Hz. Muhammed ve Gençler Konu Anlatımı
Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Hz. Muhammed ve Gençler Nedir? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…
Hz. Muhammed ve Gençler
Gençlik dönemi, değişim ve yenilenmeye açık bir dönemdir. İnsanın, zihnen ve bedenen dinamik olduğu kıymetli bir çağdır. İslam davetinin ilk yıllarında Müslüman olanların çoğunun genç olması, belki bu olguyla açıklanabilir.
Hz. Peygamber (s.a.v); kadın erkek, genç yaşlı, zengin fakir toplumun her kesiminden insanlarla iletişim kurmuş, onlara İslam’ı tebliğ etmişti. Toplumun yeniliğe açık ve en dinamik kesimi olan gençlere ise özel bir kıymet verdi. Gençleri ilgi ve yeteneklerine göre kendilerini geliştirmeleri yönünde teşvik etti, cesaretlendirdi. Samimiyetle ilgilendi, onları hafife almadı. Yeri geldiğinde başkomutanlık gibi önemli bir vazifeyi henüz yirmi
yaşındaki bir delikanlıya verdi. Böylelikle ilimde, eğitimde, idarecilikte, askerlikte, ticarette vs. pek çok alanda çok iyi yetişmiş ve insanlığa örnek olacak bir nesil ortaya çıktı.
Hiç şüphesiz Hz. Peygamber (s.a.v.) gençlerin ilim alanında yetişmesine özellikle büyük bir önem vermişti. İlk inen ayet “Oku!” emriydi. Peygamberimiz (s.a.v.) “İlim öğrenmek, kadın erkek her Müslümana farzdır.” (İbn Mace, Mukaddime, 17.) buyurmuştu. Hz. Peygamberin (s.a.v.) hikmet ve rahmet yüklü ikliminde ders almış, bizzat onun eğitiminden geçmiş öğretmenler yetişti. Örneğin, Peygamber Efendimiz (s.a.v.), henüz 25 yaşında bir genç olan Mus’ab b. Umeyr’i (r.a.), Medine’ye öğretmen olarak göndermişti. Yine gençlerin yabancı dil öğrenmelerini teşvik etmiş, gelen ayetleri yazıya geçiren vahiy kâtiplerini gençlerden seçmişti.
Gençlere oldukça samimi ve sevecen davranan Peygamberimiz (s.a.v.), gençlerin her alanda kendilerini yetiştirmelerini istemiştir. Onlara önemli vazifeler vererek cesaretlendirmiş, başarılı olmaları için dua etmiştir. Kendilerine güven duymalarını sağlayarak sağlam bir kişiliğe ulaşmalarına vesile olmuştur.
10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları için Tıklayınız