Toplumsal Yapı Konu Anlatımı

Karatay

Sosyoloji ayt konu anlatımı, Sosyoloji tyt konu anlatımı , Sosyoloji yks konu anlatımı… Merhaba arkadaşlar sizlere bu yazımızda Toplumsal Yapı Konu Anlatımı hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.

Toplumsal Yapı

Toplumsal Yapı

İçerisinde toplumsal ilişkilerin ve olayların gerçekleştiği, kurum ve grupların yer aldığı, yerleşim tarzının ve nüfusun biçimlendiği maddi ve manevi toplumsal gerçekliklerin birbiriyle uyumlu bütününe toplumsal yapı denir.

Toplumdan topluma farklı özellikler gösterir.
Dinamiktir, sürekli olarak değişir.
Öğelerin toplamından ibaret değildir, bütünlük özelliği taşır. (Gestalt)
Coğrafi koşullardan etkilenerek biçimlenir (üzerinde bulunduğu coğrafyayı da etkiler).
Maddi ve manevi öğeleri arasında karşılıklı ve sürekli bir etkileşim vardır.
Çeşitli öğelerinden birinde meydana gelen değişiklik zamanla diğerlerini de etkiler.

Toplumsal Etkileşim ve Türleri

Toplumsal etkileşim, birey ya da grupların birbirlerini etkilemek suretiyle gerçekleştirdikleri toplumsal davranışlardır. Mübadele, işbirliği, rekabet, çatışma, uyum, uyarlama ve benzeştirme olmak üzere çeşitli tipleri vardır. Beklenti ve karşılık alma amacıyla yapılan etkileşim mübadele; karşılık beklenmeden birlikte hareket
etmeyle gerçekleşen etkileşim iş birliği; belli bir hedefe ulaşmak için içine girdiği yarış şeklindeki etkileşim rekabet; rakibin hedeflenerek düşmanca duygularla hareket edilen etkileşim çatışma; kişinin kendi iradesi ile davranışta bulunmasıyla gerçekleşen etkileşim uyum; tek taraflı ve gönüllük esasına dayalı gerçekleşen etkileşim uyarlama;
toplumsal otoritenin yaptırımlarıyla gerçekleşen etkileşim ise benzeştirme adını alır.

Toplumsal Tabakalaşma

Nüfusun, gelir dağılımı, toplumsal saygınlık vb. ölçütlere göre farklılaşarak toplumsal yapı içinde ve hiyerarşik biçimde çeşitli toplumsal birimler oluşturmasıyla ortaya çıkan bir toplumsal gerçekliktir. Günümüze kadar, toplumsal farklılaşmanın, eşitsizliğin ve tabakalaşmanın bulunmadığı hiçbir toplum görülmemiştir.

I. Kapalı Tabakalaşma: Bireyin içinde doğduğu tabakadan başka tabakaya geçmesinin (yükselmesi veya düşmesinin) mümkün olmadığı tabakalaşmadır. Örnek: Hindistan’daki Kast Sistemi.

II. Yarı açık Tabakalaşma: Bireyin içinde doğduğu tabakadan ancak çok ender ve istisnai yollarla tabaka değştirebildiği tabakalaşma sistemdir. Örnek: Ortaçağ Avrupasındaki Feodal Beylikler.

III. Açık Tabakalaşma: Bireyin eğitim ve girişimcilik gibi demokratik yolları kullanarak tabaka değiştirebildiği tabakalaşma sistemidir. Örnek: Günümüz Demokratik toplumları.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 72 + 1 kaçtır?


Basari Sıralamaları