Tiyatro Nedir? Hakkında Kısaca Bilgi

Karatay

Tiyatro Nedir? Tiyatro Hakkında Kısaca Bilgi (TDK), Tiyatro nedir, Tiyatro nasıl yazılır tdk, Tiyatro anlamı tdk, Tiyatro Hakkında Kısaca Bilgi,Terimleri Sözlüğü

Sizlere bu yazımızda –Tiyatro – kelimesi hakkında bilgi vereceğiz. 

Tiyatro  kelimesinin anlamı:

Tiyatro Dil ve Anlatım Terimi Olarak Tiyatro:
1. İnsan ve toplum yaşamının çelişkilerini, karşıtlıklarını; insanın insanla, doğal ve toplumsal çevreyle ilişkilerini, çatışmalarını, söz ve eylemle sahnede canlandırma sanatına tiyatro, tiyatro yapıtlarına da oyun(drama) denir.

2. Dram, komedi, vodvil vb. edebiyat türlerinin oynadığı yer.

3. Bu türleri, izleyiciler önünde sahnede oynayan grup.

4. Oyun yazma sanatı.

5. Sahnelenmek için yazılmış oyunların türü.

Tiyatro Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Tiyatro:
Dram, komedi, trajedi gibi sahnede oynanmak üzere yazılan edebiyat türlerinin ortak adına tiyatro denir. Ayrıca yapılan eserlerin sahnede oynanmasına ya da bu tür eserlerin oynandığı binaya da tiyatro denir. Tiyatroda sadece jest (el, kol) ve mimikle (kaş, göz, ağız, yanak) gösterilen oyunlara pandomim; daha çok müziğin hakim olduğu baştan sona bestelenmiş oyunlara opera; baştan sona değil de yer yer ve hafif bir şekilde bestelenmiş oyunlara operet; beş altı dakikaya sığdırılan tablolar halinde, kısa müzikli oyunlara da skeç denir.

Tiyatro Tiyatro Terimi Olarak Tiyatro:
Tiyatro, sahne eseri (oyun), eserin oynanma sanatı ve oyunun oynandığı yer anlamlarına gelmektedir. Trajedi, komedi, dram gibi sahnelenme amacıyla kaleme alınan edebî türlerin hepsine birden tiyatro dendiği gibi, bu türlerde verilen eserlerin oyuncular tarafından sahnede canlandırılması sanatına ve sahnelenme mekânına da tiyatro denmektedir.

Tiyatro Edebiyat Terimi Olarak Tiyatro:
İnsan hayatına ilişkin bir konuyu, bir olayı kurmaca olarak sahnede gösterme, canlandırma ilkesine dayalı sanat dalı. Oyunların oynandığı yer anlamına gelen Tiyatro, kimi zaman oyunlar kimi zaman da dramatik türün adı olarak kullanılabilir.

Tiyatro Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tiyatro:
1. Dram, komedi vb. edebiyat türlerinin oynandığı yer.
2. Bu türleri izleyiciler önünde sahnede oynayan grup.

Tiyatro Müzik-Dans Terimi Olarak Tiyatro:
Dram, komedi, vodvil vb. edebiyat türlerinin oynandığı yer ve sahnelenmek için yazılmış oyunların tümü.

Türk Dil Kurumu’na göre Tiyatro  kelimesinin anlamı:

BİLİM VE SANAT TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

Tiyatro Terimleri Sözlüğü – 1966
tiyatro
İngilizce: theater, Fransızca: théâtre, Almanca: Theater, Diğer: İtl.: otrteo, Yun. Theastai
(Yun. Theastai – görmekten “theatron” – genel görüş) Antik Yunan tiyatro birimi [1249 – 1265] tiyatrosunda yalnızca seyircilerin “oturdukları yer” anlamına gelirken bugün genel olarak bütün dramatik gösterilerle ilintili çalışma alanını kapsar; tiyatro yapısını, eylemini ve kavramını karşılar. Tiyatro, kimi kez, “drama” kavramına karşıt olarak bir temsilin metin dışında kalan bütün yönlerini belirtir. Ancak “drama” yalnızca söz değildir, bunun yanı sıra oynayış anlamını da getirir; bunların ikisi birbirinden ayrılmaz. Öteki öğeler dekor, giysi, müzik ve danstır. Ayrıca, “Fransız tiyatrosu”, “İtalyan tiyatrosu” dendiği zaman bu ulusların tiyatro yaşantılarının bütün yönleri; Corneille’in tiyatrosu, Shakespeare’in tiyatrosu denildiği zaman bu yazarların oyunları anlaşılacaktır. Türkçeye “tiyatro” terimi İtalyanca “teatro” sözcüğü ile girmiştir.

Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü – 1948
tiyatro
Fransızca: Théâtre
Sahne eseri, bu gibi eserlerin oynanma sanatı ve bunların oynandığı yer.

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü – 1983
tiyatro
İngilizce: theatre, Fransızca: théâtre, Almanca: Theater, Diğer: Yun. theatron= seyir yeri itI.teatro
1. Geniş anlamı içinde, dram sanatının yönetmen, oyuncu, tasarım sanatçıları, uygulayımcılar, uzmanlar ve seyircinin etkileşimi ile ortaklaşa üretilmesi. 2. Dramatik gösterilen tümü. 3. Betik dışında kalan tiyatroluk öğelerin tümü. 4 – Oyun oynama eylemi. 5 – Oyunların oynandığı yapı, alan ya da yer. 6 – Etkinliğine ilişkin olarak tiyatral gereçler ya da yöntemler.

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 4 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları