiği evrimle oluşan tür. Kahramanlar, ağlatının kapalı, dar, dış dünyayla ilişkisiz çevresinde yaşamaktan çıkıp, belli bir çevrenin, belli bir çağın somut koşulları içinde yer alırlar; günlük yaşamın içindedirler; durumları, davranışları bu yaşamın koşullarıyla belirlenir. Dram kahramanlarının belirli bir toplumsal durumu, bu durumdan ileri gelen davranışları vardır. Dramatik yapı, duygulardan, tutkulardan çok, kahramanın içinde yaşadığı toplumsal koşulların etkisiyle kurulur. Dramda da kahraman, olağandışı bir durumla karşı karşıyadır. Toplumsal yapısının, bilincinin, kendini çevreleyen koşulların elverdiği ölçüde bu olağandışı durumun üstesinden gelmeye çalışır. Kahraman ile onu çevreleyen koşullar arasında bir güç denemesi, çetin bir sınav ortaya çıkar. Dram kahramanı bu sınavla kendi kendini daha iyi tanır, güçlü ya da zayıf yönlerini öğrenir, elindeyse zayıf yönlerini güçlendirmeye çalışır. Dramın amacı, ortaya böyle olağandışı bir durum koyup, kahramanı bu durumla karşı karşıya getirmek, bu sınavı anlatmak, bunun sonunda kahramanın hangi noktaya, nasıl ve neden geldiğini açıklamaktır.

Tiyatro Terimleri Sözlüğü – 1966
dram
İngilizce: drama, Fransızca: drame, Almanca: Drama
(Yun. Drama) 1. Lirik ve epik yanında üçüncü bir edebiyat türü. Genel olarak tiyatro yapıtlarının konuşma düzeni için kullanılır. 2. Sahnede oynanmak üzere konuşmalı olarak yazılmış karşıt oluşların çatışmasıyla gelişen oyun. 3. Halk dilinde ciddi oyun.

Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü – 1948
dram
Fransızca: Drame
1. Trajedi veya komedi nevinden sahne eseri. 2. Trajedi ile komedi arasında karma bir sahne eseri.

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü – 1983
dram
İngilizce: drama, Fransızca: drame, Almanca: Drama, Diğer: Yunanca: drama
Yunancada «bir şey yapmak» ya da «yapılan bir şey» anlamına gelir. Yazın tarihçilerine göre lirik ve epik yanında üçüncü bir yazın alanıdır. 1. Sahnede oynanmak üzere, konuşmalar ve hareketlerle gelişen, karşıt oluşların çalışmasıyla sonuçlanan oyun. 2. Halk dilinde ciddi oyun.

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 1 kaçtır?


Basari Sıralamaları