Serveti Fünun Dönemi Türk Edebiyatında Anı Konu Anlatımı

Karatay

Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Türk Dili ve Edebiyatı Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak  bilgi sahibi olabilirsiniz. Serveti Fünun Dönemi Türk Edebiyatında Anı nedir? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor.

Serveti Fünun Dönemi Türk Edebiyatında Anı

Servet-i Fünun’a kadar hatıra, edebiyatımızda yazınsal değeri olan bir tür değildi.
Hatıra; seyahat, tarih, biyografi hatta destan ve hikâye türleri arasında kalarak ayrı bir tür olarak gelişememiş ve bu türlerle iç içe geçmişti. Servet-i Fünun Dönemiyle birlikte edebî bir tür olarak ortaya çıkmıştır.
Batılılaşmayı ve yenileşmeyi en büyük amaç olarak gören Servet-i Fünun sanatçıları; her alanda Batı’yı örnek alan, Batılı anlayışa uygun eserler vermişlerdir.  Bu dönemde, hatıra türü de Batılı örneklerine benzer bir şekilde gelişmeye başlamıştır.

Servet-i Fünun sanatçılarının hemen birçoğu anılarını yazmıştır. Servet-i Fünûn döneminde anının, edebiyatçılar tarafından bir araç olarak kullanıldığı görülür. Anılar, Servet-i Fünûn edebiyatçılarının bir araya gelişlerini, hedeflerini, devrin diğer aydınlarıyla olan tartışmalarını içerir.

Türk edebiyatında yazınsal değerdeki hatıraları ilk kez Halit Ziya Uşaklıgil yazmıştır. Halit Ziya’nın nesir alanındaki başarısı ve dili kullanma becerisi sayesinde hatıra yazıları da önemli bir öğretici tür haline gelmiştir.

» Servet-i Fünun döneminde hatıra (anı) türü, batılı bir çehreye bürünmüştür.
» Genel olarak ağır bir dil anlayışına sahip olan Servet-i Fünun döneminde yazarlar, anı türünde, diğer türlere nazaran daha sade bir dil kullanmışlardır.
» Şiir, roman ve hikâyede bireysel temaları işleyen Servet-i Fünuncular, hatıralarında dönemin sosyal ve siyasal olaylarına ışık tutmuşlardır.
» Bu dönemde yazılan hatıralarda edebiyat ortamına dair ayrıntıları görmek de mümkündür.

Bu dönemde hatıra türüne eser veren sanatçılar;

Hüseyin Cahit YALÇIN, Meşrutiyet Dönemi’nin siyasî ve sosyal olaylarını “Siyasî Hatıralar” adlı kitabında anlatır. Servet-i Fünun Dönemi’yle ilgili edebiyat hatıralarını ise “Edebiyat Hatıraları” adlı kitabında toplar.

Ahmet İhsan TOKGÖZ’ün iki ciltten oluşan “Matbuat Hatıralarım” adlı anı kitabı vardır. 1888 ile 1914 yılları arasındaki anılarını içermektedir.

Mehmet Rauf da farklı gazete ve dergilerde yayımladığı anı türündeki yazılarını “Edebi Hatıralar” adlı kitapta topladı.

10. Sınıf  Anı/Hatıra Konu Anlatımı için Tıklayınız

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Konuları için Tıklayınız

10. Sınıfta Yer Alan Diğer Ders ve Konuları için Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları