TEOG soruları 90 bin soruluk havuzdan
MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin, TEOG sınavına ilişkin açıklamada bulundu.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin 23-24 Kasım'da gireceği birinci dönem ortak sınavlarda yöneltilecek sorular, 3 yılda yazılan 90 bin soruluk havuzdan seçildi.
Merkezi ortak sınavlara bir milyon 190 bin 826 öğrencinin katılımının sağlanması şeklinde planlama yaptıklarını belirten Çetin, sınavların yurt içinde 970, yurt dışında ise 14 merkezde gerçekleştirileceğini bildirdi.
Çetin, 2016-2017 eğitim öğretim yılında yapılacak birinci ve ikinci dönem ortak sınav sisteminde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını, sınavların Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 81 il valiliğine duyurduğu kazanımlar çerçevesinde yürütüleceğini vurguladı.
Soruların, öğrencilerin derslerde gördükleri konuları takip etmeleri durumunda rahatlıkla cevaplayabilecekleri formda hazırlandığını ifade eden Çetin, "Öğrencilerimiz bir sürprizle karşılaşmayacak. Tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum. Heyecan yapmadan, okullarında rutin bir sınava girer gibi sınava girsinler." dedi.
Sınavda yöneltilecek soruların matbaa basım süresince emniyet mensuplarının nöbet tuttuğunu, soruların hazırlanma sürecinde güvenliğin üst düzeyde arttırıldığını anlatan Çetin, "Güvenlik önlemleri için jammerları arttırdık ve 56 kişilik ekip kısa devrede, 38 gün boyunca dışarı çıkmadan, hiçbir elektronik cihaz kullanmadan çalışıyor." bilgisini aktardı.
Soru hazırlama için öğretmenler davet edildi
Soru hazırlama sürecine ilişkin de bilgi veren Çetin, Türkiye'nin çeşitli ortaokullarından öğretmenlerin davet edilerek soruların hazırlandığını söyledi. Çetin, hazırlanan soruların Soru Oluşturma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığında çalışan ve branşlarında her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 28 öğretmen tarafından, ön ve üst incelemeden geçtikten sonra soru havuzuna alındığını anlattı.
Havuzda toplanan soruların, genel müdürlük bünyesinde oluşturulan alan bazlı bilim kurullarında görevli alan uzmanı ve ölçme değerlendirme uzmanı akademisyenlerce incelendiğini belirten Çetin, TEOG sınavı için son 3 yılda yazılan 90 bin soruluk havuz oluşturulduğunu kaydetti.
Çetin, bu havuzda sadece TEOG sorularının değil, kazanım kavrama testlerinin de yer aldığını belirtti.
Maraton iki gün sürecek
TEOG kapsamında 23-24 Kasım'da yapılacak birinci dönem ortak sınavlara, yurt içinde 970 merkezde, 16 bin 235 okulda, 93 bin 342 salonda, yurt dışında ise 7 ülkede, 14 merkezde, 21 okulda, 72 salonda 1 milyon 190 bin 826 öğrenci katılacak.
Sınavın yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde yapılacak oturumları, saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları 30 dakika olacak. Sınav uygulaması, tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.
Öğrenciler, 23 Kasım Çarşamba günü yapılacak olan birinci oturumda, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden, 24 Kasım Perşembe gün yapılacak ikinci oturumda ise Fen Bilimleri, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden sınava girecek.
Sınavda her ders için, dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak.
KAYNAK:AA