Orta Oyunu Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi
Orta Oyunu Nedir? Orta Oyunu Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Orta Oyunu nedir, Orta Oyunu nasıl yazılır tdk, Orta Oyunu Anlamı tdk, Orta Oyunu Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü
Sizlere bu yazımızda –Orta Oyunu – kelimesi hakkında bilgi vereceğiz.
Orta Oyunu kelimesinin anlamı:
Orta Oyunu Edebiyat Terimi Olarak Orta Oyunu:
Sahne olarak kabul edilen ve etrafı seyircilerle kuşatılmış bir alanda, belirli bir konu doğrultusunda fakat yazılı bir metne bağlı kalınmaksızın, dekorsuz, suflörsüz ve karşılıklı konuşmaya dayanan halk tiyatrosu.
Orta Oyunu Tiyatro Terimi Olarak Orta Oyunu:
Geleneksel Türk doğamaçlara halk tiyatrosu. Ortada oynanır. Baş kişileri, aynı zamanda oyunun yönlendiricisi olan Pişekar ile oyunun baş güldürücü tipi Kavuklu’dur. Dekor olarak ‘Yeni Dünya’ denilen, iki yada üç kanatlı bir paravana, bir de ‘Dükkan’ denilen, önünde alçak hasır iskemlesi bulunan peyke vardır. Kendine özgü bir yabancılaştırma estetiği ile seyircinin her an tiyatroda olduğunu anımsatır.
Türk Dil Kurumu’na göre Orta Oyunu kelimesinin anlamı:
BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ
Tiyatro Terimleri Sözlüğü – 1966
orta oyunu
Ortada oynanan ve tulûata dayanan halk oyunu. Bu oyunların iki baş kişisi Kavuklu ile Pişekâr’dır. Güldürme, onların söz oyununa, hazırcevaplığına, yanlış anlayışa dayanan konuşmalarına ve oyunun öbür tiplerinin şive taklidlerine dayanır. Kimi oyunlarda güldürme öğesi açık saçıklığa kadar gider. Belli tipler, belli giysiler giyerler. Dekor olarak bir paravana (bk. yeni dünya) bir de alçak iskemle ya da tezgâh vardır, (bk. dükkân.)
Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız
Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız
Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız
Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız
Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız