Oxford ve Harvard Türkiye’de kampus açabilecek

Karatay

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Harvard, Oxford, MIT gibi üniversitelerin Türkiye'de kampus açabilmesi ve kâr amacı taşıyan özel üniversitelerin kurulmasına "imkân verecek" düzenlemeler yapacak. Ancak hem yabancı üniversitenin Türkiye'ye gelmesi hem de özel üniversite kurulabilmesinin yolu Anayasa değişikliğinden geçiyor. Çünkü mevcut Anayasa'ya göre Türkiye'de yalnızca devlet ve kar amacı gütmeyen vakıf üniversiteleri kurulabilir. 

ÜNİVERSİTE SINAVLARI ÇOĞALACAK
Bakanlığın bir başka hedefi ise sınav baskısını azaltmak için üniversite sınavlarını yılda birkaç kez yapmak. 

Habertürk'ten Pervin Kaplan'ın haberine göre MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı bu yıl içinde gerçekleştirmeyi öngürdüğü değişikliklere yer verdiği 2017 Yılı Performans Programı'nı yayımladı. Bakan İsmet Yılmaz programın tanıtımını, "Bakanlığımızın 2017 yılında gerçekleştirmeyi planladığı çalışmalar için yol gösterici niteliği bulunan 2017 Yılı Performans Programı'nda yer alan hedefler dinamik bir millî eğitim sistemi oluşturma amacındadır" diye yaptı. 

İşte MEB'in 2017 yılında yükseköğretim, lise geçişleri ile öğretmenlerle ilgili gerçekleştirmeyi öngördüğü değişiklikler: 

YILDA BİRKAÇ ÜNİVERSİTE SINAVI: Öğrenciler üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçişteki sınavlarının yılda birden çok yapılması temin edilecek. 

YÜKSEKÖĞRETİM REFORMU: Yeni bir ‘Yükseköğretim Çerçeve Yasası' hazırlayarak üniversitelerin yeniden örgütlenmesi ve ‘Yükseköğretim Kalite Kurulu'nun oluşumu sağlanacak. Kamu, özel sektör ve yükseköğretimin temsil edildiği ‘Yükseköğretim Planlama Kurulu' oluşturulacak.

ÖZEL VE YABANCI ÜNİVERSİTELER: Özel üniversitelerin kurulmasına ve yurtdışındaki üniversitelerin Türkiye'de, Türkiye'deki üniversitelerin yurtdışında faaliyet göstermelerine imkân verilecek. 

YABANCI AKADEMİSYEN VE ÖĞRENCİ: Üniversitelerin uluslararası rekabet gücünü artırmak amacıyla daha fazla yabancı öğrenci kabul etmeleri ve öğretim elemanı istihdam edebilmeleri sağlanacak. Üniversiteler bölgesel ihtiyaç ve yetkinliklerine göre ihtisaslaşacak. 

BÖLGENİN EĞİTİM ÜSSÜ OLACAK: Nitelikli insan gücü yetiştirerek Türkiye'yi bölgede bir eğitim merkezi haline getirmek. 

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ: Üniversiteler başta yurtdışındaki yetişmiş insan gücünün Türkiye'ye dönüşünü hızlandıracak yeni politikalar geliştirmek. 

KAMU ÖZEL YENİ MODELLER: Eğitimin finansmanında özel sektörün payının artırılması yönünde kamu-özel ortaklığı gibi yeni arz ve işletim modellerinin kullanılması sağlanacak. Şirketlerin sektörlerine yönelik özel mesleki ve teknik eğitim okulu açabilmeleri için düzenleme yapılacak.

Kaynak:Pervin Kaplan

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 40 + 6 kaçtır?


Basari Sıralamaları