Eğitimciler AYT sorularını nasıl yorumladı?
Eğitimciler AYT sorularını nasıl yorumladı? Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen ve 2.3 milyon adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS)ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) tamamlandı. Sınav sonrası AYT sorularını yorumlayan adaylar sınavın zor olduğunu belirtti. Peki eğitimciler AYT sorularını nasıl yorumladı?
İşte eğitimcilerden AYT soruları yorumları:
UĞUR OKULLARI
Matematik: 2018 AYT Matematik testinde MEB müfredatına uygun sorular sorulmuştur. Sorular bilgi ağırlıklı olup birkaç kazanım veya bilgi bir arada sorgulanmış, öğrencilerin okuduğunu anlayıp, bilgiyi kullanarak işlem yapabilme gücü ölçülmüştür. Soruların bir kısmındaki veriler, değişkenlere bağlı olarak sorgulanmıştır. Bu tarz sorular öğrencilerin zorlanmasına ve zaman kaybetmesine sebep olmuştur. Geometri soruları analitik ağırlıklı olup birkaç modelleme sorusu dışında daha çok bilgiyi sorgulayan sorulardan oluşmuştur. AYT Matematik testi genelinde 9 ve 10. sınıf konularını bilmeyi gerektiren ancak müfredat olarak 11. ve 12. sınıf konularından ağırlıklı olarak sorulmuştur.
Türkçe: 2018 YKS-AYT’ deki 24 Türk Dili ve Edebiyatı sorusundan 4 sorunun paragraf biçiminde anlam bilgisi sorularından, 20 sorunun ise Edebiyat sorularından oluştuğu öğrencilerimizden aldığımız duyumlardır. Öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre Edebiyat sorularının lise müfredatına uygun olduğu görülmektedir. Ayrıca Edebiyat sorularında daha önceki yıllarda yoklanmış bazı bilgilerin tekrar yoklandığı gözlemlenmektedir. Genel olarak Türk Dili ve Edebiyatı sorularının öğrencilerimizin kolaylıkla çözebileceği düzeyde olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Fizik: AYT sınavında Fizik soruları müfredatla uyumlu olup sorular sınavın kapsamına uygun olarak bilgi ve bilgiyi işleme üzerine oturtulmuştur. Soru sayısının belli sayıda olmasından dolayı birkaç kazanımın aynı soru içerisinde kullanım zorunluluğu oluşmuştur. Bu sorular da eleyici, ayırt edici sorular olacaktır. Fizik testi soruları 11 ve 12. sınıf müfredatından sorulmuştur.
Kimya: 2018 AYT, geçen yıl yapılan LYS’ye benzer bir şekilde gerçekleşti. Öğrenciler; sınavın müfredata uygun kazanımları ölçtüğünü, beklenen temel bilgileri sorguladığını, olması gerektiği düzeyde, soru ifadelerinin net ve anlaşılır olduğunu belirttiler. Soru sayısının azalması nedeniyle doğal olarak bazı bölümlerden soru sorulmadığını görmekteyiz. Ancak soruların belli periyotlarda işlenen konuları içermesi sınavın güvenilirliğini artırmış. Sorular beklenildiği gibi 11 ve 12. sınıf müfredatını içeriyor. Çok iyi çalışan öğrencilerin yapabilecekleri seçici, ayrıntılı, işlemli sorular yanında, bilgi düzeyi düşük olan öğrencilerin de yapabilecekleri sorulara yer verildiğini anlıyoruz. İyi bir eğitim alan, doğru kaynakları kullanan, bilgi boşluğu olmayan öğrencilerin başarılı olduklarını düşünüyorum.
Biyoloji: AYT Biyoloji testinde adaylar ağırlıklı olarak 11 ve 12. Sınıf kazanımlarına ait soru tipleri ile karşılaşmışlardır. Öğrencilerimizden bazı soruların yorum ağırlıklı bazı soruların doğrudan bilgi içerikli olduğu bilgisi geldi. Genel olarak sınav müfredat ile uyumlu ancak zorluk derecesi ortanın biraz üstünde denilebilir.
Coğrafya: AYT Coğrafya 1 ve 2 soruları, 11 ve 12. sınıf kazanımları kapsamında oluşturulmuştur. Sınavda her ünite kapsamından sorular sorulmuştur. Küresel ortam, Türkiye coğrafyası ve çevre konuları ağırlıklı sorgulanmıştır. Soruların zorluk düzeyi orta düzeydedir. Yapılabilirliği yüksek bir sınav olmuştur. Dünya ve Türkiye haritalarını yorumlama becerisi her yıl olduğu gibi bu sınavlarda da istenmiştir. İyi hazırlık yapan öğrencilerimizin sınavda zorlanmadıklarını düşünüyorum.
Tarih: Sosyal Bilimler 1 ve 2 Tarih sorularının, sınava giren öğrencilerin görüşleri doğrultusunda müfredata uygun olduğu bildirildi. Sınavda soru tarzı olarak neden sonuç bağlantısı kurmayı ve tarihi terim bilgisi gerektiren sorular sorulduğu görülmüştür. Tarih soruları açık ve anlaşılır bir dille yazılmış, bilen ve bilmeyen öğrenciyi ayırt etmeye yönelik, güçlü çeldiricilerin yer aldığı bir sınav olmuştur. Sınavın konu kapsamını bilen ve soru kökünü dikkatli okuyan öğrencilerin yapacağı bir sınavdır. Tarih soruları sınava giren öğrencilerin görüşleri doğrultusunda 9, 10, 11, 12. sınıf müfredatına göre eşit dağıtılmıştır. Genelde sorular bilgiye dayalı gelmiştir.
Felsefe: 2018 AYT’deki Felsefe Grubu soruları MEB müfredatı kapsamındaki konulara uygundur. Felsefe soruları paragrafa dayanarak yorum gücünü ölçer niteliktedir. Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık soruları ise bilginin doğrudan hatırlanmasını gerektirmektedir. Psikoloji ve Felsefe soruları diğer sorulara göre öğrenciyi biraz daha zorlamış ve soruların tekrar okunmasını gerektirmiştir. Orta düzeyde zorluk seviyesi olan soruların ifadesi net olup, bilen öğrenciyi ayırt edecektir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları MEB müfredatına uygun, ifadesi net ve bilgiyi ölçen niteliktedir. Öğrenciler TYT sorularına göre daha çabuk sonuca ulaşabilmiştir.
FEN BİLİMLERİ EĞİTİM KURUMLARI
MATEMATİK: Müfredat dışı her hangi bir soru yok. Hemen hemen bütün konulardan sorular var. Sorular birkaç kazanımı sorgular nitelikte. Temel bilgileri güçlü, yorum kabiliyeti yüksek olan öğrencilerin yapabileceği bir sınav. Soru sayısı azalmasına rağmen kapsam geçerliliği yüksek olan, hemen hemen her konuyu sorgulayan bir sınav olmuş. Sınavın zorluk derecesi ortalama.
GEOMETRİ: Müfredat dışı herhangi bir soru yok. Müfredat içindeki konularla ilgili dağılım orantılı değil. Sorular genelde birkaç konuyu içerir şekilde hazırlandığı için Geometri açısından adayların zorlandığı bir sınav olmuş.
FİZİK: Sınav soruları yoğunluklu olarak 12. Sınıf müfredatından gelmiş olup, önceki yıllara göre soru sayısının azalmasından dolayı olsa gerek 9. ve 10. Sınıf ünitelerinden soru sorulmamıştır. Sınav soruları bilgiyi bilen ve özümsemiş olan öğrencilerin yorumlayabileceği türdendi. Düzenli çalışan öğrencilerin yanıtlayabileceği bir sınavdı.
KİMYA: 2018 AYT Kimya soruları, müfredat dahilinde ve çalışan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği niteliktedir. Öğrencilerden aldığımız bilgiler; Organik Kimya sorularının biraz uzun olduğu, Anorganik Kimya sorularının biraz işlem ağırlıklı olduğu yönündedir.
BİYOLOJİ: AYT Biyoloji soruları müfredata uygunluk göstermektedir. AYT’de beklediğimiz gibi, sorular genellikle öğrencinin bilgisini kullanma becerisini ölçen niteliktedir. Soruların ünite dağılımına baktığımızda ise geçmiş yıllardaki YGS ve LYS Biyoloji de ünite ayrımı yoktu. Fakat 2018 TYT’nin 9. Sınıf ve 10. Sınıf ünitelerini, AYT’nin ise 11. Sınıf ve 12. Sınıf ünitelerini içerdiğini görmekteyiz. Konu bilgisi tam ve soruları dikkatli okuyan öğrencilerin bu soruları çözerken zorlanmadıklarını düşünüyoruz. Biyoloji soruları beklenen zorluk derecesinde ve sürpriz soru yok.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 4 Türkçe, 20 Edebiyat sorusu sorulmuş. Türkçe soruları öğrencilerin alışık olduğu anlam sorularından oluşuyor. Edebiyatın hemen hemen tüm konularından müfredat dahilinde sorular sorulmuş. En çok soru gelen konular Divan Edebiyatı ve Cumhuriyet Edebiyatı. Öğrenciyi zorlayacak analiz düzeyinde soru sorulmamış. Açık ve net ifadelerle bilgi sorularına yer verilmiş.
TARİH: Genel anlamda zor bir sınav. Yoruma dayalı soru neredeyse yok. Bilgiyi ölçmeye yönelik sorular hazırlanmış. Öğrenciler Tarih sorularında zorlandıklarını ifade ediyorlar.
COĞRAFYA: Sorular müfredata uygun. 12. Sınıf konuları ağırlıklı olmak üzere öğrencinin kolayca çözebileceği sorular.
FELSEFE GRUBU: Sorular müfredata uygun. Bilgiye dayalı yorum soruları sorulmuş. Öğrenciler Sembolik Mantık sorularında zorlandıklarını ifade ediyorlar.
DOĞA KOLEJİ
Matematik: Matematik testinde soruların bazıları ayırt edici düzeyde, yorum gücüne dayalı, sözel ifadesi bol ve işlem gerektiren zaman alıcı sorulardı. Fakat zaman problemi yaşanmamıştır. Güncel bilgiler sorularda kullanılmıştır, müfredat dışı soruya rastlanmamaktadır. Soru dağılımları ve zorluk düzeyleriyle ilgili olarak matematik orta, geometrinin ise sınavın ayırt edici bölümü olduğu söylenebilir. Geometride trigonometri dahil 14 soru sorulmuştur. Geometri soruları, sözel ağırlıklı, analitik sorularının sayısının ve belirleyiciliğinin yüksek olduğu bir sınavdı.
Fizik: Sınav genel anlamda temel Fizik bilgileriyle çözülebilecek seviyede olup 11 soru yorum, 3 soru ise işlem sorusuydu. İşlem soruları, geçmiş yıllarda olduğu gibi işlem fazlalığı olmayan rahatlıkla çözülebilecek sorulardan oluşması nedeniyle öğrenciyi yormayan bir test olmuştur. 11 ve 12. sınıf konuları eşit dağılmış, 1-2 soru haricinde sorular genelde tek bir kazanımı ölçecek nitelikte hazırlanmıştır. Elektromanyetik dalga ve basit harmonik hareket konularından ikişer soru geldiği tespit edilmiştir. Bu da bizi sınavın kapsayıcılığının geniş olmadığı yorumuna götürmüştür.
Kimya: Öğrencilerimizden gelen bilgilere göre kimya soruları beklenildiği gibi 11. ve 12. sınıf müfredatından gelmiştir. Soru sorulmayan ünite bulunmamaktadır. Soru dağılımında 13 sorunun 6’sı 12. sınıf müfredatına ayrılırken, 11. sınıf müfredatından 7 soruya yer verilmiştir. Soruların zorluk düzeyi geçen seneyle kıyasla daha kolaydır. Müfredat dışı veya çok zor denilebilecek sorulara yer verilmemiştir.
Biyoloji: Biyoloji sorularının hatasız ve müfredata uygun, zorluk bakımından dengeli dağıldığı söylenebilir. Soruların çoğunluğu doğrudan bilgiyi ölçerken, bir kısmı yoruma dayalıdır. Bazı sorularda birden fazla kazanım ölçülmüştür. 13 biyoloji sorusundan birer tanesi 9 ve 10.sınıf, 6 tanesinin 11.sınıf, diğer 5 tanesinin ise 12. sınıf konularından geldiği görülmüştür. Ayırt ediciliği yüksek bir sınavdır. Doğa Koleji Biyoloji Bölümü olarak sınav soruları beklediğimiz gibi gelmiştir. Kullandığımız eğitim dokümanlarımız ve uyguladığımız deneme sınavları ile örtüşen bir sınav olduğunu gözlemledik, ileri biyoloji konularında iyi ve dikkatli olan öğrencilerin bu sınavda başarı düzeylerinin daha yüksek olacağını düşünmekteyiz.
Türk Dili ve Edebiyatı: Bugün yapılan AYT’de ÖSYM son yıllarda en çok soru sorduğu Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nı bu yıl biraz daha arka plana atmış görünüyor. Bugünkü sınavda en fazla soru ‘’Divan Edebiyatı’’ konusundan gelmiştir. İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı, Geçiş Dönemi, Servet-i Fünun, Fecr-i Ati gibi konulardan soru çıkmamıştır. 24 soruluk Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 5 sorusu anlam bilgisinden çıkmıştır. Sınavda son yıllarda soru çıkan tiyatro türüne bu sınavda hiç yer verilmemiştir. Sınav orta düzeyde bir zorluğa sahiptir ve müfredat dışı bir soru yoktur.
Tarih: Sınava giren öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre AYT sınavındaki tarih soruları genel olarak bilgiyi ölçen sorulardan olmuştur. Sosyal Bilimler-2 testinden gelen 11 soru, Sosyal Bilimler-1 Testinden gelen sorulara göre daha ayrıntı bilgi içermektedir. Sosyal Bilimler-2 testinde, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konularından 2 soru gelmiştir. Tarih sorularının ayırt edici olduğu söylenebilir. Müfredat dışı soru sorulmamıştır. Birden fazla kazanımı ölçen sorular yer almıştır.
Coğrafya: 2018 AYT sınavında Edb-Sos ve Sos2 coğrafya soruları, 11 ve 12.sınıf lise müfredatından gelmiştir. Geçen yıllardauygulanan LYS 3 ve LYS 4 testlerinde 9 ve 10. sınıf müfredatından soru sorma geleneği bu yıl sona ermiştir. Öğrencilerden aldığımız bilgiye göre, müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Dünya ve Türkiye haritalarını tanıma ve grafik yorumlama becerisi önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Genel itibari ile bilgi ve yorum içerikli sorulardan oluşan coğrafya sorularının çok zor olmadığı anlaşılmaktadır. AYT coğrafya soruları EA ve SÖZ puan türünden hazırlanan öğrenciler için ortak paydaş olmuştur.
Felsefe: Paragraf şeklinde ve yorum ağırlıklı sorular çıkmış, genel olarak öğrencileri zorlamamış ve müfredat dışı bir soru çıkmamıştır.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları beklenenin aksine daha çok bilgi sorusu olarak karşımıza çıkmıştır. Sınıf düzeyinde incelendiği zaman 12. sınıf müfredatına ağırlık verildiği ve müfredat dışı olmadığını söyleyebiliriz. Sınavın en zor soruları; sözlü, fiili ve takriri sünnet çeşitleri sorusu ile, içerikte ve seçeneklerde yüksek çeldiriciler içeren SiddhartaGautama’nın kurmuş olduğu din sorusu olarak karşımıza çıkmıştır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yorum sorularının da analiz yeteneğini ölçecek nitelikte zorlayıcı sorular olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak değerlendirdiğimizde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının zorluk derecesinin, orta seviyenin üstü olduğunu ifade edebiliriz.