SMYS Nedir Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi nedir
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, liseye girişte TEOG’un yerine getirilen sistemi açıkladı. Yılmaz’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“8. sınıf öğrencilerimizin sosyal, kültürel faaliyetlere katılamadığı söyleniyor. Bir başka husus, sınav 8. sınıfta yapılıyor ama çocuk 6. sınıfta hazırlanmaya başlıyor. Bunun da olumsuzluğu var.
Bir başka husus: Orta sonlarda da TEOG’a hazırlanmak için ilave bir devamsızlık olduğu ortaya çıktı. Çocuğun puanı 460, evinin yanındaki okulla 470 puan alıyor. Hemen evinin yanındaki okula gidemiyor, bir başka yerde kaydolmak zorunda kalıyor. Bunları da görmemek mümkün değil. Bizler de vatandaşlarımızdan, velilerimizden her ne kadar şikayet gelirse onu dikkate almak zorundayız.
Herkes bu eleştirilerde mutabık.
Yeni sistemin adı belli oldu
Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde veli ve öğrencimiz adresine en yakın okuluna yerleştirilecek.
8. sınıfta olup bu yerleştirme sistemine tabi olan öğrenci sayısı yaklaşık 1 milyon 200 bin. Ortaokulla lise arasındaki bir bağı biz kurmuş oluyoruz. Bu yaştaki öğrencilerimizin üzerindeki sınav baskısı kalkmış olacaktır. Bu yüzde 90’ın üzerindeki öğrencilerimiz için. Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak.
Bu sistem okullardaki akademik çeşitliliği artıracak ve okulun başarı seviyesini yükseltecek.
Her öğrencimiz fedakarlık da yaparak, çalışarak da okullarının kalitesini artıracağız. Esas gayemiz liselere geçişi sınavsız sağlamaktır. Bunun için bütün liselerimizi fen lisesi ayarına ve sosyal bilim lisesi ayarına getirmemiz lazım. Bu yolda çok önemli yol mesafe kat ettik.
Fen lisesi öğrencileri 10 kat arttı
Biz geldiğimizde 58 tane fen lisesi var. Ne kadar öğrenci var? 12 bin öğrenci var. Şimdi fen lisesi sayımız 302. Öğrenci 120 binin üzerinde. 10 kattan fazla artırdık.
Ülke genelinde 11 bin 57 lisemiz var. Belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerinin girebileceği bir sınav hazırladık. 600 gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Bu liselerin ismini ve sayısını Mayıs ayı gibi açıklayacağız. Dolasıyla öğrenciler okula girmeden önce hangi okula gireceğini biliyorsa sınava bile girmeyeceğim diyecek.
Sınavın tarihi ve detayları
Sınav Haziran ayının ilk hafta sonunda yapılacak. Sınav 2 bölüm ve tek oturumda oluşacak. Toplam 60 sorudan oluşacak ve 90 dakikalık süre var. 6. 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız.
“Sınav mecburiyeti ortadan kalktı”
Yeni sistemin temel felsefesi sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz çocuklarını bu sınava ister yönlendirir isterse de yönlendirmez. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değildir. Mevcut TEOG’da mutlaka sınava girmek zorundaydınız. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı.”