Eğitimde 2018 yılı nasıl geçti ve hangi değişiklikler oldu?

Karatay

Eğitimde 2018 yılı nasıl geçti, Eğitimde 2018 yılında hangi değişiklikler oldu? Her yıl olduğu gibi 2018 yılı da eğitimde köklü değişikliklerin yaşandığı bir yıl oldu. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yerine Prof. Dr. Ziya Selçuk geldi. Eğitime eğitim kökenli ve sorunları da bilen bir bakanın gelmesi hem veli hem de eğitimciler tarafından olumlu karşılandı.

EĞİTİMDE 2018 YILINDA HANGİ DEĞİŞİKLİKLER OLDU?

Ancak 2018 yılının en önemli tartışma konusu yine sınavlar oldu. Hem üniversite hem lise sınavları değişti. Bu değişiklik 3.5 milyon öğrenci ile ailesini yakından ilgilendirdi. Asıl sınav tartışması ise Liseye Geçiş Sistemi’nde (LGS) yaşandı. Bu sistemin sınavı bir yana yerleştirme sistemi öğrencileri mağdur etti.

Yılın hem siyasileri hem de kamuoyunda tartışma yaratan bir başka gelişme ise Öğrenci Andı oldu. Öğrenci Andı’nın kaldırılmasıyla ilgili yönetmelik değişikliğini Danıştay iptal etti. Bu durumda öğrenci andının tekrar okutulması gerektiği dile getirilirken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) temyiz için sunduğu dilekçe tartışma yarattı. Öğrenci andını okuyan öğrencilerle ilgili “papağan gibi” tanımlaması yapan, andın okutulmasını faşizm uygulamalarına benzeten savunma dilekçesi ortaya çıkınca tartışmalara siyasiler de katıldı. Bu yüzden bakanlıkta 3 hukukçu görevden alındı.

LGS HEM SORULARI HEM KURALLARIYLA TARTIŞILDI

Yerel yerleştirme ve sınavla yerleştirme olarak iki aşamalı liselere yerleştirmeye dayanan LGS ise bu yılın en fazla tartışılan konusu oldu. Yaklaşık 1 milyon öğrencinin girdiği Liseye Geçiş Sınavı (LGS) soru tipleriyle öğrencilerin sınavdan ağlayarak çıkmasına neden oldu. 6 dersten yapılan iki oturumlu sınavda tüm soruları doğru yapan yalnızca 18 öğrenci oldu. Özellikle sayısal bölümde değişen soru yapısının verilen 1.5 dakikalık sürede yetişmeyeceği eğitimciler tarafından dile getirildi. MEB, bu gerçeği kabul ederek, sayısal bölümün süresini 26 Kasım’da 20 dakika artırdı, 2019 yılı sınav gününü de 1 Haziran olarak açıkladı.

YEREL YERLEŞTİRMENİN TARTIŞMALI KRİTERLERİ

LGS’de sınavla öğrenci alan okulların kontenjanı 127 bin olurken, yarıdan fazlasının meslek ve imam hatip liseleri olması tartışma konusu oldu. Asıl mağduriyet yaratan ise LGS’de sınavsız öğrenci alan yerel yerleştirme olarak nitelendirilen yerleştirmenin kriterleri oldu. Bu kriterler binlerce öğrencinin mağdur olmasına ve istemedikleri liselere yerleşmelerine neden oldu. 9 Temmuz’da Milli Eğitim Bakanlığı’na atanan Ziya Selçuk ilk yerleştirmenin ardından nakiller döneminde bu kuralları değiştirdi. Ama yine de tartışmaları bitmedi. Bu yıl da yerel yerleştirme ile ilgili kurallar değişecek ama henüz bunların neler olacağı belli değil.

İLK KEZ YENİ ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRDİLER

2.3 milyon öğrenci ilk kez bu yıl yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girdi. Ancak sınava 25 gün kala açıklandığı 12 Ekim 2017 tarihinden itibaren değişikliğe uğrayan YKS ile ilgili yeni bir değişiklik oldu. 0.5 ham puan kuralı olarak bilinen kural değişti. Türkçe ve Matematik testlerinin her birinden yarımşar net çıkaramayan öğrencilerin puanlarının hesaplanmaması kuralı tek test olarak değişti.

İLK KEZ FARKLI SORU TİPLERİ

İki oturumlu sınavın ilk bölümünde ilk kez öğrenciler değişik soru tipleri ile karşılaştı. Öğrencilerin alışık olmadığı bu soru tarzları sınavda sürenin yetmemesine neden oldu.

YKS: BARAJLAR DÜŞÜRÜLDÜ

YKS sonuçlarının 31 Temmuz’da açıklanmasından sonra tercihler öncesinde YÖK, yeni değişiklik yaptı. 5 programda uygulanan başarı sırası barajları düşürüldü. Bu değişiklikle tıpta 40 bin olan en düşük başarı sırası barajı 50 bine, hukukta 150 bin olan başarı sırası barajı 190 bine, mühendislikte 240 olan başarı sırası barajı 300 bine, mimarlıkta 200 bin olan baraj 250 bine indi. Öğretmenlik programlarında PDR dahil 240 bin olan baraj da 300 bine düşürüldü.

0.5 HAM PUAN TARTIŞILDI

YKS’de ilk kez uygulanan 0.5 ham puan kuralı önlisans mezunlarının diplomalarını lisans programlarına tamamlamak için girdikleri Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) uygulandı. YÖK önce bu kuralın değişebileceğini belirtirken, daha sonra vazgeçti. Sayısal ve sözel testlerden 0.5 ham puan çıkaramayanların puanı hesaplanmadı. Yaklaşık 94 bin adayın puanı bu yüzden hesaplanmadı.

PEDAGOJİK FORMASYON KALKACAK AÇIKLAMASI

Öğretmene performans uygulamasına Bakan Selçuk son verileceğini açıkladı ve aynı zamanda pedagojik formasyonun da kalkacağı duyuruldu. Ağustos ayında açıklanan 2023 Eğitim Vizyonu belgesi eğitimde hangi değişikliklerin yapılacağını gösterdi.

2018 YILINDA EĞİTİMDE HANGİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER OLDU?

Bu arada AA 2018 yılında hangi değişikliklerin olduğunu derledi. AA haberine göre de yılın bazı aylarında eğitimde yaşanan değişiklikler şöyle oldu.

8 ŞUBAT

Kanser üzerine araştırmalar yapan Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü yüksek lisans öğrencisi Nazlı Değer, Türkiye’de Fulbright Eğitim Komisyonunca Aziz Sancar bursu almaya hak kazanan ilk isim oldu. Değer, ABD’deki Kuzey Karolina Üniversitesinde Aziz Sancar ile kanserin yanı sıra DNA hasarları ve onarımı üzerine araştırmalar yapacak.

19 ŞUBAT

ABD’de eğitim gören bilim insanı Didem Pehlivanoğlu, “yaşlılıkta algı, dikkat ve bellek süreci” çalışmasıyla Amerikan Psikoloji Birliğinin 2017 yılı doktora tezi araştırma ödülünü kazandı.

28 ŞUBAT

Milli Eğitim Bakanlığı, görme engelli öğrencilerin eğitim ortamlarını iyileştirmek ve eğitsel materyal eksiklerini gidermek için yazılı belgeleri Braille alfabesine, Braille alfabesi ile alınan notları da yazı diline çevirme özelliğine sahip “okuma yazma cihazı”nın kullanımına pilot il olarak belirlediği İzmir’den başladı.

5 MART

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, yılda iki defa yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) ilaveten yılda iki defa da e-ALES yapılma kararı alındığını belirterek 2018 yılında yapılacak e-ALES sınav tarihlerini 1 Temmuz 2018 ve 30 Eylül 2018 olarak açıkladı.

7 MART

Milli Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretim düzeyinde güncellenen müfredattaki ders içeriklerinin daha ilgi çekici ve verimli hale getirilmesi amacıyla ses, video, animasyon ile zenginleştirilmiş etkileşimli ders kitabı uygulaması başlatıldı.

3 NİSAN

Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyine üye ülkelerin tamamında okutulacak “Ortak Türk Tarihi” dersini, gelecek yıl ortaokul 8’inci sınıflardan itibaren seçmeli dersler arasına aldı.

11 NİSAN

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Eğitim Fakültesinden bir araştırma görevlisinin 4 kişi öldürdüğü silahlı saldırı soruşturmasının selameti açısından görevinden istifa ettiğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı okullarda öğretilebilecek yabancı dillere Bulgarca ve Ukraynacayı ekledi.

30 NİSAN

– Başbakan Binali Yıldırım, vergi ve prim alacaklarının yeniden yapılandırılacağını, üniversitelerden kaydı silinen öğrencilere tekrar kayıt yaptırma ve eğitimini tamamlayıp diploma alma fırsatı sunacağını, emeklilere her yıl Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde biner lira ikramiye verileceğini açıkladı.

2 HAZİRAN

Milli Eğitim Bakanlığınca, TEOG sisteminin kaldırılmasının ardından liselere yerleştirmede bu yıl ilk kez uygulanan ve 8’inci sınıfa devam eden öğrencilerin isteğe bağlı girdiği Liselere Giriş Sistemi (LGS) kapsamındaki ilk merkezi sınav yapıldı.

19 HAZİRAN

– Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda liselere giriş sistemi kapsamında yapılan merkezi sınavın sonuçlarına göre hiçbir öğrencinin istemediği okula yerleştirilmeyeceğini açıkladı.

26 HAZİRAN

Milli Eğitim Bakanlığınca liselere geçişte 2 Haziran’da uygulanan merkezi sınavın sonuçları açıklandı. Sınav sonuçlarına göre Türkiye genelinde 18 öğrenci 500 tam puan alarak birinciliği paylaştı.

30 HAZİRAN

İlk kez uygulanan üniversite sınavı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) yapıldı.

1 TEMMUZ

YKS’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) yapıldı.

9 TEMMUZ

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında, yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcılığına Fuat Oktay getirildi. Yeni kabinede Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Cahit Turan oldu.

14 TEMMUZ

Resmi Gazete’de 7 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı. 8 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Yüksek Askeri Şura’nın yapısı yeniden düzenlendi. Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Hazine ve Maliye Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı da Yüksek Askeri Şura üyesi oldu.

31 TEMMUZ

YKS sonuçları açıklandı.

16 AĞUSTOS

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca, bedelli askerlikle silah altına alınacak üniversite öğrencilerinin temel eğitimi aldıkları sürede idari izinli sayılmalarına karar verildi.

12 KASIM

– Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sanatçı Yavuz Bingöl ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Yavuz Bingöl Sanat Merkezi arasında “Müzik Sınıflarının Alt Yapısını Destekleme Kampanyası İşbirliği” protokolü kapsamında, Türkiye genelinde belirlenen okullara bağlama ve piyano dağıtımını Kars’ın Cevriye Tatış Ortaokulunda düzenlenen törenle başlattı.

14 KASIM

illi Eğitim Bakanlığı, “Öğrenci Andı”na ilişkin Danıştaya sunulan temyiz dilekçesi metninde kusuru bulunan Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü ile iki avukatı görevden aldı.

25 KASIM

Milli Eğitim Bakanlığınca, LGS kapsamındaki merkezi sınav tarihi 1 Haziran 2019 olarak belirlendi. LGS sayısal testin süresi 20 dakika uzatıldı.

19 ARALIK

Milli Eğitim Bakanlığınca, “100 Temel Eser” uygulamasının kaldırılmasına karar verildi. Kararın gerekçesini “100 Temel Eser”le ilgili telif hakkı olmayan yayınevlerinin kamuoyunu yanıltıcı uygulamaları oluşturdu; öğrenci, öğretmen, yönetici ve velilerden gelen olumsuz bildirimler ile akademik tespitler de dikkate alındı.

kaynak:pervin kaplan

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları