Meslek Liseleri Mezunları İçin Sınavsız Geçiş Tercihleri Nasıl Yapılır ?

Karatay

Sınavsız geçiş tercihleri, sınavsız geçiş ösym, sınavsız geçiş tercihleri nasıl yapılır,Meslek Liseleri Mezunları İçin Sınavsız Geçiş Tercihleri Nasıl Yapılacak

Meslek lisesi mezunları için tercihlerin nasıl yapılacağına dair internette pek kaynak yok, o nedenle bu kısa yönlendirme yazısını yazmak istedik.

Sınavsız geçiş yapacaklar,tercih kılavuzundaki tablo 3′e bakmalılar ve bölümlerini oradan seçmeliler. Tercih yapmadan önce tercih kılavuzunu okuyun! Tablolarda bölümlerin karşısında açıklamalar yer almaktadır. Bunları okumadan tercih yapmayınız !!!

Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını karşılamaları gerekir.

2015-YGS/LYS'ye girmeyerek sadece sınavsız geçiş  için başvuran, 2015-ÖSYS'de sınava girmek için başvurduğu hâlde sınava girmeyen veya sınava girerek 140,00000'ın altında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları sadece Tablo-3A'dan kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir.

2015-ÖSYS'de sınava girerek ilgili puan türünde 140,00000 ile 179,99999 arasında YGS puanı alan meslek lisesi mezunları gerek kendi alanlarında gerek alanları dışında Tablo-3A ve Tablo-3B'deki   tüm programlar ile Tablo-4'teki açık öğretim programlarını tercih edebilirler.

Aşağıda detaylı bir şekilde geçişlerde nelerin dikkate alınacağı belirtilmiştir.

MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDAN MESLEK YÜKSEKOKULLARI İLE AÇIK ÖĞRETİM ÖN LİSANS PROGRAMLARINA SINAVSIZ GEÇİŞ

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim
ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilmektedir.

Türkiye ve KKTC dışındaki bir ülkedeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumunu bitiren T.C. uyruklu adayların sınavsız yerleştirilmelerinde Millî Eğitim Bakanlığınca verilecek denklik belgesinde gösterilen alan esas alınacaktır.

METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki
ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır. Mesleki açık lise mezunu adayların METEB ili, MEB e-okuldan alınan bilgiler doğrultusunda adayın yüzyüze eğitim aldığı son il olacaktır.

Sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır:

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.
2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya
Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında
verilir.
3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.
4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi, METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan
adaylara öncelik verilir.
5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ortaöğretim mezunları da sınavsız geçiş için tercih yapabilirler.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya mezun olabilecek durumda olan adayların kendi alanları dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim programları ile tüm lisans programlarına
yerleştirilmelerinde, bu adayların 2015-ÖSYS puanları kullanılacaktır.

Sınavsız geçiş hakkı olan adaylardan sınavsız geçiş ücretini yatırmayanlar, sınavsız geçiş hakkından yararlanarak tercih işlemi yapamazlar.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 40 YORUM
  1. tatlı dedi ki:

    2024 mezunları yararlanabilir mi

  2. Gamze dedi ki:

    2015 mezunym sınava kayıtta yaptm
    Sınavsız geçiş yapabilir mym ve sınava grsemde sorun olur mu
    Olursa da nasıl olacak Bilgi verr msnz

  3. Gamze dedi ki:

    Metep nedir

  4. Gamze erdem dedi ki:

    Nasıl sınavsız geçiş yapabilirim
    Ücretten faln bahsedlmis nereye yatrcam
    Bu sınavsız geçiş hakkında bilgi verir misiniz?

  5. Kader dedi ki:

    Ben yunus emre meslek lisesi mezunuyum bölümümde işçi güvenligı vardı şimdi o bölüme gidebilir miyim yani aslında bölümüm inşaat teknisyeni bide 2015 mezunuyum

  6. erdinç dedi ki:

    2001 meslek lisesinde mezun oldum iki yıllık sınavsız geçis yapabilirmiyim. nasıl yapabilrim bir yol yazarsanız sevinirim ayrıca coğu internet sitelerinde bu bilgiyi bulamadım yazıp paylaşıranız coğu kişiye yol gösterecektir.

  7. sevgi dedi ki:

    merhaba 2001 yilimda ticaret meslek lisesi muhasebe bolumunu bitirdim.O sene icerisinde sinavsiz dikey gecis yaptim.Eskisehir universitesi 2 yillik basvuru kagidim geldi. Ama ben evlenince cocuk olunca gitmedim. Simdi sınavsiz dikey gecis yapabilirmiyim.

  8. Tuğba Akçadağ dedi ki:

    2018 yılı meslek lisesi çocuk gelişimi bölümü mezunuyum direk geçiş hakkım var mıdır

BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları