Eğitimde Ülkenin Parlayan Yıldızı KTO Karatay Üniversitesi

Karatay

KTO Karatay Üniversitesi 2019-2020 akademik yılında da atılımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Üniversite, 68 program, 8.500’e ulaşan öğrenci sayısı, 6 fakülte, 3 enstitü, 3 yüksekokul ve 3 meslek yüksekokulu ile eğitimde öncü üniversite olma hedefine ise gün geçtikçe daha da yaklaşıyor.

Temelleri “Ahilik” kültürüne yani kardeşliğe dayanan ve 1251 yılında Emir Celâleddin Karatay tarafından kurulan Karatay Medresesinin ruhunu yansıtan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, gün geçtikçe ülke ve Konya’ya değer katmaya devam ediyor. Bir medeniyeti inşa edecek tüm unsurları bünyesinde bulunduran, bilimin ışığında insanlığa faydalı olma çabasında bir üniversite olan KTO Karatay Üniversitesi, gücünü misyonundan ve 20.000’in üzerinde üyesi ile Türkiye’nin en eski ve güçlü odalarından olan Konya Ticaret Odasından alırken, hızlı büyüme evresini de sürdürüyor. Türkiye’nin en güçlü sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Konya Ticaret Odası ile KTO Karatay Üniversitesi, iş dünyasının geniş tecrübesini, insana yatırım olarak gün geçtikçe ileri taşıyor.

KTO Karatay Üniversitesi yaklaşık 400 akademisyen, 300’ün üzerinde idari personeli, 68 program, 40 ön lisans ve lisans programı, 28 lisansüstü programı, 8.500’e ulaşan öğrenci sayısı, 6 fakülte, 3 enstitü, 3 yüksekokul ve 3 meslek yüksekokulu ile eğitimde öncü üniversite olma hedefine gün geçtikçe daha da yaklaşarak, bu hedefini fiziki ve beşerî yatırımları ile daha da sağlamlaştırıyor.

Ticaret Odası Üniversitesi

1882 yılında kurulan ve Anadolu’nun en köklü ticaret odalarından biri olan Konya Ticaret Odası, 20.000’i aşkın üyesiyle bugün Türkiye’nin en güçlü sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor. Öğrenciler sanayi ve ticaret dünyası ile daima iç içe olmakla, üye iş yerlerinde pratik yapma imkânı buluyor. Öğrenim süresi boyunca stajlarını sürdüren öğrenciler, sektörde aranılan özelliklere sahip bireyler olarak eğitimlerini tamamlıyor.

Karatay Akıllı Teknolojiler Merkezi

KTO Karatay Üniversitesi, üniversitelerin bilim üreten merkezler olduğuna inanarak çalışmalarını da bu eksende şekillendiriyor, şehre ve ülkeye katkı sağlamayı sürdürüyor. Bu kapsamda, tarım kenti Konya’da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla gerçekleştirilen 5 milyon avroluk KTO Karatay Üniversitesi Akıllı Teknolojiler Merkezi’ni hayata geçiriyor. Konya, Türkiye tarım makineleri ve alet ihracatının yüzde 45, tarım makinelerinde kullanılan parçaların yüzde 100, traktörlerde kullanılan parçaların yüzde 90 ve Türkiye tarım makineleri üretiminin yüzde 65’ini karşılıyor. Projenin Konya’da hayata geçirilmesi ile Tarım 4.0 ve Hassas Tarım platformlarına uygun ekipman üretmek, toprağın verimini arttırmak, gübre ilaç ve su dengesini en uygun seviyede tutarak ve hassas hasat toplama uygulamaları ile verimi en üst seviyeye ulaştırmak amaçlanıyor. KTO Karatay Üniversitesi akademisyenlerinin de katkı sağladığı ve KOBİ’lere akıllı makine üretme becerisinin de kazandırılması öngörülen proje ile tarımda verimin ve ihracat gelirlerinin arttırılması da hedefler arasında yer alıyor.

Akademik Olanaklar

KTO Karatay Üniversitesi; 6 Fakülte, 3 meslek yüksekokulu, 3 yüksekokul ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü olmak üzere 3 enstitü ile akademik ve bilimsel anlamda şehrin ve ülkenin hedeflerine katkı sağlamaya çalışıyor.

Türkiye’de adalet sarayına en yakın konumda yer alan Hukuk Fakültesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Binası ile öğrencilerine Selçuklu mimarisinden esinlenerek oluşturulan modern derslik ve amfilerde ders görme, duruşma salonu uygulamaları ile de pratik yapma imkânı sağlıyor.

Tıp Fakültesi’nde de gerek modern laboratuvarları gerek MEDİCANA Hastanesi ile yürütülen başarılı iş birliği ile yoğun uygulamalı eğitimlerini sürdürüyor.

KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde Enerji Yönetimi, İslam Ekonomisi ve Finans, İşletme, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Sigortacılık ve Sosyal Güvenlik bölümleri yer alıyor. Türkiye’de lisans düzeyinde ilk kez KTO Karatay Üniversitesi tarafından açılan Enerji Yönetimi ve İslam Ekonomisi ve Finans bölümleriyle, ülkemizin bu alanlarda ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman sorununun çözülmesi amaçlanıyor.

Sosyal bilimlerin gün geçtikçe önem kazandığı günümüzde ise KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi bünyesinde İletişim Tasarımı ve Yönetimi, Psikoloji, Sosyoloji, Sosyal Hizmet ve Tarih bölümlerini bulunduruyor. Üniversite ilgili bilim dallarında teorik ve pratik bilgilerle donatılmış, ulusal ve uluslararası çapta bilime katkı sağlayan bireyler yetiştirmek amacıyla eğitimlerini sürdürüyor.

Bilgisayar Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği olmak üzere Mühendislik Fakültesi’nde de toplam 6 bölümde eğitim veriyor. KTO Karataylı öğrenciler de ulusal robot yarışmalarında hakemlik yapıyor, katıldıkları yarışmalarda drone ve yerli otomobil tasarımlarıyla ödüller alıyor.

“Diriliş 1251”

Üniversitenin AR-GE Topluluğu çağın gerekliliği ile güneş enerjili araç projesine başlamış ve geliştirdikleri araçla 2013 ve 2014 yıllarında TÜBİTAK yarışlarına katılarak, önümüzdeki yüz yıla yön verecek olan elektrikli otomobil sektörüne dikkat çekmiştir. Geliştirdiği elektro-mobil “Doru” ile 2014, 2015 ve 2016 yıllarında TÜBİTAK yarışmalarında KTO Karatay’ı ve Konya’yı gururla temsil etmiştir. Yeni nesil araçlar konusunda çalışmaların yoğunlaştığı günümüzde Elektromobil Araç “Diriliş 1251” 2018 yılında 10’dan fazla fuarda sergilenerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılının en iyi elektrikli aracı seçilerek ödüle layık görülmüştür. KTO Karatay Üniversitesi AR-GE Topluluğu tarafından oluşturulan tamamen yerli tasarım ve üretim olan “Diriliş 1251” adlı elektrikli araç aynı zamanda TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nda “En İyi Görsel Tasarım” ödülünün de sahibi olmuştur.

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nde Mimarlık, İç Mimarlık, Grafik Tasarım ve Geleneksel Türk Sanatları bölümleri yer alıyor. Mimarlık Bölümü, Akşehir Belediyesi ve Alanya Belediyesi ile ülkemiz kent mimarisi açısından önemli projeler yürütüyor. Grafik Tasarım ve Geleneksel Türk Sanatları bölümleri de düzenledikleri sergi ve etkinliklerle şehrin kültürel zenginliğine katkı sağlamaya çalışıyor.

Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Gelişimi, Ebelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik ile Odyoloji bölümlerinin yer aldığı Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Türkiye’de en fazla çalıştay, sempozyum ve kongre düzenleyen yüksekokullar arasında yer alarak bilime katkı sağlıyor.

Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde Mütercim Tercümanlık Arapça ile İngilizce bölümleri yer alıyor. Özellikle bu bölümlerle kültürlerarası iletişimi güçlü mezunlar yetiştirmek amaçlanıyor.

Adalet Meslek Yüksekokulu ile Anestezi, Çocuk Gelişimi, Diyaliz, Fizyoterapi, İlk ve Acil Yardım, Tıbbi Görüntüleme Teknikleri programlarının yer aldığı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu da ülkenin beşerî sermayesine katkı sağlayacak başarılı mezunlar veriyor.

Yeni Akademik Yılda Dış Ticaret ve Mekatronik

2019-2020 akademik döneminde öğrenci alacak Sanayi ve Ticaret Meslek Yüksekokulu ile KTO Karatay Üniversitesi, meslek yüksekokulu sayısını 3’e yükseltiyor. Yeni dönemde Dış Ticaret ve Mekatronik programlarına öğrenci kabul edecek olan üniversite, sanayinin ihtiyaç duyduğu ara eleman sorununa da katkı sağlamayı amaçlıyor.

Türkiye’de Planör Eğitimiyle Pilot Yetiştiren Tek Üniversite

“İş Hayatına Açılan Kapı” vizyonuyla çalışmalarını sürdüren KTO Karatay Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde açılan Pilotaj Bölümü’ne ilk öğrencilerini 2019-2020 akademik yılında alacak. Türkiye’de planör eğitimiyle kendi uçaklarıyla ve kendi pistinde pilot yetiştiren tek üniversite unvanına sahip olan KTO Karatay Üniversitesi, Pilotaj Bölümü’ne ilk yıl 5’i yüzde yüz burslu, 35’i ise ücretli olmak üzere toplamda 40 öğrenci kabul edecek.

KOP Bölgesi’nde 1. KTO Karatay Üniversitesi

Üniversite, özellikle KPSS ön lisansta elde ettiği başarılarla da adından söz ettiriyor. 2018-KPSS Ön Lisans Değerlendirme Raporu’na göre KTO Karatay Üniversitesi öğrencileri, KOP Bölgesi’nde bulunan 12 üniversite içerisinde ilk sırada yer alarak bölgedeki başarısını biz kez daha kanıtlamıştır. Türkiye geneli değerlendirmede ise 10. sırada yer alarak bilimsel araştırma, akademik başarı ve eğitim-öğretim faaliyetlerindeki iddiasını KPSS başarısı ile de göstermiştir.

“Sektör Danışmalığı Projesi”

Kurulduğu günden bu yana “İş Dünyasının Üniversitesi” olarak yoluna kararlılıkla devam eden KTO Karatay Üniversitesi, üniversite ve özel sektör birlikteliğini her noktada sergileyerek iş tecrübesine sahip mezunlar yetiştiriyor. Bu anlayışla yürütülen “Sektör Danışmalığı Projesi”, Türkiye’deki üniversitelere örnek gösterilen bir proje olma özelliğini taşımaktadır. Birinci sınıfa başlayan öğrenciler, sektör tecrübesi kazanmak üzere, öğrenim alanlarında faal firmalarla eşleştiriliyor. Öğrenci ve sektör danışmanı, belirlenen program çerçevesinde öğrencinin gelişimi için birlikte hareket ediyor.

Türkiye’de Bir İlk: Hukukta Gözlem Projesi

Hukuk Fakültesi mezunlarının, mezuniyet sonrasında doğru adım atabilmeleri ve staj yapacakları alanları doğru belirlemeleri adına oluşturulan proje ile öğrenciler hâkim, savcı veya avukat, hangi kimlik üzerine yoğunlaşmaları gerektiğini eğitim aldığı süre zarfı içerisinde görebilme imkânı buluyor.

YÖK “Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019 Raporu’nda” KTO Karatay Başarısı

Vakıf üniversitelerinin ücretli olması, adayların tercihlerini yaparken “ekonomik olma” kriterini de göz önünde bulundurmalarını gerektirmektedir. Böylece öğrencilere sunulan burs olanakları üniversite tercihlerinde çok önemli bir etken oluşturmaktadır. Başarıyı daima ödüllendiren KTO Karatay Üniversitesi YÖK tarafından hazırlanan “Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019 Raporu’nda” öğrenci başına yıllık cari gider sıralamasında yüzde 18 tam burslu oranı ile “Bursluluk Oranlarına Göre Vakıf Yükseköğretim Kurumları” sıralamasında 69 üniversite içerisinde 5. sırada yer alarak öğrenciye verdiği önemi bu rapor ile de tescillemiştir. Yine “Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019 Raporu” “YKS Başarılarına Göre Hukuk Fakültesi Bulunan Vakıf Üniversiteleri” kategorisinde KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi 33 Üniversite arasında 8. sırada yer almayı başarmıştır. Son teknoloji uygulama alanları ile donatılmış öğrencilerine her türlü laboratuvar imkânlarını sunan KTO Karatay Üniversitesi “YKS Başarılarına Göre Tıp Fakültesi Bulunan Vakıf Üniversiteleri” sıralamasında da 13. sırada yer almıştır. Araştırma konusunda akademisyen ve öğrencilerini daima destekleyen, onların ufkunu açacak yenilikleri üniversite bünyesine katan KTO Karatay Üniversitesi “Toplam Araştırma Proje Bütçelerine Göre Vakıf Yükseköğretim Kurumları” sıralamasında 68 üniversite içerisinde 8. olarak araştırma faaliyetlerine verdiği önemi göstermiştir.

Kendi Enerjisini Üreten Üniversite

KTO Karatay Üniversitesi, geçtiğimiz yıllarda MEVKA Projesi kapsamında destek alınarak uygulamaya konulan 800 adet güneş enerjisi paneli ile kendi enerjisini üreten üniversite modelini hayata geçirdi. Proje ile üniversite yıllık elektrik ihtiyacının, ilerleyen dönemlerde yaklaşık %25’ini karşılamayı hedefliyor.

A Plus Üniversite

Öğrenciye her daim değer veren bir anlayışı benimseyen üniversite, Türkiye genelindeki 172 üniversiteden 26 bin öğrencinin katıldığı Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2018 verilerine göre “Vakıf Üniversitelerinin Öğrenci Memnuniyeti Genel Sıralaması’nda” 20. sırada yer alıyor. Ayrıca “Öğrenim Deneyiminin Tatminkârlığı” ve “Yerleşke Yaşamının Doyuruculuğu” kategorilerinde A Plus üniversite olarak başarısını ortaya bir kez daha ortaya koyuyor.

Kalite Belgeli İlk Vakıf Üniversitesi

KTO Karatay Üniversitesi kurulduğu günden bu yana eğitim ve öğretim kalitesine oldukça önem vererek ve öğrenci odaklı çalışmalarını sürdürüyor. Üniversite kalite anlayışını bir adım öteye taşıyarak tescil ettirmiş ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından tüm birimleri ile TSE EN ISO 9001: 2015 ve IQNet belgeli ilk vakıf üniversitesi olmuştur.

Yurt Dışı Eğitim İmkânları

KTO Karatay Üniversitesi, öğrencilerine yurt dışında eğitim imkânları sunuyor. Erasmus partnerlerini seçerken de pratik ve teoriyi bir arada sunan, eğitim kalitesinin nitelikli ve teknolojik gelişmelerin yoğun olduğu üniversite ve ülkeleri tercih ediyor. Erasmus+ programı çerçevesinde KTO Karataylılar Almanya, Litvanya, Polonya, Romanya, İtalya ve Danimarka’da öğrenim görme şansını yakalıyor.

KTO Karatay Üniversitesi öğrencileri üniversitenin burs yönergesinde bulunan ‘Dil Okulu Bursu’ kapsamında İngiltere’de yabancı dil eğitimi almaya gidiyor. KTO Karatay Üniversitesi’nde gerekli şartları sağlayan öğrenciler 2 haftadan 2 aya kadar, İngiltere University of Liverpool’da İngilizce Dil Eğitimi alıyor. KTO Karatay Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenler de öğrencilere dil eğitimleri boyunca eşlik ediyor. Yurt dışında dil okuluna gitme olanağı, öğrencilere eğitim süresi boyunca yabancı dil becerilerini artırma, farklı kültürleri tanıma, yeni yerleri görme ve vizyonlarını genişletme imkânı sunuyor.

8 Farklı Yabancı Dil Öğrenme İmkânı

Öğrenciler, günümüzde sadece bir yabancı dil bilmenin yetersiz kaldığı durumlarla karşılaşabiliyor. Yabancı dil olarak yalnızca İngilizce bilmek, günümüzde yetersiz olabiliyor. Bunun yanı sıra farklı bölümlerde farklı diller ön plana çıkabiliyor. Orta Doğu’da çalışmak isteyen biri, Farsçaya ya da Arapçaya gereksinim duyabilirken, gelecek planları arasında Uzak Doğu olan biri, Japoncaya ihtiyaç duyabiliyor. Dil eğitiminin gelecek nesiller için önemini bilen KTO Karatay Üniversitesi öğrencilerine sekiz farklı dili öğrenme imkânı sunuyor. İngilizcenin yanı sıra ikinci bir dilde de kendini geliştirmenin önünü açan üniversite öğrencilerini 6 dönem boyunca Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça, Farsça, Japonca ve İspanyolca dillerini öğrenmeleri konusunda destekliyor.

Kültür Sokağı ve Spor Şenlikleri

Kültür ve sanat alanında başarılı isimlerin katılım sağladığı Kültür Sokağı ve Spor Şenlikleri, KTO Karataylılara unutulmaz anlar yaşatıyor. Kültür Sokağı ve Spor Şenlikleri’nde öğrenciler futbol, basketbol ile masa tenisi turnuvaları, açık hava sineması, canlı langırt, oyun çadırı, çömlek atölyesi, grafiti duvarı, dev jenga, santranç, karoeke partisi ve atış poligonu etkinlikleri ile üniversite hayatlarına dair anılar biriktiriyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 13 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları