Dünya Edebiyatında Tiyatro Konu Anlatımı

Karatay

Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Türk Dili ve Edebiyatı Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak  bilgi sahibi olabilirsiniz. Dünya Edebiyatında Tiyatro nedir? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…

Dünya Edebiyatında Tiyatro

Yunanca’da “seyirlik yeri” anlamına gelen “theatron”dan türetilmiş olan tiyatro, bir öyküyü sahne olarak ayrılmış bir yerde, oyuncuların söz ve hareketleriyle canlandırma sanatıdır. Tiyatronun kökleri ilkel toplulukların dinî törenlerine kadar uzanır. Bu yazımızda dünya edebiyatında tiyatro türünün gelişimini kısaca açıkladık.

Bu törenlerde kutsal sayılan varlıklar, taklit yoluyla canlandırılmaya çalışılmıştır. Günümüzdeki anlamıyla tiyatro, eski Yunan kültürüne dayanmaktadır. Yunanlılar bağbozumu tanrısı Dionysos adına düzenledikleri dinî törenlerde kimi gösteriler düzenlemişler ve “ditirombos” adı verilen şiirler okumuşlardır. Bu şiirlere, derilere bürünüp teke kılığına giren bir koro, şarkıları ile eşlik etmiştir. Bu törenlerin geliştirilmesiyle diyaloglu gösteriler oluşturulmuş ve tragedya, komedya adları verilen klasik tiyatro ortaya çıkmıştır.

İlk yetkin örnekleri Eski Yunan’da görülen tiyatro, yüzyıllar içinde farklı türlere ayrılarak gelişimini sürdürmüştür.

» Eski Yunan edebiyatında: AiskhylosZincire Vurulmuş Prometheus, SophoklesKral Oidipus;
» İngiliz edebiyatında: ShakespeareRomeo ve Juliet, George Bernard ShawKırgınlar Evi, Samuel BeckettMutlu Günler;
» Fransız edebiyatında: Racine’in (Rasin)Andromaque (Andromak), Corneille’in (Korney) – Le Cid (Lö Sid), Moliére (Molyer)Cimri, Victor HugoHernani;
» Alman edebiyatında: SchillerWilhelm Tell (Vilhelm Tel), Goethe-Faust (Faust), Bertolt Brecht (Bertolt Bireşt) -Evet Diyen Hayır Diyen;
» Norveç edebiyatında: Henrik İbsenBir Bebek Evi, Yaban Ördeği;
» Rus edebiyatında: Gogol-Müfettiş, ÇehovÜç Kız Kardeş, Vanya Dayı adlı oyunları dünya edebiyatının tanınmış tiyatro eserlerindendir…

Andromak, beş perdelik bir trajedidir. Fransız sanatçı Racine, Andromak’ı Eski Latin edebiyatında trajedileriyle tanınan Vergilius’un (Vircilyus) Aeneis (Eneis) adlı eserinden esinlenerek yazmıştır. Racine, kahramanlarının ruh hâllerini başarıyla vermiş, Andromak’ın oğlunun ölmesine veya yaşamasına sebep olacak kararı verme ikilemini gerçekçi bir şekilde yansıtmıştır.

11. Sınıf  Tiyatro Konu Anlatımı için Tıklayınız…

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Konuları için Tıklayınız…

11. Sınıfta Yer Alan Diğer Ders ve Konuları için Tıklayınız…

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 53 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları