8. Sınıf İnsanın İradesi ve Kader Konu Anlatımı

Karatay

Bu yazımızda sizlere LGS Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi konusu olan aynı zamanda  8. sınıf konuları arasında yer alan İnsanın İradesi ve Kader hakkında bilgilendireceğiz. Aşağıda sizlere başlıklar halinde konularımızı anlattık. Üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İnsanın İradesi ve Kader

İrade; Bir kaç seçenek arasından birini tercih edebilme gücüne denir.

Allah insanlara (uyarıcı ve örnek olması için) peygamberler göndererek iyiyi-kötüyü, doğruyuyanlışı bildirmiş, ancak seçme-tercih etme konusunda insanı özgür bırakmıştır. İnsan bu yaptığı seçimlerden Allah katında sorumludur. “Ona iki yolu (iyiyi ve kötüyü) gösterdik.” (Beled suresi, 10. ayet).

İnsanın tercih edebildiği ve bunun sonucunda sorumlu olduğu durumlar: Ders çalışmak, hayırlı işler yapmak, güler yüzlü olmak, ibadet etmek ya da kötü işler yapmak, anne babaya saygısızlık yapma vb.

İnsanın tercih hakkı bulunmayan ve dolayısıyla sorumlu olmadığı durumlar: Anne-babasının kim olacağı, ne zaman doğup, ne zaman öleceği, cinsiyetinin ne olacağı vb.

Cüz’î irade: Allah tarafından insana verilen sınırlı seçme özgürlüğüne cüz’i irade denir. İnsan akıl sahibi olduğu için düşünce, söz ve davranışlarında özgürdür. İyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı kendisi tercih edebilir.

Küllî irade: Allah’u Teala’nın sınırsız dileme gücüdür. O bir şeyin olmasını dilediği zaman ona “ol” der, o da oluverir.

İnsanın Özgürlüğü ve Sorumluluğu

Sorumluluk: “İnsanın kendi özgür iradesiyle verdiği karar sonrasında doğan sonuçları kabul etmesine denir.”

Bir insanın yaptığı davranışlardan, söylediği sözlerden Allah katında sorumlu olabilmesinin şartı akıl ve irade sahibi olmasıdır. İnsan kendi seçimi ile yaptığı işlerden sorumlu tutulur. Kendisi seçim yapamayan insan (küçük çocuk, akıl hastaları vb.) sorulu da tutulmaz. İnsan gücünün yettiği şeylerden sorumludur.

“Allah hiç kimseye gücünün üstünde bir şey yüklemez.” (Bakara suresi, 286. ayet) Allah, insanın dinini seçimini de kendi özgür iradesine bırakmıştır. “Dinde zorlama yoktur.” (Bakara suresi, 256. ayet)

LGS Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi için Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 10 YORUM
  1. görülmeyen kişi dedi ki:

    çok güzel öneririm

  2. SEVİLMEYEN KİŞİ dedi ki:

    Bence de çok güzel

  3. Harun dedi ki:

    Cok kolay matematik sorusu bebekler gene cozer

  4. Emre dedi ki:

    Din sözlü notu için kunlandım çok güzel sevdim sözlü notum sizin sayenizde iyi alacagim teşekkürler

  5. Uzaylı dedi ki:

    Kisa ama guzel tesekkurler yapanlara

    1. Emrah dedi ki:

      Kısa ammma velakin sıkıntı yok
      Hepsi düzenli ve iyidir👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿

  6. sevilmeyen biri iste dedi ki:

    yaradı ışımıe

  7. Elif dedi ki:

    İsime yaradi oneririm

  8. Elif dedi ki:

    Güzel

  9. Birisi dedi ki:

    Cog iyi olmis

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları