Harvard Üniversitesi Hakkında Bilgi-Puanları

Karatay

Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin Cambridge mahallesinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak tanınan özel bir yüksek öğretim kurumudur.[1] 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD'de hala eğitim vermekte olan en eski yüksek öğretim kurumudur.

13 Mart 1639'da adı Harvard Koleji olarak değiştirilir. Bu isim değişikliği ilk yöneticisi John Harvard’ın ölümünden hemen sonraya rastlar. Resmi anlamda üniversite olarak anılmaya başlandığı dönem ise 1780’li yıllara rastlar. John Harvard vasiyetinde üniversiteye 400 adet kitap ve birkaç yüz pound bıraktığını açıklamıştır. O yıllarda, bu 400 kitapla oluşturulmaya başlanan kütüphanede bugün 15 milyondan fazla kitap bulunmaktadır. Bu sayı üniversite kütüphanesi Dünya'nın en büyük akademik kütüphanesi yapmakla kalmaz, tüm kütüphaneler arasında da ilk beşe sokar. Birkaç yüz poundluk bütçenin bugün geldiği nokta ise 2011 yılı verilerine göre 32 milyar dolardır.

Charles William Eliot'ın başkanlığını yaptığı 1869-1909 yılları üniversitenin yenilenme yıllarıdır ve öğrenci seçme dizgesi(sistemi), derslerin işlenişi ile kurumun fiziksel yapısı bugünkü şeklini alır. Bu model kendisinden sonra gelen tüm Amerikan üniversitelerinde uygulanır. Harvard Üniversitesi’nde 2400 akademisyen 6700 lisans öğrencisi, 12400 kadar da yüksek lisans öğrencisi bulunmaktadır. 1900’den itibaren, aynı mahallede bulunan MIT ile birçok konuda ortak çalışmalarda bulunmuşlardır. İki okulun öğrencileri, eğer isterlerse ders kredileri veya ücretleri konusunda hiçbir sorun yaşamadan yatay geçişle okullarını değiştirebilmektedirler. Ama Harvard Üniversitesi genel olarak temel bilimlerle ilgilenir. 2008 yılında ABD Başkanı seçilen Barack Obama da Harvard Hukuk Fakültesi mezunudur. Her yıl dünya çapında SAT puanları en yüksek olup ders dışı aktiviteleri en fazla olan öğrenciler tarafından tercih edilmektedir.

Ana kampüsü Cambridge merkezindedir. Buna ek olarak Boston'da da bir kampüsü bulunmaktadır.

Fakülteler
11 adet fakültesi vardır:

Fen ve Sanat Fakültesi – 1636
Sağlık Bilimleri Fakültesi – 1782
Harvard Tanrıbilim (İlahiyat) Fakültesi – 1816
Harvard Hukuk Okulu – 1817
Harvard İşletme Okulu – 1908
Yüksek Tasarım Okulu – 1914
Yüksek Eğitim Okulu – 1920
Halk Sağlığı Okulu – 1922
John F. Kennedy Yönetim Okulu – 1936
Fen – Edebiyat Fakültesi -1956
Hukuk Ve Baro İşletme Okulu – 1957

Paranız veya yeteneğiniz varsa Harvard sizi bekliyor. Okulun birçok bölümü, 250+ TOEFL'la yüzde 80'e kadar burs da veriyor.

Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Harvard'da okumak imkansız değil. Eğer parasız Harvard diploması istiyorsanız, öncelikle üniversiteye giriş sınavında ilk 200'e girmeniz şart. Bunu başarırsanız, Harvard'da size yüzde 80'e kadar burs imkanı var. Tabii, TOEFL konusunda da 250+şartı da çok önemli. Tıp bölümlerini tercih etmek istiyorsanız, MCAT sınav sonucu okulun olmazsa olmazlarından biri. ABD'deki birçok önemli okul gibi Harvard'ın önem verdiği bir konu da referans mektubu. Ülkenin önemli şirketlerinin CEO'su, okulunuzun kaliteli olması kaydıyla bir öğretim üyesi veya okul rektörünün sizin için yazacağı referans mektubu şart. Bu mektubun, "Okuldaki en iyi 3 öğrenciden biri" veya "Şirketin gelecek vaat eden en önemli çalışanı" gibi ibareler de çok önemli. Bilgi ve yetenek sınavları da sizin Harvard hayalinizin gerçeğe dönüşmesini sağlayacak koşullardan biri. 

SANAT BÖLÜMÜ 

Paranız varsa, çok zeki olmanız da ilk etapta şart değil. Elbette Tıp okumanız biraz zor olsa da, paranızla Harvard'da eğitim alma şansınız yüksek. Örneğin Halk Sağlığı Fakültesi'ndeki bir bölüme girmek için 25 bin doları gözden çıkartırsanız, Harvard'ın kapısı size açık. Sanat bölümlerinde de paranızla okumanız kolay. 

* Harvard Üniversitesi'nde okuyan 74 Türk öğrencinin olduğu açıklandı. Bunlardan 65'i iş hayatını ABD'de sürdürecek. 10 Türk ise, Türkiye'ye döneceğini açıkladı. 

YOLU HARVARD'DAN GEÇEN CEO'LAR

Oracle: Şirketin de sahibi olan Larry Ellison'ın, maaşı 69 milyon dolar. 
Occidental Petroleum: Ray Irani, 2012 yılında şirketten 52.2 milyon dolar kazandı. 
Viacom: Philippe Dauman 34 milyon dolar aldı. 
Thermo Fisher: Marc Casper, maaşı 33 milyon dolar. 
Boston Scientific: J. Raymond Elliott 32.1 milyon dolar 
Polo: Ralph Lauren, kurucusu olduğu şirketten yıllık 27 milyon dolar alıyor. 
McKesson: John Hammergren 24.5 milyon dolar. 

BÖLÜM VE ÜCRETLER

TIP Fakültesi 58 bin dolar 
Hukuk Fakültesi 58 bin dolar
İşletme Fakültesi 55 bin dolar 
Yüksek Tasarım Fak. 34 bin dolar
Fen ve Sanat Fakültesi 33 bin dolar 
İlahiyat Fakültesi 26 bin dolar 
Yüksek Eğitim Okulu 24 -39 bin dolar 
Halk Sağlığı Fakültesi 25 bin dolar 
J. F. K. Yönetim Okulu 42 bin dolar 

Kaynak. Takvim

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 31 YORUM
  1. Sebire dedi ki:

    Ben yuksek tasarim)(fenn ve sanat) bunlari okumak icin hangi dersler lazim?napmamiz gerek?

  2. Esra dedi ki:

    Hardward sana gelicem çok imkansız suan benın için ama orda olucam ve hukuku bıtırcem yıllar sonra bu siteye girip kazandım yazıcam ben. Başardım diycem. Önemli olan da zoru başarmak değilmi?

    1. Enes dedi ki:

      Mi’ yi ayrı yazmak önemli olan

      1. Perikızı dedi ki:

        O kadar hayallerini yazmış ve sen sadece bunu mu görüyorsun cidden ?!

    2. suleyman korkmaz dedi ki:

      MELİH UCAGİN KALKİYOR UCAKTASİN MELİHH

      1. Eylül dedi ki:

        Bu komik mi gerçekten? Siz kendinize güvenmiyorsanız başkalarına engel olmayın. İsteyen herşeyi yapar. Önemli olan istemek lütfen hayallere saygılı olun.

        1. Harvardlı Oğuzhan dedi ki:

          Arkadaş biraz hayal dünyasında yaşiyor. Harvard ücretli ve bir ton sınav var onları yampası lazım orta okul başarı puanı önemli ve aynı zamanda referans notu da bulması lazım tabi Türkiyedeki not ortalması da en az 93 olması lazım ki en son girenin not ortalaması dil sınavlarından zaten bahsetmiyorum. Bunu yapması biraz zor daha “TÜRKÇEYİ” bilmezken ingilizceyi nasıl halledecek çok merak ediyorum. Sanırım ortaokula veya lisenin başlarında olduğu için bu kadar hayallere dalmış fakat Harvarda gitmesi çok düşük US vatandaşı için bile çok zor.

          1. Harvardlı biri dedi ki:

            Zor ama imkansız değil sonuçta, bana okuluma kadar mektup gönderildi sadece Harvard değil, Stanford, Hanover gibi bir çok okuldan mektup aldım yani insanların hayallerini küçümsemeyin, her şey hayal etmekle başlar zaten hayallerimiz değil midir bizi ileri adımlara götüren…

            1. Harvardda değilim dedi ki:

              İnanmam yalan söylüyon

    3. hayal dedi ki:

      inş birlikte kazanırız ben de çok istiyorum

  3. Sümeyye dedi ki:

    Mimarlık yüksek tasarım okuluna mı giriyor?

  4. Emirhan dedi ki:

    Bilim insanı hangisi fenmi

  5. Gulbahar dedi ki:

    Çok karışık ya burda lisans okurken geçen var yüksek lisans yapmak için geçen var direkt lisansa orda başlayan var. Ayrıca arastirriken lisans master ve sertifika başlıkları vardı nedir anlamadım ve sanırım her bölümün karsiligk yok

  6. Yasemin dedi ki:

    Astronomi bölümü hangi fakülte olmuş oluyor tam olarak?

  7. Üniversite sınavından kastınız AYT TYT DYT mi dedi ki:

    Sıla

  8. Ginny dedi ki:

    Mimarlık var mı bölümlerde

  9. Mahmut dedi ki:

    1 yıllık için yoksa tüm eğitim boyunca mı bu para veriliyor?

  10. rüya dedi ki:

    Ben psikoloji okumak istiyorum ne kadar ücret istiyor ??

    1. Beyza dedi ki:

      58. Dolar psikolog da hukuk bölümün den mezun oluyor

BİR YORUM YAZIN

Soru: 30 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları