MSÜ Puanı Nasıl Hesaplanır?
MSÜ, MSÜ sınavı nedir, MSÜ sınavına nasıl başvurulur?, MSÜ Başvuru Şartları, MSÜ Başvuru İşlemleri, MSÜ Sınav Kapsamı, MSÜ-Sınava girerken Adayın Yanında Bulundurması Gerekenler, MSÜ Sınavın Uygulanması, MSÜ Sınav Kaç Dakikadır, MSÜ Puanı Nasıl Hesaplanır?,
MSÜ Puanı Nasıl Hesaplanır?
MSÜ Sınavına giren adayların cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunmaktadır ve bilgisayar ortamında değerlendirilmektedir. Cevaplar, her alt test için ayrı ayrı değerlendirilmekte ve alt testlerin her biri için birer standart puanı hesaplanmaktadır. Standart puanlar hesaplanırken her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenmektedir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili alt testten elde ettiği ham puan hesaplanmaktadır. Ham puanlar kullanılarak ilgili testin ortalama ve standart sapması bulunmaktadır. Bulunan bu ortalama ve standart sapma kullanılarak da adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanmaktadır. Adayların ağırlıklı puanları ise hesaplanan standart puanlar ve ağırlıklar kullanılarak hesaplanmaktadır. Ağırlıklı puanlar kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülmektedir ve bu sayede adayların MSÜ-Sayısal (SA), MSÜ-Eşit Ağırlık (EA), MSÜ-Sözel (SÖ) ve MSÜ-genel (GN) puanları oluşturulmaktadır. Sınav sonrasında iptaline karar verilen soru veya sorular olursa da bu sorular değerlendirme dışı bırakılmaktadır. Adayların başarı sırası en yüksek puan alan adaydan başlanarak sıralanmaktadır.
ÖSYM’nin 2023 MSÜ Sınavı için yayımladığı kılavuzda yer alan puan türlerinin hesaplanmasında testlerin ağırlıklarını belirten tablo aşağıda verilmiştir: