Toprak Ana – Cengiz Aytmatov Eser Özeti

Karatay

Sizlere bu yazımızda Toprak Ana – Cengiz Aytmatov eser özeti hakkında bilgi vereceğiz. Eserin özeti, konusu, ana karakterleri hakkında merak ettiğiniz bir çok sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz…

Toprak Ana – Cengiz Aytmatov

ROMANIN KONUSU:

Kitabı okuduğunuz sırada, Aytmatov’un güçlü kaleminden düşmüş harika satırlara şahit oluyorsunuz. Yazar, Toprak Ana romanında savaş zamanı insanların yaşadığı tüm sıkıntıları, cephede kaybedilenlere duyulan acıları, insanı perişan eden ayrılıkları akıcı bir dille anlatmış. Okurken elinizden düşüremeyeceksiniz.

ROMANIN ANA KARAKTERLERİ:

Tolunay: Kitabın ana kahramanıdır. Gençliğinde çok güzel ve çalışkan bir kadınmış.

Savankul: Kara bıyıklı esmer bir yiğit. Azimli ve çalışkan.

Kasım: Babasın benziyor. Karısını seven iyi bir evlat.

Muslubeg: Ağabeyi gibi o da babasına benziyor. Müzikten hoşlanan bir insan.

Caynak: Daha çok annesine benzior.Kara gözleri var.

Aliman: Genç,esmer bir dağ kızı.

ÖZET:

Toprak Ana romanı, tarlasını ailesi kadar seven Tolganay’ın onunla dertleşmesiyle başlar. Daha küçücük bir çocukken toprakla tanışan Tolganay, önceleri toprakla neşe içinde oynarken, sonraları toprağı sürüp, geçimini sağlamaya başlar. Onu toprakla tanıştıran dedesinin borçlarıdır. Daha sonra o da ailesi gibi bir toprak işçisi olur.

Bir süre sonra Tolganay, kendisi gibi toprak işçisi olan Suvankul’a aşık olur ve evlenirler. Tarlalarda çalışarak geçimlerini sağlarlar. Hayatlarını toprakla kazanırlar. Üç çocukları olur. Traktör sürmeyi öğrenen Suvankul, köye ilk traktörü getiren ekip başıdır.

Aradan yıllar geçer. Çocuklar büyür. Kasım babasının izinden giderek biçerdöver sürücüsü olur. Maysalbek öğretmen olmak için, köy okulunu bitirince kente gider ve en küçükleri Caynak da Gençlik Kolu Kulübü’nün başkanı olur. Bir süre sonra Kasım evlenir ve eve gelin gelir. Tolganay gibi herkes bu durumdan memnundur. Tolganay, Suvankul, Kasım ve gelin Aliman hasat zamanlarını tarlada beraberce geçirirler, her şey yolundadır.

Hayat onlar için güzel giderken, bir gün ansızın tarlaya gelen bir Rus askerinden savaş çıktığı haberini alırlar. Köydeki erkekler birer birer askere çağrılır. Ve bir gün Kasım’ın da askerlik çağrısı gelir. Bütün aile ne kadar üzülse de onu askere uğurlarlar. Aile daha sonra Maysalbek’ten de askere çağrıldığını öğrendikleri bir mektup alır.

Savaş tüm hızıyla devam ederken, cephedeki erkek yetersizliğinden, bir gün Suvankul da askere çağrılır. O günden sonra ekip başı görevi Tolganay’a verilir. Tolganay tüm zorluklara rağmen var gücüyle çalışır.

Caynak zaman zaman eğitime çağrılan köyün genç delikanlıları arasındadır. Bir gün, anasına eğitime gittiğini söyleyerek cepheye gider. Niyeti Tolganay’ı üzmemektir. Evinin bütün erkeklerini cepheye gönderen Tolganay, bir gün oğlu Kasım ve kocası Suvankul’un şehit olduğu haberini alır. Şehit haberleriyle perişan olan Tolganay gelini Aliman ile hayata kaldığı yerden devam eder. Ancak bu sefer de oğlu Maysalbek’ten umutsuz bir mektup alır ve bir oğlunu daha cephede kaybeder. Uzun süre Caynak’dan da haber alamayınca onu da yitirdiğini düşünüp bütün umudunu kaybeder.

Tolganay cephede kaybettiği tüm erkeklerinin acısını gelini Aliman ile dindirmeye çalışır, onu kızı gibi sahiplenir. Savaşın izleri yavaş yavaş silinmeye başlar. Zaferin gelmesi yakındır. Cephelerden evlerine dönen askerler, yeniden tarlalarda çalışmaya başlarlar. Tolganay gelini için endişelenmektedir. Onun evlenmesi gerektiğini düşünür. Ancak Aliman evlenmek istemez. Sonbahar aylarında sürü otlatmaya gelen bir çoban, Aliman’ı hamile bırakır. Ancak Tolganay bu durumu çok sonraları öğrenir. Aliman’ın doğumu yaklaştıkça Tolganay’a olan davranışları değişir.

Tolganay bir gece ahırda Aliman’ı doğum sancıları içerisinde bulur. Aliman hastaneye giderken, yolda doğum yapar. Ancak ölür. Tolganay ismini Canbolat koyduğu torununu zorluklar içerisinde büyütür.

Türk Edebiyatı Eser Özetleri

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 40 + 6 kaçtır?


Basari Sıralamaları