KPSS Ortaöğretim Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar Konu Anlatımı

Karatay

KPSS Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar Konu Anlatımı, KPSS Ortaöğretim Vatandaşlık Konu Anlatımı, KPSS Konu Anlatımı, KPSS Ortaöğretim Konu Anlatımı, Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar Konu Anlatımı, Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar Konu Anlatımı

Sosyal Hayatı Düzenleyen Kurallar

Sosyal düzen kuralları sayılamayacak kadar çoktur ancak bilimin önemli bir fonksiyonu bilimsel bilgiyi sınıflayarak anlaşılabilir kılmaktır. Bu yönden yaklaşıldığında, sosyal düzen kurallarının, özellikleri de dikkate alınarak sınıflandırılması mümkündür. Genel kabul gören bir yaklaşıma göre sosyal düzen kuralları:

• Din kuralları,
• Ahlak kuralları,
• Görgü kuralları
• Örf ve Adet kuralları,
• Hukuk kuralları

şeklinde sınıflandırılabilir.

Din Kuralları

Tanrı tarafından konulduğuna ve peygamberler aracılığıyla insanlara ulaştırıldığına inanılan birtakım emir ve yasaklardır. Din kurallarının yaptırımı manevidir. Örneğin, günahkar sayılmak.

Ahlak Kuralları

Sosyal hayat içerisinde insanların başkalarına ya da kendilerine
karşı nasıl davranılması gerektiğini düzenleyen kurallar ahlak kurallarıdır. Objektif ve subjektif olarak ikiye ayrılır.

Objektif Ahlak Kuralları: Başkalarına karşı davranışlarla ilgilidir.

 Subjektif Ahlak Kuralları: Kendi nefsimize karşı sorumlu olduğumuz davranışlardır.

Görgü Kuralları

Aynı çevrede yaşayan kişilerin benimsediği ve kişilerin diğer insanlarla karşılaştıkları zaman takınmalarıgereken tavırları, konuşma, selamlaşma, yeme-içme tarzları, oturuş biçimi, düğün ve benzeri törenlerdeki davranışları gösteren kurallardır.

Örf ve Adet Kuralları

Örf ve adet kuralları, topluluk içerisinde uzun zamandan beri yerleşmiş olup toplumun uyarılmasını zorunlu saydığı ortak davranış kurallarıdır. Gelenek hukuku yazılı değildir. Bir geleneğin örf ve adet kuralı olabilmesi için istikrarlı olarak tekrarlanması gerekir, gelir geçici tekrarlamalar gelenek hukuku niteliğini kazanamazlar. Bunun dışında geleneğin bağlayıcı ve zorunlu olduğu hususunda o toplumda genel kanaat bulunması da şarttır. Örf ve adet kurallarının yaptırımı manevidir.

Hukuk Kuralları

Sosyal hayatta bireyleri birbirleriyle ve devletle kurdukları ilişkiyi düzenleyen, kamu gücü tarafından desteklenen, uyulması zorunlu olan kurallar bütünüdür. Hukuk kurallarının yaptırımı manevidir.

KPSS Ortaöğretim Vatandaşlık Konuları için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 36 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları