Homojen ve Heterojen Karışımlar Konu Anlatımı
Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Kimya Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Homojen ve Heterojen Karışımlar Nedir? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…
Homojen ve Heterojen Karışımlar
Homojen Karışımlar (Çözeltiler)
Her yerinde aynı özelliği gösteren karışımlara homojen karışım denir. Homojen karışımlar bir maddenin başka bir madde içinde çözünmesi ile oluşur. Bu nedenle homojen karışımlara çözelti denir.
Çözeltiler çözücü ve çözünenden oluşur.
Çözücü: Genellikle miktarı fazla olan madde çözücüdür. Su her zaman çözücü sayılır.
Çözünen: Genellikle miktarı az olan madde çözünendir.
Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir.
Heterojen Karışımlar
Her yerinde aynı özelliği göstermeyen karışımlara heterojen karışımlar denir.
Hetorojen karışımlar: Emülsiyon, süspansiyon, koloit, aerosol olmak üzere dörde ayrılır.
Emülsiyon: Bir sıvıda çözünmeyen başka bir sıvının heterojen olarak bulanık bir şekilde dağılmış hâlidir. Su–zeytinyağı karışımı, su–benzin karışımı, gibi.
Süspansiyon: Bir sıvıda çözünmeyen katının heterojen olarak dağılmış şeklidir. Su–kum karışımı, su–tebeşir tozu karışımı gibi
Koloit: Bir maddenin sıvı içerisinde asılı kalmasıyla oluşan karışımlara denir. Homojen gibi görünürler,karışımı oluşturan maddeler gözle görülemezler,ancak karışımdan ışın demeti veya lazer ışını geçirilerek fark edilebilirler. Duman,jöle,boya gibi maddeler buna örnektir.
Aerosol: Bir katı veya sıvının gaz içinde dağılmasıyla oluşan karışımlardır. Sis, sprey, baca dumanı buna örnektir.Aerosol karışımların çoğu koloite örnektir.