Ülkelerin Doğal Kaynak Potansiyelinin Küresel ve Bölgesel İlişkilerine Etkisi Konu Anlatımı

Karatay

Merhaba arkadaşlar size bu yazımızda Coğrafya Konuları hakkında bilgi vereceğiz. Yazımızı okuyarak  bilgi sahibi olabilirsiniz. Ülkelerin Doğal Kaynak Potansiyelinin Küresel ve Bölgesel İlişkilerine Etkisi nedir? sorusunun cevabı aşağıda sizleri bekliyor…

Ülkelerin Doğal Kaynak Potansiyelinin Küresel ve Bölgesel İlişkilerine Etkisi  

Sanayi devrimi sonrasında halkın refah seviyesi yükselmiş ve her geçen gün artan nüfus, doğal kaynakların hızlı tükenmesine neden olmuştur.

Doğal kaynaklar açısından zengin olan bölgeler Kuzey Amerika, Asya ve Orta Doğu’dur. Zengin yer altı kaynaklarına sahip olan bu bölgelerdeki ülkelerin gelişmişlik seviyeleri aynı değildir.

Örneğin Güney Afrika Cumhuriyeti elmas, altın ve platin gibi değerli madenlerce zengindir ancak ülkedeki siyasi boşluklar yüzünden uzun yıllar sömürge altında bulunmasının başlıca nedeni olmuştur.

Ülkelerin gelişmişlik seviyesi doğal kaynağın etkin kullanımında ve sürdürebilir olmasında önemlidir. Gelişmiş ülkeler doğal kaynağı işlemede modern teknolojik yöntemleri kullanır.

Sanayileşen ülkeler için vazgeçilmez olan fosil yakıtlar geri kalmış ülkeler için siyasi ve ekonomik baskı unsuru olmaktadır. Nijer, Çad, Kazakistan, Özbekistan gibi ülkelerin gelişmişlik düzeyinin geri kaldığı ve ülke sınırlarının sanayileşmiş ülkeler tarafından çizildiği görülmektedir. Benzer durumu Amerika kıtasında görmekteyiz. Özellikle
Latin Amerika ülkelerinde (Peru, Guatemala, Ekvador vs) petrol zengini olması ve tarımsal faaliyetlerin yapılması kıtadaki diğer süper güçler tarafından sömürülmesine neden olmaktadır.

 

12. Sınıf Coğrafya Konuları için Tıklayınız

12. Sınıfta Yer Alan Diğer Ders ve Konuları için Tıklayınız

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 13 + 4 kaçtır?


Basari Sıralamaları