Tercih sürecinde YÖK ve MEB de yanınızda olacak

Karatay

Üniversite tercihi, 26 Temmuz-2 Ağustos arasında yapılacak. YÖK, adayları bu süreçte yalnız bırakmıyor. Lisans ve ön lisans programları hakkında bilgilerin yer aldığı YÖK Atlası, adayların aklındaki birçok soruya yanıt veriyor.

Üniversite tercihleri, 26 Temmuz-2 Ağustos arasında yapılacak. Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) geçen şubatta aldığı bir kararla tercih sayısı 30’dan 24’e düşürüldü. Bu yıl adayların 24 tercih hakkı olacak. Tercihleri doğrultusunda bir üniversiteye kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler elektronik kayıt işlemlerini 12-16 Ağustos, normal kayıtlarını da 15-19 Ağustos arasında tamamlayabilecek. Ek yerleştirme tercih işlemleri 26-30 Ağustos, ek yerleştirme kayıtları ise 6-9 Eylül’de yapılacak. Tercih döneminde YÖK’ün bir rehber kaynak olarak hayata geçirdiği Yükseköğretim Program Atlası üzerinden, adaylar ilgilendikleri programlarla ilgili detaylı bilgiler edinebilecek. Atlasta lisans ve ön lisans programları hakkında kapsamlı bilgiler yer alıyor. Kontenjanlar, taban puanları, yerleşen son kişinin başarı sırası ve istatistikleri gibi tercih döneminde adayları yönlendirebilecek birçok farklı içerik kolay ve sade bir arayüzle veriliyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 10 Mart’ta tanıtım toplantısında, atlası öğrencilerin cep telefonlarıyla bile rahatlıkla kullanabileceğini söyleyerek, neden böyle bir projeye giriştiklerini şöyle anlatmıştı:

“YÖK Program Atlası bir ‘tercih robotu’ değil. Ondan daha da ileri noktada, sadece YÖK tarafından derlenebilecek veya paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir bir referans kaynak. YÖK yıllar yılı, gençlerin gözünde soğuk, uzak, sevimsiz bir kurum görünümündeydi. Geçmişin kötü algısını artık sırtımızda taşımak istemiyoruz. Yeni ve yenilikçi YÖK olarak gençlerimizin gözünde onları kucaklayan, fayda sağlayan, yol gösteren bir yere gelmeyi hedefliyoruz.”

HESAP AÇMANIZ GEREKMİYOR

Programa ‘yokatlas.yok.gov.tr’ adresinden ulaşılıyor. Atlası kullanmak için hesap açmanız gerekmiyor. Siteye girer girmez kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Karşınıza üç farklı modül çıkıyor: Lisans Atlası, Ön Lisans Atlası ve YGS-LYS Net Sihirbazı. Sonuncu modül sınava hazırlanan adaylara netlerini hesaplamaları için yardımcı olurken, ilk ikisi ise tercih yapacak adaylara yol gösterecek.

İSTER LİSANS PROGRAMI İSTER ÜNİVERSİTE OLARAK ARAYIN

Lisans atlası son derece ayrıntılı. Bu sekmeye tıkladığınızda ister üniversite olarak, isterseniz de lisans programları üzerinden arama yapabiliyorsunuz. Diyelim ki Boğaziçi Üniversitesi’ni seçtiniz, karşınıza o kurum bünyesinde tüm programlar, hangi puan türleri ile öğrenci kabul ediyorsa bir bir sıralanıyor. Ya da üniversite değil de, seçeceğiniz bölüme dair kafanız net ve psikoloji istiyorsunuz, onu yazdığınız anda o alanda eğitim veren üniversiteler alfabetik sıra ile ekrana yansıtılıyor.

KONTENJAN, YERLEŞME VE KAYIT İSTATİSTİKLERİ VAR

Yükseköğretim Program Atlası’nda programlarla ilgili birçok bilgiye yer veriliyor. Kontenjan, yerleşme ve kayıt istatistikleri, toplam yerleşen sayısı, 2015 tavan ve taban puanları, yerleşenlerin ortalama diploma notu, yerleşip kayıt yaptırmayanların sayısı… Atlasta aklınıza takılabilecek sorularla ilgili hiçbir nokta atlanmamış. O kadar ki yerleşenlerin cinsiyet dağılımlarından geldikleri il ve coğrafi bölgelere kadar tüm bilgiler sistemde yer alıyor.

Atlasta bir önceki sene yerleşenlerin tüm derslerde YGS ve LYS’de ortalama kaç net yaptığı, puan ve başarı sıralarını da görebiliyorsunuz. Hatta isterseniz tercih eğilimleri ile ilgili ayrıntılı bilgiye de ulaşmanız mümkün.

AKLINIZDAKİ ÜNİVERSİTENİN KAÇ PROFESÖRÜ BULUNUYOR?

Atlasta ‘girdi’ler kadar, ‘süreç ve çıktı’ göstergelerine de yer veriliyor. Yani programdaki toplam öğretim üyesi sayısından kaçının profesör olduğuna, mezun istatistiklerinden değişim programları sayesinde giden ve gelen öğrenci sayısına kadar merak ettiğiniz birçok program bilgisi bulunuyor. Ön Lisans Atlası’nda da benzer bilgiler var. Ancak bazı programlarda lisansta olduğu kadar ayrıntılı bilgi sunulmuyor.

DENEYİMLİ ÖĞRETMENLER İŞ BAŞINDA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl TEOG sisteminde başlattığı ‘tercih danışmanlığı’ hizmetini, üniversite adayları için de uyguluyor. Bakanlık, üniversite tercihi konusunda donanımlı öğretmen ve yöneticilerden oluşan yaklaşık 15 bin eğitimci aracılığıyla 26 Temmuz-2 Ağustos arasında hizmet verecek. Bu sayede üniversite tercih döneminde sıkıntı yaşayan öğrenciler kendilerini tanıyan, ilgi ve yetenekleri konusunda bilgi sahibi öğretmenlerden destek alacak. Ayrıca tercih danışmanlığı komisyonları, okulların yanı sıra öğrenci ve velilerin kolay ulaşabilmesi amacıyla alışveriş merkezleri, çay bahçeleri, parklar gibi yerlerde de kurulacak.

Ziraat, orman ve su ürünlerini seçenlere burs

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl ziraat, orman ve su ürünleri ile ilgili programları tercih ederek ilk üç sırada giren öğrencilere eğitim süreleri boyunca burs verileceğini, aylık 600 lira olan bursun 12 ay boyunca ödeneceğini açıklamıştı. “Ülkemiz ve geleceğimiz açısından bu kadar stratejik ve kritik olan bu alanlara ilginin azalıyor olması ülkemizin istikbali için gerçekten tehdit edici” diyen Prof. Dr. Saraç, özetle şunları söyledi: “YÖK olarak bu süreci yakın zamana kadar sayılarla yönetmeye çalıştık. Yani talep varsa kontenjan arttır, talep yoksa kontenjan azalt. Bu belki bazı programlarımız için hâlâ bir nispette uygulanabilir ama bu öncelikli ve stratejik alanlarımız için, kesinlikle başka yeni ve yenilikçi çözümler üretebilmeliyiz. Bu yıl ziraat, orman ve su ürünleri odaklı programlarımızı tercih ederek, yerleştirilecek ilk üç sıradaki öğrencilerimize eğitim süreleri boyunca burs verilecek.

630 ÖĞRENCİ FAYDALANABİLECEK

2016 LYS sistemimizde tarım, ziraat, orman ve su ürünleri alanında devlet üniversitelerimizde toplam 210 programımız bulunuyor. Bunların her birisine, ilk üç sırada yerleşecek öğrencilerimizin hepsi, yani toplam 630 öğrencimiz bu burs imkânından faydalanabilecek. Bu şekilde sadece belirli üniversitelerimizi değil, tüm devlet üniversitelerimize yerleşen başarılı öğrencilerimizi desteklemiş olacağız. Bu öğrencilerimize ödenecek burs miktarı ise aylık 600 lira olup, 12 ay boyunca verilecek.”

Kaynak:Hürriyet

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 10 + 6 kaçtır?


Basari Sıralamaları