Yarıyıl Tatili Başladı

Karatay

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen bugün tatile girecek.

2017-2018 eğitim öğretim yılının birinci dönemi, tatili başladı.

Yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1 milyon öğretmen yarıyıl tatiline girecek. İki haftalık yarıyıl tatilinin ardından ikinci dönem, 5 Şubat’ta başlayacak. Eğitim öğretim yılı 8 Haziran 2018 Cuma günü tamamlanacak.

KARNELER ALINDI TATİL BAŞLADI, ÇOCUKLARI ÜZMEYELİM
Karnedeki notların her zaman başarı göstergesi olmadığına değinen uzmanlar, birkaç dersten düşük not alan çocuğa olumsuz davranmanın, ders başarısı ve ailevi ilişkiler yönünden uzun vadede sorunlara yol açabileceğine dikkati çekti.

Pedagoji Derneği Başkanı, Klinik Psikolog ve Pedagog Mehmet Teber, karnelerin akademik başarıyı ölçtüğünü ama her zaman aslolanın karakter ve kişilik olduğunu anlattı. Teber şöyle konuştu: “Kırık olan notlarda ise neden kırık olduğu birlikte değerlendirilmelidir ve bu notu yükseltmek için ne gibi adımlara ihtiyacı olduğu da belirlenmelidir. Bu süreci şefkatle yürütmek gerekir. Çünkü çocuk, zor durumdadır ve bu durumdan çıkmak için bir yetişkinin şefkatli cesaretlendirmesine ihtiyacı vardır. Çocuk hayatının merkezine dersi alabilir, kişiliği değil. Anne babası ile olan ilişkisi zedelenebilir. Cesareti kırılıp ders çalışmayı tümden bırakabilir, okuldan da soğuyabilir.”

ÇOCUKLAR NASIL BAŞ EDECEKLERİNİ BİLMİYOR
Teber, çocukların, kırık notla nasıl baş edeceğini genelde bilmediğini, ailenin bu durumda problemi, alternatifler sunarak çözmeye çalışması halinde çocuğun problem karşısında üzülüp kenara çekilmeyi değil, inisiyatif alıp çözmeyi deneyebileceğini aktardı.

VERDİĞİNİZ TEPKİ ÇOK ÖNEMLİ
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Ekşi de karnesinde kırık not olan bir çocuğun, kırık nota sahip olmaktan dolayı yeteri kadar üzgünken buna bir de ebeveynleri tarafından yansıtılan öfke ve hayal kırıklığı gibi duygular eklenince bu durumla başa çıkmalarının zorlaştığını dile getirdi.

ÇOCUK BİR DE EBEVEYNLERİNİ DÜŞÜNÜYOR
Çocuğun sadece kendi hayal kırıklığıyla değil aynı zamanda ebeveynlerinin kendisi hakkında hissettiği olumsuzluklara da göğüs germek zorunda kalacağını belirten Ekşi, bu nedenle çocuğun yaşadığı üzüntü ile başa çıkmasında, öz güven ve öz saygısının zarar görmeden bu süreci atlatmasında ebeveynlerinin vereceği tepkinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ekşi, çocuğa öfkeli ya da suçluluk duygusu yaşatacak şekilde yaklaşmanın da çocuğu motive etmekten ziyade yaşadığı üzüntünün artmasına ve başaracağına dair olumlu duyguların ortadan kalkmasına neden olabildiğini ifade etti.

Ekşi, şöyle devam etti: “İlk olarak çocuğun kırık notunun nedenleri sakin bir şekilde çocukla konuşulmalı. Bu konuşma esnasında sakin olmak oldukça önemlidir zira, verilecek sert tepkiler çocuğunuzun sadece bu konuyu değil ilerde yaşadığı sorunları da sizinle paylaşmasını engelleyecektir. Böyle bir konuşma ile kırık notun nedenleri ve nasıl düzeltileceği konuları tartışılmış ve bu notun düzletilmesi yönünde geleceğe dair planlar beraber yapılmış olacaktır. Ayrıca kırık not hakkında konuşmak, çocuğun kendisini değerli hissetmesine ve öz saygısının artmasına yardımcı olacaktır. Çocuğunuza verdiğiniz olumsuz tepkilerin uzun vadede yıkıcı etkileri olabileceğini ve bu etkilerin telafisinin de oldukça güç olduğunu bilmek önemlidir.”

Karnede gelen kırık notlara odaklanıp geleceği kaçırmanın, yapılan en büyük hatalardan biri olduğunu belirten Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuğunuza verdiğiniz tepki ne olursa olsun karnedeki kırık notu düzeltemezsiniz. Fakat onu tatil boyunca cezalandırmak, yaşıtlarının katıldığı eğlenceli aktivitelerden uzak tutmak içsel motivasyonunu alt üst edebileceği gibi gelecek döneme bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak yorgun başlamasına neden olması ile gelecek dönemde kırık notun düzeltilmesinden ziyade hali hazırda başarılı olunan derslerde de düşme gözlemlenmesine neden olacaktır.”

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Başak Ayık da karnenin sadece öğrencinin değerlendirmesini gösteren bir belge olmadığını, öğrenci ile ilgili bir çok bilgi verebildiği gibi, ailesiyle, aile içi davranış ve tutumlarla, ailesinin çocuğunun sorunlarını ne ölçüde farkında olduğu ve yardımcı olmak için adımlar atıp atmadığına dair de bilgi verdiğini söyledi.

Ayık, şöyle devam etti:

“Aslında karnede kırık not gelmeden önce dönem içerisinde çocuklar birçok sinyal verir. Akademik sorunlarını çözme konusunda yardıma ihtiyacı olan bu çocuklara uygun desteği sunmayan ebeveynler, karnede değiştirememiş oldukları olumsuz sonuçlarla karşılaştıklarında öncelikle kendilerini sorgulamalılar. Bu durum sadece ilgi düzeyi ve desteği yetersiz ebeveynleri kapsamaz, aynı zamanda başarı beklentisi çok yüksek olan hırslı ebeveynler de çocuklarında başarı kaygısı ve yetersizlik duygusu oluşturarak düşük notlara sebep olabilirler. Zaten bu süreçleri yaşayan bir çocuğu anlamak ve sorunu tespit edip çözümünde ona yardımcı olmak bir yana cezalandırıcı ve yargılayıcı davranmak; onun sorunuyla daha çok yalnız bırakılmasına, akademik ilgisinin daha da düşmesine ve eğitim hayatından soğumasına sebep olur. Yine aile içi ilişkilerde soğukluk ve çatışmalara sebep olur.”19

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

BİR YORUM YAZIN

Soru: 1 + 3 kaçtır?


Basari Sıralamaları