Psikoloji Bilimini Tanıyalım Konu Anlatımı

Karatay

Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Psikoloji Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak  bilgi sahibi olabilirsiniz. Psikoloji Bilimini Tanıyalım Nedir? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…

Psikoloji Bilimini Tanıyalım

Yeryüzünün en karmaşık canlısı insandır. İnsanoğlu dünyamız için önemlidir; çünkü çevresi üzerinde en büyük etkiyi o yapar, kültür ve medeniyeti o oluşturur, geleceği onun davranışları belirler. Bütün bunlar, canlı türlerini, özellikle de insanı anlamamızı, onun davranışlarını ve düşünme biçimini açıklayabilmemizi gerektirmektedir.

Çağdaş bilimsel psikoloji “canlı davranışlarını inceleyen bilim” olarak tanımlanır. Bu tanımda üç önemli öge vardır:

Canlı: Psikoloji, sadece insan davranışlarının bilimi değildir. Psikoloji biliminin kapsamına hayvan davranışları da girmektedir.

Davranış: Çağdaş psikoloji biliminin inceleme alanına üç tür davranış girmektedir.

Dıştan doğrudan gözlenen davranışlar: Bu davranışlara örnek olarak dakikada okunan kelime sayısı, kreşte çocuğun sergilediği sosyalleşme tepkilerinin yoğunluk ve sayısı, aç bırakılan deney hayvanının deney kutusundaki hareketlilik miktarı verilebilir.

Dıştan doğrudan gözlenemeyen davranışlar: Bilgi işlemleme süreçlerinin, biliş ve duyguların, kişiliğin dıştan ve doğrudan gözlenmesi mümkün değildir. Bu gibi süreçler dolaylı olarak gözlenir. Örneğin zekâ, onu ölçmek için gelişti

Bilim Dalı: Psikoloji biliminde davranışlar bilimsel ölçütler uyarınca, bilimsel amaçlar doğrultusunda ve bilimsel yöntemler kullanılarak incelenir.

Psikolojinin Amaçları
Betimleme: Organizmanın davranışlarıyla ilgili betimlemelerin yapılması …
Açıklama: Davranışların sebeplerini, aralarındaki neden-sonuç ilişkilerinin ortaya çıkartılması …
Yordama (Öngörü): Davranışları önceden kestirebilme, kimin ne zaman, nasıl davranabileceğini, ne yapabileceğini tahmin edebilme …
Kontrol: Davranışları kontrol altına alma …

İnsanı anlama çabası olarak psikolojinin tarihini Eski Yunan’a kadar geri götürmek mümkündür.
Rönesans ile birlikte tür olarak insanın değil de, birey olarak insanın düşünürlerin ilgi alanına girmeye başladığı görülür.

11. Sınıf Psikoloji Konuları için Tıklayınız

11. Sınıfta Yer Alan Diğer Ders ve Konuları için Tıklayınız

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 36 + 2 kaçtır?


Basari Sıralamaları