En gözde üniversitelerde bile boş kontenjan var

Karatay

En gözde üniversitelerde bile boş kontenjan var. Üniversitelerde merkezi yerleştirmede kalan ve yerleştikleri halde kayıt yaptırmayanlar yüzünden boşalan kontenjanlar için ek yerleştirme sizi Türkiye’nin en gözde üniversitelerinin öğrencisi yapabilir. Çünkü geçmiş yıllara göre ilk kez ek yerleştirme döneminde üniversitelerde bu kadar çok boş kontenjan bulunuyor. Merkezi yerleştirmede da 50 bin 817’si lisans, 163 bin 613’ü de önlisans programlarında olmak üzere 214 bin 430 kontenjan boş kalmıştı. Yerleştiği halde kayıt yaptırmayanların sayısı da 59 bin 313 olunca yükseköğretim kurumları ek yerleştirme dönemine 273 bin 743 boş kontenjanla girdi.

Habertürk’ten Bürde Özçakır’ın haberine göre en gözde üniversitelerde bile boş kontenjan bulunuyor. Önceki akşam açıklanan 2017 ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu incelendiğinde aralarında ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ gibi üniversitelerin de yer aldığı yükseköğretim kurumlarında boş kontenjanlar olduğu görülüyor.

EN GÖZDE ÜNİVERSİTELERDE BİLE BOŞ KONTENJAN VAR

Üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından ek yerleştirme kılavuzuna kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan kontenjanlar da girdi. Kayıt yaptırmayanlar yüzünden de ilk yerleştirmede dolan birçok üniversitede aralarında hukuk, öğretmenlik ve mühendislik programlarının da yer aldığı birçok bölümde boş kontenjan oluştu. Örneğin lisans programlarında İTÜ’de 64, Boğaziçi Üniversitesi’nde 38, ODTÜ’de ise 35 kontenjan boş. Aralarında hukuk, öğretmenlik, mühendislik programlarında bile yerleştiği halde kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kontenjanlar var.

EN GÖZDE ÜNİVERSİTELERDE ÜCRETLİ PROGRAMLAR İLGİ GÖRMEDİ

En gözde üniversitelerde boş kontenjanlar özellikle çift diploma programlarında. İTÜ ve ODTÜ’de boş kontenjanların özellikle ABD üniversiteleriyle yapılan anlaşma sonucunda çift diploma programı uygulanan ücretli programlarda olduğu görülüyor. İTÜ’de 64 boş kontenjanın 42’sini bu ücretli programlar oluşturuyor. Bu üniversitenin KKTC’de kurduğu ve yine ücretli olan denizcilik programlarında da boş kontenjan sayısı 98.

İTÜ gibi ODTÜ’de de 35 boş kontenjanın 16’sı ücretli programlar. Bu programlar da ABD üniversiteleriyle yapılan anlaşmalara göre çift diploma veriyor. Öğrenciler 2 yıl ABD’deki üniversitede okuyor ve bunun için de öğrenim ücretli oluyor. ODTÜ’nün de KKTC’deki kampusunda ücretli programlarının 66’sı boş.
Boş kontenjanı olan gözde üniversitelerden biri de Galatasaray Üniversitesi. Felsefe, Fransız Dili ve Edebiyatı, Matematik, Sosyoloji, Hukuk ve Uluslararası İlişkiler programlarında birer olmak üzere üniversitede 6 kontenjan boş kaldı.

HANGİ ADAY HANGİ TABLOYU KULLANACAK?

İlk yerleştirmede olduğu gibi ek yerleştirme de yükseköğretim kurumlarına merkezi yerleştirme ÖSYM tarafından yapılacak. Adaylar 2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) puanlarına göre tercihlerini yapacak. 2017-ÖSYS ek yerleştirmede tercih yapabilmek için adayların 2017-YGS/LYS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor.

Adaylar yükseköğretim programları ile bu programların kontenjan ve koşullarını ek yerleştirme kılavuzunda Tablo 3 ve Tablo 4’te görebilecek. Tablo 3’te iki yıllık ön lisans programları, Tablo 4’te ise dört veya daha fazla yıllık lisans programları gösteriliyor. Bu tablolar ile ilgili koşul ve açıklamalar Tablo 4’ten sonra yer alıyor. Adaylar, mezun oldukları okul türünü, puanlarını göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyecekler. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını belirleyecekler.

İlgili YGS puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar, Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebilecekler. 2017-YGS/LYS’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan tüm adaylar Tablo 4’teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilecek.

Kaynak:Pervin Kaplan

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları