İslam Ahlakının Kaynakları Konu Anlatımı
Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz. İslam Ahlakının Kaynakları Nedir? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…
İslam Ahlakının Kaynakları
Ahlakın kaynakları denilince kökeni, aslı, varlık sebebi ve ortaya çıkaran kurucu unsurları akla gelir. Ahlakın kaynağı konusunda din âlimleri ve filozoflar farklı yorumlar yapmışlardır. Müslüman âlimler bu konuda dini esas almışlardır. İslam ahlakının kaynaklarını en genel anlamda temel kaynaklar (Kur’an, sünnet) ve diğer kaynaklar olmak üzere iki kısma ayırabiliriz:
1. Temel Kaynaklar
Nakli kaynaklardır (nass) yani Kur’an ve sünnettir.
a. Kur’an-ı Kerim: İslam dininin ana kaynağı olan Kur’an-ı Kerim, ahlaki hüküm ve prensiplerin de kendisine dayandırıldığı bir kaynaktır. İslam ahlakını en kısa ve en doğru yoldan öğreneceğimiz kaynak Kur’an’dır. Kur’an’ın içerdiği konular genel hatlarıyla ahlakla iç içedir.
b. Sünnet: İslam dininde Kur’an-ı Kerim’den sonraki ahlaki otorite Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatı ve sözleri ile yaşayış ilkeleri yani sahih sünnet olduğu ayetlerde açıkça belirtilir.
2. Yardımcı (Diğer) Kaynaklar
Kültür: Toplumun veya milletin geçmişten süregelen her türlü dil, duygu, düşünce, gelenek görenek, örf, âdet, yaşam ve sanat anlayışlarıdır. Kültür, “akıl, örf, âdet, gelenekler, ahlak ilmiyle ilgili yazılmış ahlak kitapları”
olmak üzere sözlü ve yazılı kültür” şeklinde olabilir.
Akıl: İslam ahlakının kaynaklarındandır. İyi ve kötüyü aklın bilebileceği ve iyiye uymanın aklın bir kararı ile gerçekleştiği açıktır.
Örf ve Âdetler: Nesilden nesile intikal eden ve toplum içinde yerleşmiş davranış örnekleridir. Örf ve âdetler, Kur’an ve sünnetteki ahlaki ilkelerle toplumun sosyal hayata uyum sağlaması açısından İslam ahlakının kaynağı olmuştur.
Ahlak Kitapları: İslam ahlakıyla ilgili temel konularda İslam düşünürlerinin yazdığı eserlerdir.
Kelam kitaplarını, tasavvuf kitaplarını, ahlaki şiirleri, divanları, kasideleri de bu
ahlak kitapları olarak da ele alabiliriz.
10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları için Tıklayınız
ellerinize sağlık ödev yaparken yardımcı oldu.