Güncel Dinî Meseleler Konu Anlatımı
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ayt konu anlatımı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi tyt konu anlatımı , Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yks konu anlatımı… Merhaba arkadaşlar sizlere bu yazımızda Güncel Dinî Meseleler hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz..
Güncel Dinî Meseleler
- Dinî Meselelerin Çözümünde Temel İlke ve Yöntemler
- İktisadi Hayatla İlgili Meseleler
- Gıda Maddeleri ve Bağımlılıkla İlgili Meseleler
- Sağlık ve Tıpla İlgili Meseleler
- Kuran’dan Mesajlar:En’am Suresi 151 ve 152.Ayetler
Dinî Meselelerin Çözümünde Temel İlke ve Yöntemler
Günümüzde yaşanan hızlı gelişme ve değişim birçok dini problemi de beraberinde getirmektedir. Önceki dönemlerde halledilmiş birçok meselenin yeniden ele alınması zorunlu hâle geldiği gibi dini açıdan çözümlenmesi gereken pek çok yeni konular ve problemler de ortaya çıkmıştır. Karşılaşılan yeni şartlar bazı meselelerin yeniden ele alınmasını zorunlu kılmıştır. Bu meselelerin çözümünde gözetilmesi gereken temel ilke ve yöntemler şunlardır:
– İslam âlimlerinin üzerinde icma ettikleri temel esas ve ilkelere ters düşmemelidir.
– Yeni hükümlerin zarûrât-ı dîniyye adı verilen kesin hükümlere aykırı olmamalıdır.
– Çözüm önerilerinin fıtrata ters düşmemesi gerekir.
– Temel ahlaki değerleri ihlal etmemelidir.
– Bireysel fetvalardan ziyade farklı uzmanlık alanlarına sahip âlimlerin kararlarını (şura ictihatı) merkeze almak gerekir.
İktisadi Hayatla İlgili Meseleler
İslam dini kazancın helal ve meşru yollardan olmasına büyük önem verir. Temelinde emek olmayan mülkiyeti, hibe, hediye ve miras gibi durumlar dışında meşru saymaz. Dolayısıyla İslam’da hırsızlık, gasp, yağma, faiz, kumar, karaborsacılık gibi yollarla mülk edinmek yasaklanmıştır. Ayrıca başkasının mülküne zarar vermek de suç sayılır.
İslam dini, sosyal adaleti esas alır. Zenginlere paylaşmayı, yoksulu görüp gözetmeyi, helal kazanç elde etmeyi ve kazancı helal yolda harcamayı tavsiye edip; fakirlere çalışmayı, rızkı temin etmek için çaba sarf etmeyi tavsiye eder. İslam aynı zamanda işçi ve işverenin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelerini emreder.
Gıda Maddeleri ve Bağımlılıkla İlgili Meseleler
Müslümanların sağlıklı ve ahlaklı bir nesil yetiştirmeleri ve ibadetlerinden lezzet almaları için helal gıda ile beslenme konusuna titizlik göstermeleri gerekmektedir. Çünkü vücut aldığı gıdalarla geliştiği gibi kişinin ruhî-vicdanî dünyası da bu gıdaların etkisiyle şekillenmektedir.
Bu nedenle helal ve haram gıdaların neler olduğu ayrıca beslenmede dikkat edilmesi gereken temel ölçülerin bilinmesi, tercihlerimize yön vermek açısından önemlidir.
Dinin meşru kıldığı, serbest bıraktığı şeylere helal; yaklaşılmamasını ve terk edilmesini istediği şeylere ise haram denir. İslam dinine göre, bir şeye “haram” demek “helal” demekten daha zordur: “Eşyada aslolan helal ve serbest oluştur.“ Dolayısıyla aksi yönde dinî bir hüküm bulunmadıkça her şey helal kabul edilir.
İslam dininde bazı yiyeceklerin haram kılınmış olması çeşitli hikmetler ve amaçlarla açıklanabilir. Kulların bu yasaklara itaat etme yükümlülükleri vardır. Yiyecekler konusundaki yasaklar en başta insanın beden ve ruh sağlığının (hayatın ve aklın) korunmasını amaçlamaktadır.
Beden ve ruh sağlığına zararlı olduğu sabit olan maddelerin yenilip içilmesi dinen yasaklanmıştır. Bundan dolayı zehirli ve uyuşturucu maddeler, sarhoşluk veren katı, sıvı ve uçucular insan sağlığı açısından tehlike arz etmesi nedeniyle dinen haram kabul edilmiştir.
Genel ölçüt olarak da temiz ve faydalı olanların yenebileceği, zararlı ve pis olanların yasaklandığı genel olarak vurgulanmıştır. Helal gıda insan neslini korur.
Haram Kılınan Hayvansal Gıdalar
– Domuz eti,
– Ölmüş hayvan eti (Her ne sebeple olursa olsun kesilmeksizin ölen, Maide suresi, 3. ayet.)
– Akıtılmış kan,
– Allah’tan (c.c.) başkası adına kesilen kurban ayetlerle haram kılınmıştır:
“Allah, size ancak leş, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı. Ama kim mecbur olur da, istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın yemek zorunda kalırsa, ona günah yoktur. Şüphesiz, Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Bakara suresi, 173. ayet.) Resulullah azı dişi olan yırtıcı hayvanlar ile avını pençesiyle parçalayan kuşların yenilmesini yasakladı.
Sağlık ve Tıpla İlgili Meseleler
Sağlık alanında öne çıkan meseleler otopsi, ötenazi, organ nakli, kan bağışı, haram maddelerle tedavi ve intihar konuları üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Otopsi sayesinde ölüm sebebi anlaşılmakta, bulaşıcı hastalıklarla mücadele edilebilmektedir. Bu yüzden de âlimler zaruretin bulunması, ölünün yakınlarından izin alınması, maddi bir menfaat karşılığında yapılmaması gibi şartlarla otopsinin yapılmasını uygun görmüşlerdir.
Ötenazi, hastanın yaşamına kasıtlı olarak son vermektir. Bugün ülkemizde
yasak olan bu uygulamanın dinen haram ve hatta cinayet olduğu konusunda İslam âlimleri hemfikirdir çünkü İslam dininde “ölüm hakkı” değil, “yaşama hakkı” vardır. Ötenazi, kişinin hakkı olmayan bir şeyi talep etmesidir.
Organ nakli İslam, ölüye önem vermekle birlikte hayata ve insana daha çok önem vermiş, hayatı korumayı beş temel esastan biri saymıştır. Bu nedenle günümüz İslam bilginleri ve fetva kuruluşları, tedavi maksatlı organ naklinin bazı şartlarla caiz olduğunu açıklamışlardır.
Kan bağışı tıbbi bir zaruret olan kan nakli, dinen sakıncalı olmayan bir uygulamadır. Kişi başkası için kan bağışında bulunabileceği gibi kendi tedavisi için de kan aldırabilir. Haram maddelerle tedavi konusunda İslam bilginleri, uzman ve dinine bağlı bir doktorun hayati tehlike arz eden bir hastalığın şifasının ancak bu maddeler olduğunu ve başka seçeneğin olmadığını bildirmesi hâlinde kullanımını caiz görmüşlerdir.
İntihar İslam’a göre intihar kesin olarak yasaktır. Kur’an’da “… kendinizi öldürmeyiniz” (Nisa suresi, 29. ayet.) denilmektedir. Hadislerde de intihardan şiddetle kaçınmayı gerektiren ifadeler vardır. Bu ifadelere göre insanın kendi canına kıyması affedilmeyecek ölçüde büyük bir suç ve günah sayılmaktadır.
Kuran’dan Mesajlar:En’am Suresi 151 ve 152.Ayetler
“(Ey Muhammed!) De ki: “Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım: O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya babaya iyi davranın. Fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Sizi de onları da biz rızıklandırırız. (Zina ve benzeri) çirkinliklere, bunların açığına da gizlisine de yaklaşmayın. Meşru bir hak karşılığı olmadıkça, Allah’ın haram (dokunulmaz) kıldığı canı öldürmeyin. İşte size Allah bunu emretti ki aklınızı kullanasınız.
Yetim malına, erginlik çağına erişene kadar en iyi şeklin dışında yaklaşmayın; ölçüyü ve tartıyı doğru yapın. Biz kişiye ancak gücünün yeteceği kadar yükleriz. Konuştuğunuzda, akraba bile olsa sözünüzde adil olun. Allah’a olan sözünüzü yerine getirin. Allah size bunları öğüt almanız için buyurmaktadır.”
Bu ayetlerde benimsenmesi gereken başlıca ilâhi kurallar ve hükümler yer almaktadır. İlk olarak tevhid inancına değinilmekte daha sonra ise toplum düzeninin sağlanmasına yönelik hükümler içermektedir. Bu bağlamda zarûrât-ı diniyye den olan canın ve malın, neslin, dinin dokunulmazlığı ve aklı kullanmanın önemi açıkça vurgulanmaktadır.
TYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları Konu Dağılımı için tıklayınız.
AYT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları Konu Dağılımı için tıklayınız.
Çok başarılı çok teşekkür ederim 😊