Paragrafta Konu-Ana Düşünce Konu Anlatımı

Karatay

Paragrafta Konu-Ana Düşünce Konu Anlatımı,Paragrafta Konu-Ana Düşünce Nedir, Paragrafta Yardımcı Düşünce tyt, Paragrafta Konu-Ana Düşünce örnek sorular, Paragrafta Konu-Ana Düşünce ayt, Paragrafta Konu-Ana Düşünce ile ilgili örnek, Sizlere bu yazımızda Paragrafta Konu-Ana Düşünce hakkında bilgi vereceğiz.

Paragrafta Konu- Ana Düşünce

Her türden düşünce, duygu, bilgi ve öneriyi belli bir bütünlük içinde anlatan, açıklayan düşünce birimine paragraf denir. Sözcük , bir anlam;  cümle, bir yargı; paragraf ise bir düşünce birimidir.

 

Paragrafta Konu

Paragrafta üzerinde durulan kavram, varlık, olay, durum, duygu veya düşüncedir. Her şey paragrafın konusu olabilir. Paragrafa sorulan “Ne anlatılıyor?” sorusunun cevabıdır. Paragrafta neden söz ediliyorsa konu odur.

Parçanın konusu bulunurken şunlara dikkat edilmelidir:

  1. Parçada en çok tekrar edilen sözcükler üzerinde yoğunlaşılmalıdır.
  2. İlk cümlelere dikkat edilmelidir, çünkü konu ilk cümlelerde verilebilir.
  3. Konu, parçanın tamamını kapsar nitelikte olmalıdır. Ancak konuyu ararken genellemeye gidilmemelidir.
  4. Konu, mümkün olduğunca parçayı da kapsayıcı şekilde daraltılmalıdır.

Konu Sınavda Karşımıza nasıl çıkar ?

  1. Bu parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
  2. Bu parçada aşağıdakilerden hangisine değinilmiştir?
  3. Bu parçada hangisinden yakınılmaktadır?

Not: Sorular çözülürken belirgin özelliklere odaklanılmalıdır.

Paragrafta Konuya Örnekler

Örnek 1
⇒ Hatıra türünün bizdeki tarihi pek eski sayılmaz. 20. yüzyıl öncesine gelinceye kadar hatıra yazmış olanların sayısı iki elin parmaklarını geçmez. Hâlbuki Batı’da Sezar’ın Galiç Savaşı’nı anlattığı hatıralarını dikkate alırsak yirmi asırlık bir geçmişinin olduğunu görürüz. Bize gelince, Sezar’ınkine benzer bir hükümdar hatırası olarak Bilge Kağan’ın Göktürk Kitabeleri dediğimiz metinlerini hatıra olarak kabul edebiliriz.
Konu: Edebiyatımızda hatıra türünün tarihçesi

Örnek 2
⇒ Sabun köpüklerinde gökkuşağının renklerini, lapa lapa yağan karda uçuşan serçeleri görebildiğimiz için şükredelim. Eğer bize verilen nimetleri ve bütün güzellikleri göremeyecek kadar kör isek utanalım. Elimizdeki nimetleri sayalım. Ufak tefek çabalarla ortadan kaldırılabilecek sıkıntıları değil.
Konu: Mutlu olmak için hayatın güzel taraflarını görmek gerekir.

Örnek 3
⇒ İnsanın doğayla savaşımında korkunun rolü yansımaz. Önemli olan bu insanca duyguyu iyi değerlendirebilmektir. Nasıl ki kullanılması bilinmeyen bir silah bazen geri tepip büyük zararlara yol açabiliyorsa korku da denetim altında tutulmayıp kendi başına bırakılırsa sonuç hiç kimse için iyi olmaz. Korkalım; ama neden, niçin korktuğumuzu bilelim. Korkuya yenilme kaygısının tutsağı olmayalım.
Konu: Korkularımızı denetleme

Paragrafta Başlık

Yazının ne ile ilgili olduğunu belirten bir ya da birkaç sözcüklük isimlendirmelere başlık denir.

  1. Ana düşünceyle doğrudan ilgilidir.
  2. Bir yazının ya da eserin adıdır.
  3. Parçanın içeriğini tümüyle kapsar, konunun sınıflarını  çizer.
  4. Kısa, özlü ve ilginçtir.
  5. Bütün harfleri ya da baş harfleri büyük yazılır.
  6. Sonuna nokta konmaz.
  7. Parçanın bütünün okunduğunda daha hızlı kavranır.

Paragrafta Başlığa Örnekler

Örnek 1
Eğitim ve dil, birbiriyle yakından ilgili iki alan. Kuşkusuz dili kullanmanın tek amacı eğitim değildir; ama eğitimi dilsiz gerçekleştiremezsiniz. Bu yüzden eğitici yayınların dili, açık seçik, doğru ve seslendiği kitlenin düzeyine uygun olmalıdır. Bu koşullara sahip olmayan bir kitap, içindeki bilgiler ne kadar yararlı olursa olsun, işlevini yerine getiremez. Aktarılamayan, anlaşılmayan bilgi de bir bakıma yok sayılır.
Başlık:
Eğitici Yayınların Dili

Örnek 2
“Bir yazarın bütün ustalığı, iyi tarif ve iyi tasvir et­mekten ibarettir. Yazılan şeyin doğal, kuvvetli ve gü­zel olması için gerçeği ifade etmesi gerekir. Okudu­ğunuz bir eser sizi fikirce yükseltir, içinizi asil duy­gularla doldurursa, onu değerlendirmek için başka bir ölçü aramayınız. Eser iyidir ve usta elinden çık­mıştır.”
Başlık: Usta ve Yazar

Paragrafta Ana Düşünce

Pagrafta, yazarın okuyucuya vermek istediği mesaj, yazıyı yazma amacı ana düşünceyi verir. Paragrafa sorulan “Yazarın vermek istediği mesaj nedir, yazar niçin anlatıyor?” sorularının cevabıdır. Bir paragrafın ana düşüncesi o paragrafın yazılış amacını bildirir.

Ana düşünce paragrafın bütününü kapsayan bir nitelik gösterir. Paragrafta “böylece, o halde, bana göre, kanımca, ama fakat oysa, önemli olan…” gibi ifadeler okuru, ana düşünceye götürür. Ana düşünce, paragrafın içinde bir cümle halinde bulunabileceği gibi, paragrafın genelinden de yorumla çıkarılabilir.

Ana düşünceye yönelik soru tipleri

  1. Bu parçada anlatılmak isteneni içeren en genel yargı  numaralandırılmış cümlelerden hangisidir?
  2. Bu parçadan aşağıdaki sonuçların hangisi çıkarılabilir?
  3. Bu hikâyeden çıkarılabilecek sanatla ilgili yargı, aşağıdakilerden hangisi olabilir?
  4. bu paragrafta anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

Bunlar ve benzeri sorular ana düşünceye yönelik sorulardır.

Ana düşünceye yönlendiren kelimeler ve cümlelere dikkat etmek lazım. Ana düşünce daha anlaşılır olsun diye;

  1. Örneklere yer verilir,
  2. Benzetmeler yapılır
  3. Karşılaştırmalar yapılır
  4. Alıntılardan yararlanılır
  5. Tanıklara başvurulur

Ana düşünce genellikle ilk ve son cümlede aranır. Ama yinede bütün metni okumakta fayda vardır bazen orta kısımda da olabilir. Ana düşünceye ulaşmak için anahtar kelimeleri bilmek ve metin içerisinde onları yakalamak ana düşünceye ulaştırır. Bunlar; Bu nedenle, sonuç olarak, zira, oysa,tam tersine, son olarak,… gibi. Ayrıca bir parça da tanık gösterilmişse tanığın söylediği cümle ana düşüncedir.

Örnekleme varsa örneklemenin içindeki cümle ana düşüncedir.

Paragrafta Başlığa Örnekler

Örnek 1
Tiyatrosu olan bir memlekette kötülükler, hatalar sürüp gitmez. Çünkü, hayatın bir örneği olan sahnede aktörler, insanlığa ayna olurlar. Biz, kendimizi onlarda görürüz. Onlar bize ne olduğumuzu, ne olmak istediğimizi, ne olmaktan korktuğumuzu gösterirler.
Ana Düşünce: Paragrafta tiyatronun insana iyi ve kötüyü göstererek onları eğittiği vurgulanmıştır.

Örnek 2
Uyku, bilişsel performansın sağlanması için hayati önem taşıyor. Çeşitli araştırmalarda, yeterince uyunmadığında dikkat, dil, bellek, karar verme, yorumlama, öğrenme gibi bilişsel fonksiyonların etkilendiği ortaya çıktı. Bir veya daha fazla gece uyumama, çocuklarda reaksiyon sürelerini yavaşlatır, saldırganlığı arttırır, stratejik planlama, dil ve iletişim becerilerini bozar.
Ana düşünce: Uykusuzluğun öğrenmeyi olumsuz etkilediği

TYT Türkçe Konuları Konu Dağılımı için tıklayınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. ceyhan dedi ki:

    Gerçekten çok faydalı, teşekkürler.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 20 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları